Ulkoministeriön tuhoutunut propagandaelokuva koottiin uusiksi pienistä paloista – RSO säestää miljoonien näkemän Finlandian

Vasta itsenäistyneen Suomen matkailumarkkinointiin valmistunut Finlandia-elokuva on digitoitu ja koostettu elokuvan jäljelle jääneistä pätkistä. Aikanaan Finlandian näki ympäri maailmaa arviolta noin kuusi miljoonaa ihmistä.

elokuvat
Kaksi painiaa kauniissa juhlahuoneistossa painimolskilla ottelemassa
Suomalaisten urheilusaavutukset nostetaan Finlandia-elokuvassa vahvasti esiin.Kavi

ForssaSuomen matkailumarkkinointi aloitettiin jo itsenäisyyden varhaisina vuosina.

Aikoinaan maamme viisivuotisjuhliin vuonna 1922 valmistunut matkailuelokuva Finlandia (siirryt toiseen palveluun) nähdään nyt digitaalisesti rekonstruoituna ja restauroituna versiona.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) koosti elokuvan jäljelle jääneistä pätkistä. Elokuva esitetään torstai-iltana Forssan Mykkäelokuvafestivaaleilla Radion sinfoniaorkesterin säestämänä.

Finlandia kuusi näytöksinen filmi Suomen maasta tekstiplanssi
Kavi

Ensimmäisen maailmansodan ja sisällissodan jälkeen nuori, itsenäinen Suomi oli rikkinäinen, muusta maailmasta eristetty, lähes tuntematon maa. Niinpä ulkoministeriö tilasi vuonna 1922 valmistuneen elokuvan tehdäkseen Suomen tunnetuksi ympäri maailmaa.

Ulkoministeriön tiedotusosaston salaiseksi kirjatussa muistiossa todettiin, etteivät turismin houkuttelemiseksi kerätyt maantieteellis-maisemalliset arvot riittäneet, vaan filmin piti välittää kuva myös Euroopan poliittiselle ja taloudelliselle eliitille.

Niinpä tilaa saivat myös paperi-, saha- ja tekstiiliteollisuus, maatalousteknologia ja Suomen kansainvälinen urheilumenestys massavoimisteluesityksineen.

Meillä ei ole täyttä varmuutta, mitä kuvia alkuperäisessä elokuvassa on ollut.

Tommi Partanen

Erkki Karun ja Eero Leväluoman ohjaamasta elokuvasta tehtiin ainakin seitsemän erikielistä versiota ja 50 esityskopiota.

Kansallinen audiovisuaalisen instituutin vastaava arkistonhoitaja Tommi Partanen arvioi, että versioita saatettiin tehdä jopa kohdemaa huomioiden. Joistakin versioista poistettiin esimerkiksi Suomen armeijaa esittelevä osuus.

Kuusi miljoonaa katsojaa

Finlandia esitettiin ensimmäisen kerran kutsuvierasnäytöksessä Suomi-Filmin ykkösteatterissa Kino-Palatsissa 8. päivänä lokakuuta 1922.

Se esitettiin lehtikirjoitusten mukaan "tasavallan presidentille, hallituksen jäsenille, valtiopäivämiehille, rahamaailman edustajille sekä diplomaattikunnalle".

Kymmenen vuoden aikana elokuvaa esitettiin useissa Euroopan maissa sekä Etelä- ja Pohjois-Amerikassa. Sen näki arviolta noin kuusi miljoonaa ihmistä.

Paimentyttö lehmän kanssa laitumella
Finlandia esitteli suomalaista maaseutua, maatalousteknologiaa ja tuotteita.Kavi

Erkki Karu totesikin Elokuva-Aitassa vuonna 1932, että "kenenkäs toisen kirjaa on siellä niin paljon luettu kuin tätä meidän kuvakirjaamme?".

Finlandia saattaa edelleen olla eniten ulkomailla esitetty suomalainen elokuva.

Tätä elokuvan merkkiteosta ei ole nähty alkuperäisessä muodossaan 1920-luvun jälkeen, mutta monet sen kuvat saattavat olla tuttuja yhteydestään irrotettuina.

Finlandian täydelliset versiot tuhoutuivat monen muun suomalaisen elokuvaklassikon tavoin levittäjäyhtiön varaston tulipalossa vuonna 1959.

Alkuperäinen rakenne tiedetään

KAVI aloitti elokuvan uudelleenkoostamisen yli kaksi vuotta sitten. Kunnostustyötä vaikeutti se, ettei elokuvasta ollut jäljellä yhtään kokonaista versiota.

Poimintoja lehtien lusunnoista
Uusi Suomi ja Helsingin Sanomat kehuivat Finlandia-elokuvaa lokakuussa 1922.Kavi

– Selvitimme, mitä materiaalia meillä on olemassa ja järjestelimme sitä. Meillä ei ole täyttä varmuutta, mitä kuvia alkuperäisessä elokuvassa on ollut. Elokuvan rakenne kuitenkin tiedetään melko tarkkaan, kertoo Tommi Partanen.

Selvitystyössä kävi ilmi, ettei esimerkiksi kaikista alkuperäisessä elokuvassa kuvatuista urheilijoista ollut enää materiaalia olemassa.

Isänmaallista henkeä

Finlandia on "kuusinäytöksinen filmi Suomen maasta ja kansasta sellaisina kuin ne ulkomaalaisille esitetään".

Isänmaallista henkeä kohottivat metsän satu, merestä kohoava Helsinki, Suomen urheiluelämä, laulu viheriäisistä niityistä ja keltaisesta voista, hakkapeliittain jälkeläiset ja Suomen kosket.

Tarkoitus oli myydä Suomea ulkomaille kaikin puolin: esitellä suomalaisia vientituotteita, turismia, suomalaista urheilua ja armeijan tehokkuutta.

RSO säestää parituntista Finlandiaa

Finlandian restauroitu versio esitetään kahdesti Kalle Kuusavan johtaman Radion sinfoniaorkesterin säestämänä.

Ensimmäinen esitys on torstaina Forssan Mykkäelokuvafestivaaleilla ja toinen perjantaina Helsingin Juhlaviikoilla.

Radion sinfoniaorkesterin Helsingin esitys tallennetaan ja se esitetään elokuvan kanssa myöhemmin myös televisiossa, kertoo RSO:n intendentti Tuula Sarotie.

Elokuvan yhteydessä kuullaan marssia, kansanlauluja, Sibeliusta ja Järnefeltiä

Tuula Sarotie

Kaksituntiseen elokuvaan luotu musiikki edustaa senhetkistä suomalaista klassista musiikkia ja kansallisromanttisia teemoja.

– Elokuvan yhteydessä kuullaan marssia, kansanlauluja, Sibeliusta ja Järnefeltiä, Sarotie kertoo.

Kansallinen Audiovisuaalinen Instituutti on tuottanut Suomen 100-vuotisjuhlavuotta varten digitaaliset kopiot (siirryt toiseen palveluun)muutamista muistakin merkittävistä kotimaisista elokuvista kuten Valkoinen peura (1952), Tuntematon sotilas (1955), Komisario Palmun erehdys (1960), Pojat (1962), Käpy selän alla (1966), Täältä tullaan elämä (1980) sekä Talvisota (1989).

Artikkelissa on käytetty lähteenä myös Jari Sedergrenin kirjoitusta Finlandiasta.