Uuden eläkelajin suosio räjähti puolessa vuodessa – hakijoita jo lähes kymmenen tuhatta

Osittainen vanhuuseläke korvasi osa-aikaeläkkeen vuoden 2017 eläkeuudistuksessa.

talous
golfaavan miehen siluetti
Varhennettua eläkettä kannattaa hakea, jos haluaa vähentää työntekoa.AOP

Jo 9 400 henkilöä on hakenut osittaista varhennettua vanhuuseläkettä (siirryt toiseen palveluun) heinäkuun loppuun mennessä, kertoo Eläketurvakeskus tuoreimmassa katsauksessaan (siirryt toiseen palveluun).

Eläketurvakeskus arvioi, että vuoden loppuun mennessä hakemuksia uudesta eläkkeestä tulee noin 14 000.

Määrä on merkittävä sillä, varhennettu vanhuuseläke tuli haettavaksi helmikuussa 2017 tehdyn eläkeuudistuksen (siirryt toiseen palveluun) myötä. Uudistuksessa osa-aikaeläke poistui ja sen tilalle tuli varhennettu vanhuuseläke.

Eläketurvakeskuksen mukaan varhennetusta vanhuuseläkkeestä on tullut osa-aikaeläkettä suositumpi eläkemuoto. Heinäkuun loppuun mennessä hakeneita oli neljä prosenttia oikeutetuista, kun osa-aikaeläkkeen kohdalla vastaava hakijoiden osuus oli kaksi prosenttia.

61-vuotias tai sitä vanhempi voi ottaa kertyneestä eläkkeestä maksuun valintansa mukaan neljänneksen tai puolet. Osittainen vanhuuseläke antaa vapaat kädet työntekoon eläkkeen rinnalla.

Eläketurvakeskus kertoo, että suurin osa hakijoista tähän mennessä on yksityisellä sektorilla työskenteleviä miehiä.

Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto arvioi tiedotteessa, että miehiä hakemiseen saattaa kannustaa naisia lyhyempi elinaika ja parempi ansiotaso.

Keskimääräinen osittainen vanhuuseläke on tällä hetkellä 830 euroa kuukaudessa. Eläketurvakeskuksen ohella Kevan nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun) voi lukea lisää eläkkeestä.

Lähteet: Eläketurvakeskus, Keva