Hyppää sisältöön

Ex-sisäministeri Päivi Räsänen tietolähdejupakasta: "Erittäin tärkeää, että selvitetään pohjamutia myöten"

Räsäsen mukaan eilen keskiviikkona julkistetut epäilyt virkarikoksista ovat hätkähdyttäviä, kun ne ulottuvat korkeassa asemassa olleisiin poliisijohtajiin.

Päivi Räsänen Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kansanedustaja ja vuosina 2011–2015 sisäministerinä toiminut Päivi Räsänen (kd.) on ottanut kantaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun) tietolähdejupakkaan, jossa useita korkea-arvoisia poliiseja epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Itä-Uudenmaan syyttäjävirasto tiedotti asiasta eilen.

Jutun esitutkinta alkoi aikoinaan Räsäsen pyynnöstä. Räsänen kirjoittaa, että ratkaisu tutkintapyynnön jättämisestä oli raskas, mutta hän uskoo sen vahvistavan luottamusta poliisiin. Räsäsen mukaan eilen julkistetut epäilyt virkarikoksista ovat hätkähdyttäviä, kun ne ulottuvat korkeassa asemassa olleisiin poliisijohtajiin.

– Helsingin huumepoliisin ja Aarnion toimintaan kohdistuvat rikosepäilyt ovat niin vakavia ja poikkeuksellisia, että on erittäin tärkeää, että kaikki siihen liittyvä ja kytkeytyvä poliisitoiminta selvitetään perusteellisesti, pohjamutia myöten.

Räsänen kuitenkin myös painottaa, että epäilyn kohteeksi joutuneilla poliisijohtajilla on täysi oikeus ilmaista mielipiteensä ja puolustautua epäilyiltä. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

– Olipa tutkinnan lopputulos mikä tahansa, uskon siihen, että tämä prosessi vahvistaa luottamusta oikeusvaltioomme ja lopulta myös entuudestaankin arvostettuun suomalaiseen poliisiin, Räsänen kirjoittaa.

Poliisiylijohtajan puheet hämmensivät

Räsänen kertoo, että kun Helsingin huumepoliisin toimintaan liittyvät rikosepäilyt tulivat julki syksyllä 2013, heräsi kysymys, miten salaisiin pakkokeinoihin liittyvää poliisitoimintaa on johdettu ja valvottu.

Räsänen mukaan julkisuudessa esitetyt tiedot tietolähteinä käytetyistä henkilöistä olivat ristiriidassa sen tiedon kanssa, jonka hän sai silloiselta poliisiylijohtajalta Mikko Paaterolta. Paatero on yksi poliisijohtajista, jota epäillään virkarikoksesta.

– Poliisiylijohtaja kertoi minulle, että Helsingin poliisilaitoksella ei ollut tuolloin yhtään rekisteröityä tietolähdettä, vaikka yleisessä tiedossa oli, että huumepoliisin toiminta perustui osaltaan juuri tietolähteiden käyttöön.

Räsänen muistuttaa, että tietolähdetoimintaa ja sen valvontaa ohjasi kuitenkin periaatteessa selkeä lainsäädäntö, erillinen asetus sekä poliisihallituksen määräys.

– Vaikutelmaksi jäi, että Helsingin huumepoliisille olisi sallittu omat pelisäännöt, poliisitoiminnan ”villi länsi”, joka pahimmillaan saattoi mahdollistaa jopa sen, että huumepoliisi päätyisi itse pyörittämään huumerikoksia, Räsänen kirjoittaa.

.
.