1. yle.fi
  2. Uutiset

Selkäpotilas Helsingistä Hyvinkäälle leikkaukseen? HUS uudistaa: Potilaan matka pitenee, mutta jono lyhenee

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sisäinen uudistus tuo lisätöitä miltei kaikille alueen sairaaloille ja entistä enemmän matkantekoa potilaille.

terveys
Leikkaussali.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääkaupunkiseudulta matkustetaan jatkossa entistä useammin operoitavaksi muualle Uudellemaalle. Helsinkiläinen selkäpotilas saattaa siis käydä operoitavana Hyvinkäällä. Matkustaminen lisääntyy myös toiseen suuntaan, sillä esimerkiksi kaikki Uudenmaan tekonivelten uusintaleikkaukset keskitetään HYKSiin.

– Valtioneuvoston antamaan keskittämisasetukseen sisältyy paljon sairaalakohtaisia määräehtoja esimerkiksi tekonivelkirurgiassa. Vuositasolla luvut ovat sellaisia, että joko leikkauksia tehdään paljon tai sitten ei ollenkaan, HYKS Tukielin- ja plastiikkakirurgian toimialajohtaja Jarkko Pajarinen tiivistää.

HYKSiin keskitetään tekonivelten uusintaleikkauksien lisäksi syöpäkirurgiaa. Keskittäminen johtaa väistämättä siihen, että jostain toisesta toiminnasta on luovuttava. HYKS-alueelta siirtyy muihin Uudenmaan sairaaloihin selkäkirurgian lisäksi ortopedian, plastiikkakirurgian, traumatologian ja urologian toimenpiteitä.

Vapautuva aika omistetaan muualta HYKSiin siirtyvän toiminnan lisäksi kaikkein vaativimpiin operaatioihin, jonojen purkamiseen ja päivystysleikkauksiin.

Lohjan sairaalalle rutkasti lisätöitä

Lohjan sairaalassa tehdään jo tällä hetkellä varsin paljon esimerkiksi jalkaterä- ja nilkkaleikkauksia. Jatkossa niitä tehdään vielä enemmän samaisen keskittämisen nimissä.

– Se toiminta jatkuu ja kasvaa. Samoin esimerkiksi vatsaelinkirurgisia toimenpiteitä tehdään entistä enemmän. Sen sijaan selkäleikkaukset keskitetään muualle, joten ne siirtyvät täältä pois, Lohjan sairaanhoitoalueen johtaja Raija Kontio summaa.

Kartta
HYKS-alueelta siirtyy muihin sairaaloihin yli tuhat leikkausta. Työ ei silti vähene, sillä vapautuva aika käytetään muun muassa jonojen purkamiseen ja kaikkein vaativimpiin leikkauksiin. Myös Porvoon sairaalan profiili muuttuu, vaikka toimenpidemäärä pysyy ennallaan.Yle Uutisgrafiikka

Näillä näkymin vuodenvaihteessa voimaan astuvan uudistuksen käytännön toteutuksessa on vielä tukku haasteita ratkottavana.

– Meillä on tiettyjä erikoisaloja, joissa on ollut erikoislääkäripulaa. Lääkäritilanne pitää suunnitella hyvin, kun uudistus viedään käytäntöön. Leikkauksia ei voi tehdä lisää, jos ei ole tarpeeksi erikoislääkäreitä. Sen mukaan määräytyy myös koko muun tiimin koko, Kontio huomauttaa.

Kontrollikäynnit pysyvät lähisairaaloissa

Potilaan kannalta uudistus voi tarkoittaa nykyistä pidempää matkaa itse operaatioon, mutta kontrollikäynnit järjestetään edelleen lähisairaaloissa.

– Siihen ainakin pyritään, että avohoito, eli hoitotarpeen arviointi ja kontrollit tapahtuvat siinä omassa lähisairaalassa. Sen sijaan yksittäinen hoitotapahtuma, leikkaus, voi tapahtua jatkossa jossain muualla, Jarkko Pajarinen kertaa.

Uudistus myös tasaa jonotusaikoja eri operaatiohin. Vielä tällä hetkellä sairaaloiden leikkausjonoissa saattaa olla jopa useiden viikkojen eroja.

– Eri sairaaloihin voi olla samoihin toimenpiteisiin kovastikin eripituinen odotusaika. Sitä ei voi oikein sallia nykytilanteessa. Hoitoonpääsyn pitää olla sairaanhoitopiirin sisällä mahdollisimman tasavertaista, Pajarinen tähdentää.

Seuraavaksi HUS käy läpi kiireellisen hoidon resursseja ja työnjakoa.

Lue seuraavaksi