1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauppasuhteet

Yhdysvaltain-tuntija Kova talous -haastattelussa: Suomen liike-elämällä on Atlantin takana nyt pelin paikka

Bisnesvaikuttaja Kristiina Helenius painottaa, että presidentti Sauli Niinistön vierailu Valkoiseen taloon oli monessa mielessä äärimmäisen merkittävä avaus.

kauppasuhteet
Kova talous: Helenius: Suomelle pelin paikka USA:ssa
Kova talous: Helenius: Suomelle pelin paikka USA:ssa

– Suomi nousi Yhdysvaltain agendalla hetkeksi kärkeen. Suomi-mappien päältä pyyhittiin pölyt. Toivon mukaan Suomen bisnesmahdollisuudet paranivat, Helenius sanoo.

Kauppatieteiden maisteri Kristiina Helenius on työskennellyt kymmenen vuotta Suomen amerikkalaisen kauppakamarin, AmChamin toimitusjohtajana. Nyt hän siirtyy konsulttitoimisto Nordic West Officen Pohjois-Amerikan markkinoista vastaavaksi johtajaksi Washingtoniin.

– Oli hyvä, että Suomen presidentti pääsi Washingtoniin pääkallonpaikalle katsomaan, mistä ne muutoksen tuulet nyt puhaltavat. Olemme nimittäin jälleen yhdessä maailmantalouden ja politiikan saranakohdassa, Helenius painottaa.

Hän viittaa esimerkiksi globalisaatioon, joka on jäämässä maailmantaloudessa jo taka-alalle. Aikaisempia saranakohtia ovat olleet muun muassa Neuvostoliiton hajoaminen ja finanssikriisi. Tällä kertaa esimerkiksi globalisaatio on jo jollain tapaa pysähtynyt.

– Yritämme selvittää, mitä ovat muutoksen suunnat. On Brexit, ja on Trumpin lausunnot, joiden mukaan Yhdysvallat haluaa eristäytyä muista. Päälle tulevat teknologinen muutos ja ilmastonmuutos, Helenius luettelee.

Hänen mukaansa mahdollisuudet Suomen ja Yhdysvaltain kauppavaihdon lisääntymiseen ovat hyvät. Talous kasvaa, mutta protektionismi tulleineen on uhka. Firmojen kannattaa siis pysyä hyvin kartalla.

Suomen valtteina ovat hyvä maine ja korkea osaaminen tietyillä talouden alueilla. Opetusala, finanssiteknologia ja terveysteknologia ovat kovassa huudossa.

– Meillä on kyllä ihan pelin paikka. Kysyntä on valmiiksi olemassa. On vain löydettävä ne markkinaraot.

_Kova talous on Yle Uutisten taloustoimituksen sarja, jossa on joka toinen maanantai perusteellinen verkkohaastattelu ajankohtaisen ihmisen kanssa. Joka toinen maanantai sarjassa on tiivis video, jolla avataan talouden pinnan alla vaikuttavia ilmiöitä. _

Lue seuraavaksi