Hyppää sisältöön

Markkinat ovat nyt auki Suomessa kehitetylle muovittomalle kahvikupille – viimeinenkin testi meni läpi: "Odotukset ovat korkealla"

Viimeinen testi tehtiin ulkomaisessa laboratoriossa, mikä aiheutti pitkän odotusajan.

Kuva: Kotkamills Oy

Kotkamillsin kehittämä, nesteitä ja rasvaa kestävä kuppikartonki on saanut elintarvikepakkaussertifikaatin. Se tarkoittaa, että yhtiö voi nyt alkaa myydä kartonkia maailman isoille brändeille. Ilman sertifikaattia kahvikuppikartongin myyminen isoille ostajille ei ole onnistunut. Sen vaativat esimerkiksi McDonald's ja Starbucks.

Kotkamillsin kehittämän kartonkisen kupin erikoisuus on siinä, että se on biohajoava eikä sitä tarvitse päällystää muovilla. Kupin voi kierrättää normaalin sanomalehden ja toimistojätepaperin mukana.

Asiantuntijat pitävät kuuman kahvin kestävää, kokonaan muovitonta ja biohajoavaa kertakäyttömukia läpimurtona. Take away -kahvin samoin kuin muiden take away -tuotteiden suosio on ollut kasvussa viimeiset kymmenen vuotta. Kertakäyttöbuumi kuitenkin kerryttää hajoamattoman jätteen määrää, joka on alkanut näkyä ikävästi muun muassa Itämeren rannoilla.

Kotkamillsin innovaatio on päässyt muun muassa Sitran laatimalle kiertotalouden kiinnostavimpien ideoiden listalle. Kierrätettävästä kertakäyttömukista on kiinnostuttu etenkin Keski-Euroopassa.

Kuumeinen odotus

Kotkamillsillä odotettiin kuumeisesti viimeisen testin valmistumista. Testi tehtiin ulkomaisessa laboratoriossa, mikä aiheutti pitkän odotusajan.

– Suuret ketjut eivät vielä ole teettäneet kuppeja. Syynä on se, että he tarvitsevat tuon sertifikaatin ennen kuin omien sääntöjensä perusteella voivat edes ottaa kartonkia tiloihinsa.Suurten ketjujen edustajat ovat kuitenkin muualla hypistelleet tehtyjä kuppeja. Odotukset ovat nyt korkealla, että he kohta aloittavat omia koeajojaan, Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen iloitsee.

"Olemme valmiina"

Kotkamills valmistaa kuppikartonkia tänä vuonna noin 5 000 – 10 000 tonnia.

– Olemme valmiina, kun marraskuussa ryhdytään tekemään vuosisopimuksia tulevalle vuodelle, Markku Hämäläinen toteaa.

Muovittoman, biohajoavan kahvikuppikartongin reitti markkinoille on ollut pitkä. Kartonki on läpäissyt monet laboratoriotestit, ja nyt se sai myös tarvitsemansa elintarvikepakkaussertifikaatin.

Kotkamills testasi 50 000 kappaleen erää muovittomia kertakäyttökahvikuppeja Tall Ship Races -tapahtumassa ja Meripäivillä Kotkassa. Kotkamills sai tapahtuman aikana myös tukun tärkeitä asiakkaitaan tutustumaan kuppeihin.

– Ne olivat 15 tärkeintä asiakastamme, jotka alkavat ostaa kartonkia kun saadaan se markkinoille, Markku Hämäläinen sanoo.

.
.