Itä-Suomen yliopiston ovi ei vieläkään aukea Jasmin Ryynäselle – miettii valittamista oikeuteen opettajankoulutukseen pääsemiseksi

Jasmin Ryynänen sai yhtä paljon pisteitä kuin alimmalla pistemäärällä opiskelijaksi hyväksytty hakija. Vaihtoehtoina on jatkaa kamppailua tai keskittyä ensi vuoden pääsykokeisiin.

opiskelupaikka
Jasmin Ryynänen.
Janne Ahjopalo / Yle

Luokanopettajaksi haluava joensuulainen Jasmin Ryynänen, 20, miettii nyt Itä-Suomen hallinto-oikeuteen valittamista. Kolmisenkymmentä luokanopettajaopiskelijaa aloittaa juuri opinnot kampuksella, mutta Ryynänen ei ole heidän joukossaan.

Olo on ärsyyntynyt.

Kaikkiaan 71 hakijaa Ryynänen mukaan lukien sai virheellisen tiedon, että heidät olisi valittu opiskelijaksi. Siitä alkoi uuvuttava kamppailu jo luvatusta opiskelupaikasta. Moni oli jo ehtinyt riemastua valinnasta – suunnitella muuttoa ja yliopisto-opintoja.

Helpotusta pettymykseen ei tullut Itä-Suomen yliopiston muutoksenhakulautakunnastakaan, joka hylkäsi keskiviikkona tyytymättömien hakijoiden tekemät oikaisuvaatimukset.

– Sain pääsykokeesta samat pisteet kuin alimmalla pistemäärällä opiskelijaksi hyväksytty hakija. En tiedä. Ehkä tässä on nyt katsottava työkuvioita ja ruvettava keskittymään ensi vuoden pääsykokeisiin, toteaa turhautunut Ryynänen.

Pisteiden tasapelitilanteessa ei kuitenkaan välttämättä aina heru opiskelupaikkaa, kerrotaan yliopiston opinto- ja hakijapalveluista.

Säännöt ovat yksityiskohtaiset ja monimutkaiset maallikolle. Pelkkä pääsykokeen kokonaispistemäärä ei välttämättä kerro, kuka pääsee opiskelemaan ja kuka ei. Pääsykokeessa on osioita, joita painotetaan enemmän kuin toisia.

Jasmin Ryynänen.
Janne Ahjopalo / Yle

Palava into kansankynttiläksi

Julkista kummeksuntaa on myös herättänyt Itä-Suomen yliopiston toinen hakuprosessi.

Erityisopettajaopiskelijoiden valinnassa tapahtui samanlainen tekninen tallennusvirhe, joka johti väärän valintatiedon antamiseen 17 ylimääräiselle hakijalle. Nämä hakijat kuitenkin saivat opiskelupaikan toisin kuin luokanopettajahaun 71 ylimääräistä hakijaa. Asiasta ensimmäisenä kertoi Helsingin Sanomat.

– Erityisopettajaopiskelijoiksi valittiin nämä 17 hakijaa, koska virheellinen tieto ehti olla merkittävästi pidempään esillä kuin luokanopettajaopiskelijahaussa. Käytimme silloin harkintaamme, sanoo opinto- ja hakijapalveluiden päällikkö Erja Widgrén-Sallinen.

Ehkä tässä on nyt katsottava työkuvioita ja ruvettava keskittymään ensi vuoden pääsykokeisiin.

Jasmin Ryynänen

Virheellinen tieto oli nähtävillä erityisopettajahaussa toista vuorokautta, kun taas luokanopettajahaussa aika oli vain muutaman tunnin. Toisena syynä erilaiseen valitsemiskäytäntöön oli erityisopettajahaun korkea taso: ei-valituillakin oli samoja pistemääriä kuin valituilla.

Jasmin Ryynäsellä on yhä palava into luokanopettajan uraan.

– Missä muussa työssä voisin vaikuttaa yhteen ihmiseen niin paljon kuin opettajan työssä? Suomi on koulutusjärjestelmässään edelläkävijä. Haluan olla ylläpitämässä ja kehittämässä näin tasa-arvoista systeemiä, miettii Ryynänen.