1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Katso tästä budjetin pääkohdat: Takuueläkkeisiin 15 euron korotus, alkoholiverotus kiristyy 100 miljoonalla

Hallituksen budjettiriihessä päätettiin myös uudistaa perhevapaat. Terrorismilakeja kiristetään: Suomen kansalaisuus voidaan ottaa pois terrorismiin syyllistyneeltä.

politiikka
Lapsi lukee kirjaa äitinsä sylissä.
Hallitus päätti uudistaa perhevapaat. Elisa Kinnunen / Yle

Hallitus on päässyt sopuun ensi vuoden tulo- ja menoarviosta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terho (Sininen eduskuntaryhmä) kertoivat budjettiriihen päätöksistä iltapäivällä.

Turun puukkoiskun jälkeen hallitus on päättänyt satsata turvallisuuteen. Yhteensä poliisi on saamassa ensi vuonna 44 miljoonaa euroa ja Suojelupoliisi kuusi miljoonaa euroa lisää. Tässä ovat mukana lisäykset, jotka tehtiin jo kevään kehysriihessä.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Terrorismilakeja kiristetään. Hallitus ryhtyy valmistelemaan lakia, joka kriminalisoi turvapaikanhakijan majoittamisen ja piilottamisen. Asiasta iloitsi eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terho (sininen eduskuntaryhmä).

– Suomen kansalaisuus otetaan pois niiltä, jotka ovat syyllistyneet terrorismiin. Kielteisen turvapaikan saaneista tehdään uhka-arvio ja heidät voidaan ottaa tarvittaessa säilöön, Terho sanoi.

Turvapaikkavalitusten käsittelyä hallitus tehostaa antamalla lisää rahaa hallinto-oikeuksille. Kiintiöpakolaisten määrää ei nosteta, Suomi ottaa ensi vuonna 750 kiintiöpakolaista.

Työttömän opiskelua helpotetaan

Työttömien opiskelua työttömyysturvalla helpotetaan purkamalla byrokratiaa. Työtön voi jatkossa opiskella päätoimisesti ja nostaa samalla työttömyysetuutta, kun opinnot kestävät enintään kuusi kuukautta. Ennen tähän tarvittiin TE-toimiston hyväksyntä.

Ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikkoja lisätään etenkin niillä aloilla, joilla on työvoimapulaa. Uusia aloituspaikkoja on tulossa tuhat.

Hallitus käynnistää kokeilun vuosina 2018–2019 viisivuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta yhdessä halukkaiden kuntien kanssa. Kokeiluun käytetään viisi miljoonaa euroa valtion rahoitusta.

Perhevapaat uusiksi

Hallitus päätti uudistaa perhevapaat. Kotihoidontuen leikkaaminen on aiemmin ollut kova pala etenkin Sinisen eduskuntaryhmän ministeriryhmälle.

Naisia halutaan entistä nopeammin työelämään ja perhevapaat halutaan jakaa tasaisemmin miesten ja naisten kesken. Uudistus voi tulla voimaan aikaisintaan vuonna 2019.

Budjettiriihen laskelmat perustuvat valtiovarainministeriön talousennusteeseen. Helsingin Sanomat kertoi eilen, että uuden arvion mukaan talous kasvaa tänä vuonna 2,9 prosenttia ja ensi vuonna hieman yli kaksi prosenttia.

Suomi-viinapulloja
Viinaveroa nostetaan sadalla miljoonalla eurolla. Klaudia Käkelä / Yle

Työn verotus ennallaan

Työn verotukseen ei tule suuria muutoksia. Kokoomus olisi halunnut nostaa hyvätuloisille tarkoitetun solidaarisusveron alarajaa. Tänä ja viime vuonna solidaarisuusveroa ovat maksaneet kansalaiset, jotka tienaavat yli 73 000 euroa vuodessa. Kokoomus olisi halunnut nostaa alarajan 90 00 euroon.

Kaikkein pienituloisimmat puolestaan vapautuvat ensi vuonna Yle-verosta.

Alkoholivero nousee 100 miljoonaa euroa. Tupakkaveron korotukset jatkuvat ensi vuonna, tupakkaskin hinta nousee noin 60 sentillä

Myös polttoaineiden energiavero nousee. Korotus koskee lämmitys- työkone ja polttoaineveroja.

Asumistukeen ei tule vuokrakattoa, sen sijasta asumistuen saavien enimmäisasumismenot jäädytetään tämän vuoden tasolle.

Lisää rahaa siltoihin

Perusväylänpitoon on tulossa 1, 4 miljardia lisää. Ensi vuonna käynnistetään uusia väylähankkeita ovat Kehä ykkösen Laajalahden kohta sekä Vuosaaren ja ja Kokkolan meriväylien syventäminen.

Hallitus on päättänyt parantaa liikenneyhteyksiä Hailuodon ja mantereen välillä. Hanke käynnistyy 2018.

juttua korjattu kello 13.55: Sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen lisättiin jo kehysriihessä 98 miljoonaa. Poliisi saa ensi vuonna yhteensä 44 miljoonaa ja Suojelupoliisi kuusi miljooonaa lisää.

Lue seuraavaksi