1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin seutu talouden johtotähti – Kasvuyritys palkkaa työntekijöitä muualta, koska Kehä III:n sisältä loppuvat osaajat

Helsingin seutu on viime vuodet vetänyt muun maan taloutta suosta. Nyt tilanne on tasaantunut. Kasvuyrityksen johtaja uskoo, että markkinat ovat rajattomat.

talouskasvu
Seppo Kuula, toimitusjohtaja, Siili Solutions.
Digiyhtiö Siili Solutions on kasvanut 40 prosentin vuositahtia useita vuosia peräkkäin. Toimitusjohtaja Seppo Kuula uskoo markkinoiden olevan "rajattomat", mutta ongelmaksi on nousemassa puute osaavasta henkilökunnasta pääkaupunkiseudulla.Ronnie Holmberg / Yle

Digiyhtiö Siili Solutionsin pääkonttori Helsingin Ruoholahdesta on kuin modernien toimistokalusteita myyvien firmojen kuvastosta. Kahvikone surisee, lattialla lojuu Fatboy-säkkituoleja siltä varalta, että yhtiön älytyöläiset haluavat pitää luovan tauon.

Täällä taotaan tämänhetkistä Suomen talouskasvua. Siili on kasvanut 40 prosentin vuositahtia jo seitsemän vuoden ajan peräkkäin. Tänä vuonna Siili on palkannut jo 150 uutta työntekijää, ja yhtiö on laajentunut toimimaan neljässä maassa.

Siili Solutions.
Helsingin seudun talouskasvu näyttää tältä: Ei tehtaanpiippuja vaan älytyöläisten toimistoja. Siili Solutionsin pääkonttori sijaitsee Helsingin Ruoholahdessa.Ronnie Holmberg / Yle

Siili Solutionsin toimitusjohtaja Seppo Kuula selittää kovaa kasvua sillä, että dataa käytetään liiketoiminnan tukena kiihtyvällä tahdilla. Erilaiset käyttöjärjestelmät ja -päätteet, kuten puhelimet ja PC:t, laajenevat teollisuuteen ja esimerkiksi autoihin.

– Ne luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tämä tarkoittaa, että liiketoimintamallit muuttuvat. Mikä taas tarkoittaa, että organisaatiot muuttuvat. Muutos ruokkii itse itseään. Markkinat ovat käytännössä katsoen rajattomat.

Alkuvuonna muu maa on vihdoin ottanut Helsingin seudun kiinni

Digipalvelut ja muut yrityspalvelut ovat rakentamisen ohella Helsingin seudun talouden kirkkaimpia johtotähtiä. Ja Helsingin seutu on puolestaan jo pitkään puksuttanut Suomen talouden veturina, kuten kliseisesti tavataan sanoa.

Keskustakirjaston rakennustyömaa Helsingissä.
Kaksi kaikkein kirkkainta johtotähteä Helsingin seudun taloudessa juuri nyt ovat rakentaminen ja ns. yrityspalvelut, kuten digipalvelut.Jani Saikko / Yle

Tätä osoittavat kutakuinkin kaikki talouden mittarit. Helsingin seudun bruttokansantuote on muuta maata korkeampi. Alueen työllisyystilanne näyttää muuta Suomea valoisammalta. Helsingin seudun kasvava väestökehitys ruokkii alueen elinkeinoelämän markkinoita ja takaa työvoiman saatavuutta. Alueella sijaitsee iso osa maan merkittävistä tutkimuslaitoksista ja Helsingin seudulla käytetään enemmän rahaa tutkimus- ja kehitystyöhön.

Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtajan Heikki Perälän mukaan kuitenkin kaikkein tärkein avainluku taloudellisen toimeliaisuuden mittaamiseksi on tuotannon kehitys. Ja siinä Helsingin seutu on ollut aivan omaa luokkaansa viimeisten kolmen vuoden aikana.

Helsingin seudun tuotannon kehitys on päässyt selvästi plussan puolelle jo vuodesta 2014, kun muualla maassa positiivinen kehitys pääsi kunnolla käyntiin vasta viime vuonna. Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana muun maan tuotantotahdin kasvu onkin sitten jo ohittanut jo Helsingin seudun. Alkuvuodesta yllettiin koko maassa jo yli kolmen prosentin tuotannon kasvulukuihin.

Tuotannon kasvu Helsingin seudulla ja muualla maassa
Tuotannon kasvu Helsingin seudulla on jo kolmen vuoden ajan vetänyt myös muuta maata ylös suosta. Tämän vuoden alussa on tapahtunut käänne, jossa muun maan tuotanto kasvanut jopa nopeammin kuin Helsingin seudulla.Yle / Laura Koivunen

Heikki Perälän mukaan viime vuosien kehitys noudattaa oppikirjan kaavaa.

– Helsingin seudun etu on se, että meillä on tasainen tuotantorakenne. Meillä on teollisuutta, varsin vahvasti kauppaa sekä laaja palvelusektori. Tämä tarkoittaa sitä, että emme laskusuhdanteessa tipahda niin alas kuin koko maa tipahtaa. Noususuhdanteisiin pääsemme nopeammin käsiksi.

Jos Helsingin seudun talous sakkaisi uudelleen, koko maa vajoaisi toimitusjohtaja Perälän mukaan pääkaupungin vanavedessä, koska Helsingin seudun talous kattaa yli kolmanneksen koko maan taloudesta. Perälä kuitenkin varoittelee oman hännän nostamisesta liian korkealle.

Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Heikki Perälä
Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Heikki Perälä (oikealla) sanoo, että Helsingin seutu todella on Suomen talouden veturi, kuten usein väitetään. Hän kuitenkin korostaa, että koko maa on samassa veneessä.Helsingin seudun kauppakamari

– Kyllä me samassa veneessä olemme. Olisi vaikea kuvitella sellaista tilannetta, että koko maa voisi menestyä ilman Helsingin seudun menestystä. Ja päinvastoin: Ei Helsingin seutu voi menestyä ilman muuta maata. Monilla toimialoilla ei ole kovin hyviä edellytyksiä Helsingin seudulla, kuten metsäteollisuudella. Me olemme verkottunut talous, ja kaikki hyötyvät, kun yksi osapuoli hyötyy.

"Nokian hajoaminen oli hyväksi monelle yhtiölle"

Mikä sitten voisi pysäyttää tämän myönteisen taloudellisen kehityksen? Kauppakamarin Heikki Perälä tarkastelee asiaa makrotalouden näkökulmasta. Hän sanoo, kuten lukuisat ekonomistit ovat syksyn palkankorotuskierroksen alla toistaneet toistamistaan, että Suomen täytyy pitää huolta kilpailukyvystään. Kasvun hedelmiä ei saisi syödä liian hätäisesti. Myös ulkoiset tekijät voivat hänen mukaansa seisauttaa positiivisen trendin.

– Mikä tahansa ulkoinen häiriötekijä, esimerkiksi poliittinen kriisi, tullikriisi tai luonnonkatastrofi voi aiheuttaa häiriön tähän orastavaan kasvuumme.

Siili Solutionsin Seppo Kuula pohtii talouskehityksen uhkatekijöitä yritystalouden tasolta. Hän uskoo, että Siilin toimialalla markkinat ovat tällä hetkellä suorastaan "rajattomat". Sen sijaan ongelmia voi tulla työvoimapulasta. Esimerkiksi Siilin Suomen-asiakkaista suurin osa on pääkaupunkiseudulla, minkä vuoksi osan työvoimasta on oltava asiakkaiden lähellä. Mutta Siili on palkannut myös Ouluun satakunta työntekijää, jotka työskentelevät pääasiassa Helsingin seudun asiakkaiden hankkeissa.

Käsite Helsingin seutu talousvertailuissa (pääkaupunkiseutu + kehyskunnat)
Taloudellisissa vertailuissa puhuttaessa Helsingin seudusta tarkoitetaan pääkaupunkiseutua sekä sen kehyskuntia akselilla Kirkkonummi–Mäntsälä.Yle / Laura Koivunen

– Osaamisen ja tekemisen vieminen osittain pois pääkaupunkiseudulta on välttämätöntä, koska työvoima ei yksinkertaisesti riitä Kehä III:n sisäpuolella. Kaikkea ei tarvitse tehdä lähellä asiakasta.

Osaajat palkataan nykyisin jälleen läheltä. Toimitusjohtaja Kuula kertoo, että yksinkertaisen älytyön ulkoistaminen halpatyömaihin, kuten Intiaan, alkaa hiipua. Osan työstä tulevat hänen mukaansa korvaamaan robotit.

Kuula arvioi, että Nokian matkapuhelintoimintojen romahtaminen on jo "kuitattu".

– Nokian hajoaminen oli jopa hyväksi monelle yhtiölle, koska osaaminen on hajaantunut laajalle. Tänä päivänä osaava ihminen ei työttömyyttä näe.

Lue seuraavaksi