KRP vahvistaa: Turun pääepäillyn jäljiltä löytynyt manifestin lisäksi video

Keskusrikospoliisi tutkii yhä Turun puukotuksiin liittyvän manifestin sisältöä ja tarkoitusperää. Poliisilla on hallussaan myös videomateriaalia.

Turku
mies sairaalan vuoteessa
Turun puukotusten pääepäiltyä on kuulusteltu useampaan kertaan.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista vahvistaa Ylelle, että Turun puukotusten pääepäillyn jäljiltä on löydetty myös videomateriaalia.

Helsingin Sanomat kertoo (siirryt toiseen palveluun), että poliisilla on hallussaan Turun puukkoiskuista epäillyn Abderrahman Bouananen kirjoittaman manifestin lisäksi myös video, joka vastaa sisällöltään kirjoitettua tekstiä.

– Se pitää paikkansa. Poliisin hallussa on videomateriaalia, jota me epäilemme tämän henkilön laittaneen sosiaaliseen mediaan ja jossa hän käy läpi ikään kuin videolla puhumalla tätä manifestiaan tai julistustaan, tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kertoo Ylelle.

Töyräs ei kerro, mitä video sisältää tai miten se on ollut esillä sosiaalisessa mediassa. Poliisi tutkii parhaillaan videoon liittyviä asioita.

Keskusrikospoliisi tutkii yhä myös Turun puukotuksiin liittyvän manifestin sisältöä ja tarkoitusperää.

Poliisi kertoi aiemmin tällä viikolla, että sen hallussa on pääepäillyn, marokkolaisen Abderrahman Bouananen kirjoittama julkilausuma, paperille kirjoitettu viesti.

– Meillä on ajatus siitä, että video kulkee käsi kädessä kirjoitetun tekstin kanssa, mutta tässä vaiheessa en kerro, mitä siinä puhutaan, Töyräs sanoo.

Tutkinnanjohtaja: Manifestilla tärkeä osa

Tutkinnanjohtaja Töyräs kertoo, että manifestilla tai julkilausumalla on hyvin merkittävä osa, kun pyritään esimerkiksi selvittämään pääepäillyn ajatus- ja arvomaailmaa.

– Sen [viestin] sisältöä en lähde avaamaan, mutta se on meillä tarkastelun alla. Pyrimme selvittämään sitä, miten sitä pitää tulkita ja ymmärtää, millainen merkitys sille voidaan antaa. Sitä analysoidaan ja käydään asiantuntijoiden kanssa läpi.

Töyräs ei halua kommentoida, onko puukotusten motiivista selvinnyt mitään uutta.

– En lähde sitä sen enempää yksilöimään tai avaamaan. Mennään pätkä kerrallaan eteenpäin. Toivon mukaan motiivi, syy, päämäärä tai tarkoitus, mikä ikinä se onkaan, tarkentuu kuulusteluiden ja muiden esitutkintatoimenpiteiden perusteella.

Kansainvälinen etsintäkuulutus yhä voimassa

Epäiltyinä tutkintavankeudessa ovat edelleen pääepäilty Abderrahman Bouanane ja toinen marokkolaismies. Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kertoo, ettei poliisilla ole uusia epäiltyjä.

Lisäksi Turun puukotuksiin liittyen on voimassa yksi kansainvälinen etsintäkuulutus. Poliisi yrittää selvittää henkilön olinpaikkaa.

Tapauksen tutkinta jatkuu normaaliin tapaan.

– Kuulustelut ja tekninen tutkinta jatkuvat. Myös syyttäjän kanssa on palaveerattu, Töyräs kertoo.

Pääepäilty on yhä Hämeenlinnan vankisairaalassa.

– Häntä on kuulusteltu useampaan otteeseen ja kuulustelut sujuivat normaalisti, vaikkakin sairaalassa. Meillä on hänen kanssaan asialliset kuulusteluvälit. Sen enempää en luonnehdi hänen kertomuksiaan enkä mielenlaatuaan.

Pääepäillyn terveydentilan kommentointi on terveysviranomaisten asia, Töyräs sanoo. Hän ei halua arvioida sitä, milloin pääepäilty mahdollisesti siirretään vankisairaalasta muualle.

– Se on hoitavien lääkärien arvioitavissa. Sitten kun lääkärit antavat siihen luvan, hänet siirretään siihen vankilaan, joka on tarkoituksenmukaisin. En ala aprikoida vielä, mikä vankila se on. Se, mihin hänet voidaan sijoittaa, on paljon myös Rikosseuraamuslaitoksen asia.

Lue lisää aiheesta:

Toinenkin Turun puukotuksista epäilty esiintyi väärällä nimellä

Turun puukotusten pääepäillyn manifesti on edelleen arvoitus poliisille

Poliisi tutkii Turun puukotuksista epäillyn kirjoittamaa manifestia