Ravintoloitsija jakaa ruokaa ilmaiseksi: "Ei ole keneltäkään pois, jos ylijäämäruokaa annetaan sitä tarvitseville"

Turkulaisravintola Julinia ja Uudessakaupungissa sijaitseva Gasthaus Pooki jakavat lounaalta ylijääneen ruoan vähävaraisille lapsiperheille.

ruokahävikki
Ruokaa otetaan buffet-linjastolta lautaselle.
Wasim Khuzam / Yle

Ravintoloitsija Iiro Toivanen heräsi vuonna 2014 siihen, että ravintolan lounaalta jää aina ruokaa ylitse.

– Kaikilla ravintoloilla jää aina ruokaa yli. Kukaan ei pysty laskemaan niin tarkkaan, etteikö jotain jäisi, Toivanen sanoo.

Toivanen otti yhteyttä vähävaraisten lapsiperheiden auttamiseen keskittyneeseen Hope-yhdistykseen (siirryt toiseen palveluun). Yhteistyön tuloksena Toivasen Turussa omistama Julinia alkoi jakaa lounaalta ylijäänyttä ruokaa sitä tarvitseville.

– Hope valitsee ruokaa tarvitsevat perheet, ja ne hakevat yljääneen ruoan lounasajan jälkeen meiltä, Toivanen kertoo.

Valittu perhe hakee ruoan viikon ajan joka päivä. Sen jälkeen on seuraavan perheen vuoro. Autettavia perheitä on kertynyt noin sata vuodessa, sillä Julinia antaa myös iltabuffeesta ylijääneen ruoan.

Ruoan jakaminen laajentui Uuteenkaupunkiin

Kaksi viikkoa sitten Iiro Toivanen päätti laajentaa ylijäämäruoan jakamisen myös toiseen, Uudessakaupungissa omistamaansa ravintolaan, Gasthaus Pookiin.

– Ei ole keneltäkään pois, jos ylijäämäruoka annetaan sitä tarvitseville, Toivanen sanoo.

Ravintoloitsijan mukaan ruoan lahjoittamisen takana on puhtaasti halu auttaa vähäosaisia.

– Kyllä siinä on vilpitön ajatus, että mieluummin haluan lahjoittaa ruoan sitä tarvitseville kuin heittää pois täysin käyttökelpoista tavaraa.

Haaste muille ravintoloille heitetty

Iiro Toivanen toivoo, että ylijäämäruoan lahjoittamiseen lähtisivät mukaan myös muut ravintolat Suomessa. Toistaiseksi Toivasen kaksi ravintolaa ovat ainoat, jotka Hope-yhdistyksen kautta jakavat ilmaiseksi ruokaa.

– Jokaisen olisi hyvä miettiä, viedäänkö ylimääräinen ruoka jätesammioihin vai autetaanko oikeasti niitä ihmisiä, jotka ovat avun tarpeessa.