Koe uusi yle.fi

Hallitus veisi terrorismiin syyllistyviltä kaksoiskansalaisuuden

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho kertoo hallituksen suunnittelmista muuttaa kansalaisuuslakia.

kaksoiskansalaisuus
Sampo Terho hallituksen budjettiriihessä Kesärannassa Helsingissä 30. elokuuta.
Sampo Terho hallituksen budjettiriihessä Kesärannassa Helsingissä 30. elokuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallitus käy läpi Suomen terrorismilainsäädännön ja tekee siihen muutoksia, sanoo eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.). Terho sanoo, että suunnitelmissa on muuttaa kansalaisuuslakia niin, että kansalaisuus otetaan pois kaksoiskansalaisilta, jotka syyllistyvät terroritekoon.

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo listasi myös tukun muita asioita, joita hallitus valmistelee ulkomaalaislakiin ja kansalaisuuslakiin.

– Muokkaamme ulkomaalaislakia ja kansalaisuuslakia siten, että voimme jatkossa, kansallisen turvallisuuden perusteella, peruuttaa oleskeluluvan, asettaa maahantulokiellon, perua kansalaisuuden ja lakkauttaa pakolaisstatuksen, Elo kertoo.

Hänen mukaansa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista tehdään uhka-arvio ja heidät on mahdollista ottaa tarvittaessa säilöön.

– Ja laittomasti maassa olevien majoittamisen rangaistuskäytäntöjä selkeytetään, Elo sanoo.

Terho sanoi myös, että hallitus varmistaa, että poliisilla on kaikki mahdolliset voimankäyttösäännökset vakavimmissakin väkivaltatilanteissa.

Terho kertoi myös, että hallitus kriminalisoi aiempaa täsmällisemmin laittoman maassaolon edistämisen eli esimerkiksi laittomasti maassa olevan henkilön piilottelun.

Lisäksi hallitus osoittaa lisärahaa sisäiseen turvallisuuteen. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo, että sisäiseen turvallisuuteen lisätään 17 miljoonaa euroa. Summasta menee 5 miljoonaa euroa oikeusministeriölle, ja 12 miljoonaa osoitetaan poliisille ja suojelupoliisille.

Täydennetty Simon Elon ja Sampo Terhon kommenteilla.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Donald Trump

Yli 50 kongressin naisdemokraattia vaatii Trumpin ahdistelusyytösten tutkintaa

Syntyvyys

Kauhukuva riitaisasta ja väsyneestä lapsiperheestä hirvittää nuoria aikuisia – Väestöliitto selvitti, miksi suomalaiset lykkäävät lasten hankkimista

Tohtorit

Tohtori on yhä yleisempi näky työpaikalla – Selvitys: työttömyys on pienempää kuin vähemmän opiskelleilla

Liikennesää

Meteorologi: Lunta pyryttää lähes koko maassa, kaakkoon jopa 20 senttiä

Autoilija, varaudu tiistaina erittäin huonoon ajokeliin