YK haluaa lisää naisia sotilastarkkailijoiksi – Suomessa koulutetaan heitä nyt ennätysmäärä

Kankaanpään Niinisalossa olevan koulutuksen sukupuolijakauma näyttää lisää naisia joukkoihinsa kaipaavan YK:n silmissä lupaavalta. Ryhmässä on ensimmäistä kertaa enemmän naisia kuin miehiä. He edustavat yli 20 kansallisuutta.

rauhanturvaaminen
Sotilastarkkailija katsoo kiikariin.
Jari Pelkonen / Yle

Naisten läsnäolo sotilaallisissa operaatioissa avaa uusia ovia tiedonhankinnalle. Kaikissa kulttuureissa naisten ei ole helppoa puhua miehille, saati sotilaille. Silloin samaa sukupuolta olevan rauhanturvaajan saapuminen kaupunkiin voi helpottaa yhteydenpitoa. Naisilla voi olla sellaista hiljaista tietoa, josta sotilasoperaatioissa ei ole ennen kuultu.

Muun muassa tästä syytä YK haluaa lisää naisia sotilastarkkailijoiksi. Tavoitteena on, että joka kolmas sotilastarkkailija olisi nainen.

– Heidän merkityksensä sotilaallisissa operaatioissa on kasvamassa. On havaittu, että tietyissä tehtävissä yhteispartiot, joissa on miehiä ja naisia, pystyvät hoitamaan tehtävät tehokkaammin ja paikallisväestöön saadaan parempi tuntuma, toteaa puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen johtaja, komentaja Jukka-Pekka Schroderus.

Sotilastarkkailijoilta vaaditaan upseerin koulutusta. He toimivat kentällä ilman aseita.

"Ilman yhteistyötä kuolemme"

Operaatioihin hakeutuvien naisten määrän kasvu näkyy nyt ensimmäistä kertaa näin näkyvästi puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen järjestämissä koulutuksissa. Nyt päättyvälle kurssille osallistui enemmän naisia kuin miehiä.

Osallistujat edustivat 21 eri kansallisuutta. Lähes 50 hengen joukosta 27 oli naisia. Suurin osa heistä saapui Suomeen Afrikan maista, kuten Zimbabwesta.

UN:n koulutustilanne

Kotimaassaan ilmavoimien lakimiehenä työskentelevä Priscilla Chindito tunsi koulutuksen merkityksen nahoissaan. Kentälle haluava nainen oppi erityisesti sen, että ilman yhteistyötä kriisin keskellä ei pärjää.

– Emme osanneet sitä koulutuksen alussa ja kuolimme kaikki harjoituksessa. Onkin tärkeää käydä läpi tällaisia asioita ennen oikeaan operaatioon lähtemistä. Siellä on oltava jatkuvasti valppaana.

Puhetta naiselta naiselle

Myös majuri Maria Jaravani saapui koulutukseen Zimbabwesta. Hän kokee olevansa kolmen viikon jakson jälkeen valmis tositoimiin. Erityisesti lasten ja naisten hätä sodassa on niin suuri, ettei hän halua odottaa enää kauempaa.

– Naisten pitää huolehtia vaikeissa oloissa niin itsestään kuin lapsistaankin. Meidän tehtävämme on suojella heitä. Erityisesti naisia tarvitaan siviilien avuksi kentälle, sillä uhrit puhuvat tunteistaan avoimemmin samaa sukupuolta oleville, Jaravani uskoo.

Ainutlaaluinen koulutus

Puolustusvoimien kansainvälinen keskus on kouluttanut rauhanturvaajia Suomessa vuodesta 1969 alkaen. Maailmalle on lähtenyt sen kautta jo noin 5 000 rauhanturvaajaa.

Sotilastarkkailijoita koulutetaan maailmalla useissa maissa, mutta Suomi on UNMEM-kurssin pääkouluttajan, everstiluutnantti Rolf Kullbergin mukaan ainoa paikka, jossa koulutetaan myös neuvonantajia ja yhteysupseereita.

Tässä kuussa järjestetty koulutus toimi Kullbergin mukaan eräänlaisena pilottina.

– Kurssilta on kerätty kokemuksia ja jatkossa katsotaan, mihin suuntaan koulutusta pitäisi kehittää.