Turun puukotukset kasvattivat budjetin turvallisuusmäärärahoja – poliisille 9 miljoonaa lisää

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon mukaan Turun toissa viikolla sattuneet terroritekoina tutkittavat puukotukset olivat keskeinen puheenaihe hallituksen budjettiriihessä. Hallitus päätti kasvattaa ensi vuoden budjetin turvallisuusmäärärahoja.

Budjettiriihi
Hallituksen budjettineuvottelut Kesärannassa 30.08.2017.
Jarno Kuusinen / AOP

Hallitus päätti budjettiriihessä lisätä turvallisuusmäärärahoja ensi vuodelle 17 miljoonaa euroa.

Lisäyksestä 12 miljoonaa käytetään poliisin ja suojelupoliisin toiminnan tehostamiseen sekä radikalisoitumista ehkäisevään toimintaan. Poliisin osuus tästä on 9 miljoonaa ja suojelupoliisin 2,5 miljoonaa euroa. 5 miljoonaa ohjataan oikeusministeriölle turvapaikkaprosessien nopeuttamiseen.

Määrärahat tulevat kevään puoliväliriihessä turvallisuussektorille päätettyjen 46 miljoonan euron lisäysten päälle.

Poliisille hankitaan vaativissa tilanteissa tarvittavaa kalustoa

Budjettiin tulevien lisämäärärahojen käyttö on parhaillaan poliisihallituksessa selvittelyssä. Sisäministeriön erityisasiantuntija Kaisa Turusen mukaan niillä parannetaan poliisin operatiivista suorituskykyä vaativissa tilanteissa. Käytännössä tämä merkitsee esimerkiksi terrorismin torjuntaan liittyvissä tehtävissä tarvittavaan kaluston ja varusteiden hankkimista, sanoo Turunen.

Kalustohankintojen lisäksi määrärahoilla vahvistetaan myös kyberrikostorjuntakeskuksen toimintaa.

Poliisille nyt myönnetty 9 miljoonaa yhdessä keväällä päätettyjen lisäysten kanssa merkitsee vuosia jatkuneiden leikkausten jälkeen palaamista vähän päälle viime vuoden määrärahatason.

Terrorismintorjuntaa vahvistetaan myös lainsäädännöllä

Määrärahojen kasvattamisen lisäksi hallitus sopi budjettiriihessä myös terrorismilainsäädännön kehittämisestä.

– Tavoitteena on antaa viranomaisille kaikki mahdolliset lainsäädännölliset välineet ennaltaehkäistä terroritekoja, sanoi Terho (Sininen eduskuntaryhmä) budjetin tiedotustilaisuudessa.

Muun muassa kansalaisuuslakia on tarkoitus muuttaa niin, että terrorismiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta voidaan poistaa Suomen kansalaisuus. Poliisin voimankäyttösäännökset on tarkoitus varmistaa niin, että ne varmistavat riittävän tehokkuuden vakavimmissakin väkivaltarikostilanteissa. Myös terrorismista tuomittujen karkotusta tuomion suorittamisen jälkeen tehostetaan.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista tehdään uhka-arvio

Hallitus teki myös useita päätöksiä turvapaikkaprosessien tehostamiseksi. Tavoitteena on lisätä lainsäädäntöön kansallisen turvallisuuden käsite. Sitä voitaisiin käyttää perusteluna oleskeluluvan perumiselle, maahantulokiellolle, kaksoiskansalaisen kansalaisuuden menettämiselle ja pakolaisaseman lakkauttamiselle.

Lisäksi laittoman maassaoleskelun edistäminen tehdään rangaistavaksi ja laittomasti maassa oleskelevien välttämätön toimeentulo ja huolenpito määritellään perustuslain sallimalle minimitasolle.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista tehdään uhka-arvio ja heidät otetaan tarvittaessa välittömästi säilöön.