Talous kasvaa, verotulot kohenevat: "Palkansaajan verotus pysyy ennallaan"

Hallitus ei puutu solidaarisuusveroon. Tulevaisuuden kysymysmerkkejä verotukselle ovat muun muassa digitalisaation ja maiden välisen verokilpailun vaikutukset.

verotus
Hallituksen Budjettiriihen tiedotustilaisuus

Kokonaisveroaste ei nouse, oli Juha Sipilän (kesk.) hallituksen budjettiesityksen keskeinen anti ensi vuodelle. Hallitus päätti budjettiriihessä 270 miljoonan euron ansiotuloveron kevennyksistä. Näin hallitus arvioi toteuttaneensa kilpailukykysopimuksen veronkevennykset.

Hallitus perustelee, että Suomen talouden kasvu ja koheneva työllisyys kasvattavat verotuloja ja kutistavat työttömyyskuluja.

Alkoholin ja tupakan verotus kiristyvät odotetusti

Hallituksen esityksen mukaan alkoholiveroa nostetaan 100 miljoonalla eurolla.

– Se tarkoittaa esimerkiksi oluttölkkiin neljä sentin lisähintaa, arvioi Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Kuten hallitusohjelmassa on sovittu, tupakkaveron korotukset jatkuvat ensi ja sitä seuraavana vuonna. Ensi vuoden lukemaksi hallitus esittää 68 miljoonaa euroa. Tupakka-askin hinta nousee ensi vuonna noin 60 senttiä.

Energiaverot, jotka koskevat lämmitys-, työkone- ja voimalaitospolttoaineita, nousevat 45 miljoonalla eurolla. Hallitus esittää, ettei polttoaine- ja energiaverotusta muuteta.

Lehtisen mukaan öljylämmitteisen talon lämmityslasku nousee päätösten myötä 45 euroa.

Kuten jo aiemmin sovittiin, yleisradioveroa muutetaan siten, että veroa eivät maksa ne, joiden vuositulot jäävät 14 800 euron alle.

Niin sanotun solidaarisuusveron alaraja on tänä vuonna 73 100 euroa. Aiemmin oli aikeita nostaa raja takaisin 90 000 euroon. Viime vuonna raja oli 72 300 euroa. Ensi vuoden raja selviää indeksitarkastuksen jälkeen.

Tulevaisuudessa useita kysymysmerkkejä

Lisäksi hallitus aloittaa verotuksen pitkän aikavälin suunnitelman valmistelun. Siinä on valtioneuvoston tiedotteen mukaan huomioitava esimerkiksi "digitalisaatio, robotisaatio, jakamis- ja alustatalous sekä kansainvälisen verokilpailun aiheuttamat haasteet toimivalle verojärjestelmälle".

Veronmaksajain keskusliitto arvioi, että budjettiriihen verolinjaukset tarkoittavat sitä, palkkaverotus pysyy kutakuinkin ennallaan ensi vuonna.

Keskusliiton mukaan esimerkiksi keskituloisen, noin 3 300 euroa kuussa tienaavan, veroprosentti nousee 0,1 prosenttiyksikköä 30,4 prosentista 30,5 prosenttiin.

– Hallitus on budjettiriihessä osoittanut hyvää veromalttia. Tämä tukee tavoitetta palkkamaltin säilyttämisestä syksyn liittokierroksella, arvioi Veronmaksajain toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Lehtinen pitää ymmärrettävänä, että valmisteveroja kiristetään.

– On parempi verottaa haittoja kuin hyödyllisiä asioita, kuten työntekoa, hän kuvailee.

Budjettiesitys annetaan eduskunnalle 19. syyskuuta.

Lue lisää:

Katso tästä budjetin pääkohdat: Takuueläkkeisiin 15 euron korotus, alkoholiverotus kiristyy

VM:n huippuvirkamies synkkänä ensi vuoden budjetista: "Ei tässä mihinkään juhlaan ole aihetta"

Tarkennettu kohtaa solidaarisuusverosta klo 17.52 .