Maailman ainoa – kuopiolainen tutkimussauna paljastaa kiukaiden päästöt

Tulisijoille saadaan piakkoin päästörajat EU-alueella.

saunat
Konttisauna
Toni Pitkänen / Yle

Kuopion Savilahdessa rannalla nököttää kaksi mustaa merikonttia, jonka yhdellä kyljellä on neljä isoa ikkunaa. Kyseessä ei suinkaan ole mikään varasto, vaan tiettävästi maailman ensimmäinen, löylykelpoinen tutkimussauna.

– Sanotaanko, että uuden kiukaan kanssa on opettelua aina. Nyt lämpesi vähän liikaa, seinämittarin mukaan oli 110 astetta, kertoo tutkija Jarkko Tissari tutkimussaunan ensimmäisistä löylyistä.

Erilaisia mittareita on tulossa useampia, sillä täällä Itä-Suomen yliopisto tutkii puulla lämpiävien kiukaiden pienhiukkaspäästöjä. Viime vuoden lokakuussa alkaneen hankkeen pitkän aikavälin tavoitteena on vähentää puun pienpolton päästöjä ja parantaa ilmanlaatua Suomessa.

Työtä on tehty Tissarin mukaan pitkäjänteisesti, joten muutokset eivät tapahdu sormia napsauttamalla. Muutoksia kuitenkin voidaan saada jo joidenkin vuosien päästä.

– Kiukaissa on se hyvä puoli, että niiden käyttöikä on suhteellisen lyhyt, 5–10 vuotta. Jos puhtaampia kiukaita saadaan kehitettyä, se näkyy päästöissäkin ihan realistisella aikavälillä, Tissari kertoo.

Kiukaiden lisäksi tutkitaan takkoja

Kahden kontin on tarkoitus simuloida omakotitaloa ja näyttää realistisesti se, miten tulisija toimii osana omakotitaloa. Kiukaiden lisäksi konteissa voi testata varaavia takkoja. Tutkija Jarkko Tissarin mukaan yhtä laajaa tutkimusta ei laboratorio-olosuhteissa ole pystytty aikaisemmin tekemään.

– Meillä on ilmanvaihto, ilmalämpöpumput, lämmitykset ja sen lisäksi paljon mittalaitteita, että saadaan päästöt tarkkaan tutkittua.

Sauna.
Toni Pitkänen / Yle

Savupiippu on jaettu, joten voidaan valita, onko käytössä kiuas vai takka. Savupiipusta mittarit lähettävät tietoa tarkoille mittalaitteille. Päästöjen kannalta takalla ja kiukaalla on Tissarin mukaan paljonkin eroa.

– Kiukaat ovat paljon alkeellisempia polttolaitteita kuin varaavat takat. Takoissa palaa puhtaammin ja energiataloudellisuus on parempi. Lämpöenergia varautuu takkaan paremmin kuin kiukaissa, hän kertoo.

Mittauslaitteita putkissa.
Toni Pitkänen / Yle

Yrityksiltä sataa kyselyitä

Tutkimussaunahankkeen rahoittaa Pohjois-Savon liitto ja sen tarkoituksena on rakentaa ja testata tutkimussauna vuoden 2018 loppuun mennessä.

– Sen jälkeen se on yritysten ja yhteiskunnan, esimerkiksi yliopistojen, käytössä. Tarkoitus on, että tämä jää elämään. Kyselyjä on tullut paljon, että joko tätä pääsisi testaamaan, mutta tässähän on vasta rakenteet saatu pystyyn, Tissari selittää.

Tutkija Jarkko Tissari.
Toni Pitkänen / Yle

Yritykset voivat siis hyödyntää tutkimussaunaa testatessaan omia tuotteitaan. Yliopiston ei ole tarkoitus takoa rahaa, vaan yritykset maksavat ainoastaan saunan käytöstä syntyvät kustannukset. Jo nyt projektissa on mukana yrityksiä, joiden laitteilla kokeita tehdään.

Itä-Suomen yliopistolla on ollut tiloissaan jo ennestään polttolaboratorio. Uuden tutkimussaunan hyvä puoli on se, että kaikki tarvittava on valmiina konteissa. Kokonaisuuden voi myös siirtää helposti ja nopeasti esimerkiksi jonkun laitteitaan testaavan yrityksen pihalle.

EU:lta tulossa päästörajoja tulisijoille

Tavallinen saunanlämmittäjä voi päästötutkimuksesta kuullessaan alkaa pohtia sitä, ollaanko kiukaiden päästöjä jotenkin rajoittamassa. Jarkko Tissari rauhoittelee ja toteaa, ettei EU:n tasolta ole tulossa ainakaan kiukaille uusia määräyksiä.

– Tulisijoille on tulossa määräyksiä 2022, koska silloin tulevat ensimmäiset päästörajat. Siitä ne lähtee tiukkenemaan tietyllä aikavälillä.

Mittauslaitteita seinällä.
Toni Pitkänen / Yle

Tissari uskoo, että tietyllä aikavälillä on päästöjenkin vähennyttävä myös määräysten muodossa. Suomessa ei vanhoilta laitteilta hänen mukaansa ole vaadittu päästörajojen sisässä pysymistä, vaan uudet määräykset koskevat vain uusia laitteita. Määräyksellä voi olla hyvätkin puolensa.

– Kun ei ole määräyksiä, niin ei ole ollut välttämättä tarvetta tutkia päästöjä niin voimallisesti. Mutta tässä tutkimussaunassa meillä on mahdollista lähteä viemään päästöjen vähentämistä nyt kunnolla eteenpäin.

Vaikka tutkimussauna voi perinteisen mökkisaunan ystävälle olla kummallinen näky, ohikulkijoilta on saatu kehujakin.

– Paljon on tullut kysymyksiä, että mikä ihme tämä on. Sitten on kerrottu, että meillä on tässä sauna. Se on herättänyt ihmetystä, Tissari kertoo hymyillen.