Turun vankila on valmis ottamaan vastaan puukotusten pääepäillyn – eristettäisiin täysin muista vangeista

Vielä ei ole päätetty, minne Turun puukotuksista epäilty Abderrahman Bouanane siirretään Hämeenlinnan vankisairaalasta. Turun vankila on todennäköinen paikka.

Turun puukotukset 2017
Ammuttu
Kirsi Kanerva / Lehtikuva

Turun vankila Saramäessä on valmis ottamaan vastaan Turun puukotusten pääepäillyn Abderrahman Bouananen.

Toistaiseksi ei ole varmaa, minne epäilty tutkintavankeuden ajaksi sijoitetaan, mutta Turun vankila Saramäessä on todennäköinen paikka.

– Vankilamme on korkean turvallisuustason vankila, johon pystytään sijoittamaan turvallisesti myös hankalia vankeja. Tutkintavangit sijoitetaan yleensä vankilaan, jonka alueella teko on tapahtunut, kertoo vankilanjohtaja Juhani Järvi Turun vankilasta.

Tekotapa herättää tunteita muissa vangeissa

Turun puukotusten pääepäillyn kaltainen vanki aiheuttaa vankilassa jonkin verran erityisjärjestelyjä. Juhani Järven mukaan epäilty teko herättää suuria tunteita myös vankiyhteisössä.

– Kun puhutaan rikoksista, joissa on uhreina naisia ja lapsia, ja tekotapa on sen kaltainen, että se herättää tunteita muissa vangeissa, on se aina suuri riski. Vangin oman turvallisuuden kannalta sijoittaminen täytyy suorittaa hyvin huolellisesti, Järvi sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että vanki sijoitetaan täysin erilleen muista vangeista.

Saramäessä paljon kokemusta

Turun vankilan johtaja Juhani Järvi kertoo, että Saramäessä on pitkä kokemus hyvin korkean riskin vangeista. Henkilökunnan kanssa mietitään tarkasti, mitä turvallisuusratkaisuja nämä vangit vaativat.

Turun vankila on tottunut myös ulkomaalaisiin vankeihin.

– Se ei ole meille millään tavalla uutta. Arabiankielisiä vartijoita ei meiltä löydy, mutta käytämme paljon tulkkeja. Lähes päivittäin saamme tulkkausapua joko puhelimitse tai paikan päältä, Järvi kertoo.

Kaksi ihmistä kuoli ja kahdeksan haavoittui Turun keskustassa tehdyssä puukkoiskussa 18. elokuuta.

Puukotuksista on edelleen vangittuna kaksi henkilöä. Pääepäillyn, marokkolaisen Abderrahman Bouananen lisäksi vangittuna on osallisuudesta epäiltynä toinen marokkolaismies.