Viljaa uhkaa jäädä peltoon – viimeksi yhtä huono kesä vuonna 1987

Viljaa uhkaa jäädä peltoon, jos sää jatkuu kylmän kosteana. Satokausi on kolme viikkoa myöhässä.

maanviljely
Syysvehnää
Mikko Savolainen / Yle

Vehnäpelto vihertää vielä hieman Lappeenrannan Karkkolassa ja vilja on märkää. Pekka Helkalan tilalla puintitöihin päästiin elokuun lopussa, koska kylmä ja sateinen sää on estänyt puintipuuhat.

– Vilja on vielä raakaa ja vihreää. Se tarkoittaa, ettei sitä voi puida. Viljan pitäisi olla valmistunut ja jyvän kovettunut ennen kuin sitä voisi puida, sanoo maanviljelijä Pekka Helkala.

Tavallisesti tähän aikaan Helkalan tilalla puinti olisi jo loppusuoralla, mutta nyt puitu on vasta 10 prosenttia peltoalasta. Tänä vuonna rypsi, kaura ja kevätvehnä uhkaavat jäädä peltoon.

– Pahalta näyttää tällä hetkellä. Puinnit uhkaavat mennä syyskuun lopulle ja silloin kelit on hyvin epävakaiset. On iso riski on, ettei saada korjattua viljaa pois, kertoo Pekka Helkala vehnäpellon viereltä.

Viimeksi yhtä huono kesä 1987

Helkalan tilalla on kaikkiaan peltoalaa 180 hehtaaria. Siellä kasvaa rypsiä, kauraa, ruista, vehnää ja härkäpapaua. Isäntä laskeskelee, että viljan jäänti peltoon tietäisi kymmenien tuhansien tappiota.

Proagrian mukaan yhtä huono kesä viljan kannalta koettiin viimeksi kolmekymmentä vuotta sitten vuonna 1987. Myös Pekka Helkala muistaa huonon kesän kolmenkymmenen vuoden takaa, vaikka olikin silloin vasta 5-vuotias.

– Muistan, kun istuin traktorinkopissa ja puimuria vedettiin ylös pehmeästä pellosta, sanoo Pekka Helkala

Myös tilan edellinen isäntä Pekan isä, Juha Helkala intoutuu muistelemaan hurjaa kesää vuonna 1987.

– Vaimo ajoi traktoria ja työnsi minun ajamaani puimuria eteenpäin märällä pellolla. Piti saada vilja korjattua hinnalla millä hyvänsä, muistelee Juha Helkala.

Suomen ruisomavaraisuus on vaarassa

Helkalan suku on kyntänyt näitä peltoja viidessä polvessa. Satokausi on nyt kolme viikkoa myöhässä. Tämän vuoden korjatulle viljalle on tulossa kallis hinta, jos sato saadaankiin pois pellosta

– Satokauden viivästyminen näkyy siten, että jos päästään puimaan, niin kuivaamo saa pyöriä yötä päivää ja löpöä palaa. Se käy kyllä kalliiksi, kertoo Pekka Helkala.

Proagrian asiantuntijan Asko Laapaksen mukaan vilja ei silti lopu, vaikka katovuosi koettaisiin. Varastoissa ja siiloissa on viljaa siltä varalta, että leipää saadaan suomalaisten pöytiin.

– Rukiissa olemme Suomessa olleet omavaraisia jo muutaman vuoden, mutta nyt se voi vaarantua jos ei niitä saada pelloilta nopeasti pois, sanoo Asko Laapas Proagriasta.

On iso riski on, ettei viljaa saada korjattua pois.

Maanviljelijä Pekka Helkala

Sateista pehmenneet pellot tuottavat hankaluuksia viljelijöille. Pehmeät pellot eivät kanna isoja koneita. Pekka Helkalan mukaan tätä ongelmaa ei heidän tilallaan ole.

– Tässä meidän peltojen kohdalla ei ole ihan hirveästi satanut. Meillä on salaojitus hyvässä kunnossa eli pellot kestävät hyvin koneiden painon, sanoo Pekka Helkala nypäten vehnäntähkän käteensä.

Puimuri nököttää paikallaan vehnäpellolla. Isäntä odottaa kuivia ja kuumia puintikelejä, että puimuri pääsisi tosi toimiin. Pekka Helkala kertoo olevansa stressaantunut, mutta positiivisin mielin.

– Jos isännyyden aikana sattuu näin kylmä ja sateinen vuosi, niin kyllä tästä vielä eteenpäin päästään, sanoo Pekka Helkala.