Kiire kiilasi kahvipaussin ohi – nyt juodaan kahvit "on the go" ja take away -mukista

Kahvinjuonnilla on iso sosiaalinen merkitys. Kahvihetket lisäävät työyhteisössä tehokkuutta ja yhteisöllisyyttä, mutta silti yhteiset hetket näyttävät vähentyneen.

juomat
Pahvimukeja roskakorissa
Yhteiset kahvi- ja teehetket lisäävät työporukan yhteisöllisyyttä, mutta kiire estää pitämästä niitä.Marja Väänänen / Yle

KajaaniSuomalaiset juovat edelleen eniten kahvia koko maailmassa, vaikka kahvinjuonnin tavat ovat muuttuneet. Tämän päivän työelämässä kiire ja hektisyys ovat vaikuttaneet siihen, että kahvia ei nautita koko työyhteisön kanssa samanaikaisesti, vaan pienemmissä ryhmissä tai yksin.

Työpaikkojen kahvittelukulttuuri on kuitenkin muuttumassa, kertoo Suomen suurimman kahvitalon Pauligin Out of home -yksikön kaupallinen johtaja Rami Kuusisto.

– Syynä on yritysten halu pitää henkilökunnasta hyvää huolta. On herätty siihen, miten tärkeitä kahvihetket ovat yhteisöllisyyden ja työtehokkuuden kannalta, Kuusisto sanoo.

Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen mukaan kahvin kulutus (siirryt toiseen palveluun) (Kahvi.fi) on pysynyt samana jo runsaat 25 vuotta, eli noin kymmenessä kilogrammassa henkeä kohden vuodessa. Vaikka kahvin kulutus on pysynyt tasaisena, ovat yhteiset kahvihetket kadonneet monilta työpaikoilta. Vielä parikymmentä vuotta sittenoli kellonaikaan sidottuja yhteisiä kahvihetkiä vähintään iltapäivällä, joissakin työpaikoissa myös aamupäivällä.

Kajaanissa sijaitsevan Nakertajan alakoulun opettajanhuoneessa yhteisiä kahvihetkiä on harvoin. Yleensä sellaisen järjestämiseen tarvitaan jonkinlainen juhlahetki, jolloin kahvin kanssa on tarjolla leivonnaisia tai muuta herkkua.

– Kyllä tämä muuten on "juoksujalkaa, kahvikuppi kädessä" -meininkiä, kertoo luokanopettaja ja apulaisrehtori Leena Keränen.

Leena Keränen
Erillisiä kahvinkeittovuoroja ei Nakertajan alakoulussa ole. Nyt kahvia on keittämässä Leena Keränen.Niko Mannonen / Yle

Kahvikupin ääreen pysähtyminen ja kuulumisten vaihtaminen on Keräsen mielestä tärkeää. Alkusyksystä koulumaailma on vielä aika kiireistä, joten sosiaalista ajatusten vaihtoa tarvitaan.

Erillistä kahvinkeittovuoroa ei opettajanhuoneessa ole, vaan asian hoitaa se, jolla on sillä hetkellä aikaa. Kahvipaketit ovat rivissä hyllyn päällä, ja varastoa täydennetään aina tarpeen vaatiessa.

– Jokainen tuo aina tullessaan lisää, kun kahvivarasto alkaa olla tyhjä, Keränen kertoo.

Rohkeus kokeiluihin on lisääntynyt

Vaikka Suomessa kahvin kulutusmäärät eivät ole muuttuneet, on kahvin käyttö monipuolistunut ja arvostus lisääntynyt.

– Esimerkiksi espresso-pohjaisia juomia kokeillaan entistä rohkeammin. Lisäksi tummapaahtoisen kahvin kulutus on ollut jo parin vuoden ajan nousussa. Viimeisimpänä trendinä kylmäuutettu kahvi eli cold brew -juomat ovat lisänneet suosiotaan, kertoo Rami Kuusisto.

Opettajat kahvitauolla
Kahvipöydässä nousevat esiin myös hauskat jutut.Niko Mannonen / Yle

Pauligin Vuosaaren paahtimolla on töissä noin 350 ihmistä. Heidän päiväänsä mahtuu lukuisia erilaisia kahvihetkiä ja työpaikalla on oma kahvilakin. Kahvia on aina tarjolla omassa kahvilassa ja erilaisissa kahviautomaateissa. Pauligin paahtimossa löytyy myös hauskoja kahviin liittyviä yksityiskohtia.

– Hississä meillä on kahvitelineet, joihin voi laittaa kahvin, kun liikkuu kerroksesta toiseen. Tehtaan puolella on tietyt kellonajat, jolloin kahvitellaan yhdessä tai tiimeittäin, kun taas konttorin puolella on aika vapaata kahvittelua.

Kyllä tämä muuten on "juoksujalkaa, kahvikuppi kädessä" -meininkiä.

Leena Keränen

Rami Kuusiston mukaan yrityksissä on näkyvillä muutosten tuulia yhteisten kahvittelujen paluuseen, sillä niillä on tärkeä merkitys työyhteisön hengen kasvattajana.

– Kahvi on sosiaalinen liima, joka tuo ihmiset yhteen. Kahvihetket ovat luonnollinen tapa luoda yhteisöllisyyttä ja puhua välillä muustakin kuin työasioista, kertoo Kuusisto.

Tee ja kahvi sulassa sovussa

Nakertajan koulun luokanopettajan Ari-Pekka Steinin kupissa ei ole kahvia, sillä hänestä tuli teenjuoja 20 vuotta sitten. Syykin on selvä.

– Kun aloitin työelämän, join kahvia kuten muutkin, mutta siitä ei tullut mitään. Vatsa tuli kipeäksi ja minulle tuli paha olo, joten luovuin siitä, Stein kertoo.

Teenjuoja mahtuu hyvin kahvittelijoiden kanssa samaan pöytään. Stein kertoo kuitenkin yhden eron naurahdellen.

– Teeveden keittäminen. Sen kahvinjuojat tekevät harvoin, siitä pitää huolehtia itse.

luokanopettaja Ari-Pekka Stein
Ari-Pekka Stein vaihtoi kahvin teehen 20 vuotta sitten.Niko Mannonen / Yle

Myös Steinin mukaan kahvi- ja teehetket ovat tärkeitä tapahtumia.

– Niitä saisi olla päivän mittaan enemmänkin. Työ on hektistä ja harvoin saa istahtaa niin, ettei tarvitse vastata mihinkään ja voi vain olla, Stein sanoo.

Vaikka koulussa työ on lisääntynyt, niin Steinin mukaan taukojen määrä ei. Välituntien aikana on monia tehtäviä: pitää valmistautua seuraavaan tuntiin, hoitaa esille tulleita asioita sekä olla välituntivalvojana.

– Kaipaan niitä aikoja, kun oli aikaa pysähtyä kahvi- tai teekupin äärelle, eikä ollut kiire, huokaa Stein.

Hississä meillä on kahvitelineet, joihin voi laittaa kahvin.

Rami Kuusisto

Kun tulee tilanne, että kokoonnutaan saman pöydän ympärille kahvi- tai teekupposen ääreen, keskustellaan silloin työasioista ja joskus myös vaihdetaan henkilökohtaisia kuulumisia.

– Sosiaalista kanssakäymistä on meillä koulussa aivan liian vähän. Töitä tehdään aika yksilöllisesti, kertoo Stein.

Kiire vaikuttaa kahvinjuontiin

Kiirekulttuuri näkyy kahvinjuonnissa muullakin tavalla kuin työpaikkojen kahvittelukulttuurissa. Näin sitä kuvaa Pauligin Out of home -yksikön kaupallinen johtaja Kuusisto:

– Yhä useampi kahvikuppi juodaan "on the go" ja take away -mukista, eli kahvi otetaan mukaan liikkuessa paikasta toiseen. Se on yksi vahva trendi kodin ulkopuolisessa kulutuksessa.

Nakertajan alakoulun opettajanhuoneessa jokaisella on omat nimikkomukinsa, ja vieraiden varalle löytyy myös yhteinen mukivarasto. Olipa kiire tai ei, oma kahvi- tai teekuppi on tärkeä osa taukoa, kun pysähdytään kuuman juoman äärelle.

– Hyvin on oma kuppini pysynyt tallessa, Ari-Pekka Stein nauraa.

Kahvimuki
Opettajanhuoneessa on jokaisella oma muki, josta pitää huolehtia.Niko Mannonen / Yle

Nakertajan koulussa välituntijärjestelmää on muutettu yhdistämällä taukoja ja oppitunteja niin, että päivään on saatu kaksi pidempää välituntia. Silti näilläkään tauoilla ei välttämättä ehdi pysähtyä kahvi- tai teekupin ääreen.

– Tehtävämäärät ovat lisääntyneet. Sovittavia asioita on myös näille pitkille tauoille, se lisää kiirettä. Valmistellaan kahta seuraava oppituntia, otetaan kopioita, haetaan erilaisia materiaaleja ja muuta. Aina ei kerkeä kahvia juomaan, sanoo apulaisrehtori Leena Keränen.

Kaipaan niitä aikoja, kun oli aikaa pysähtyä kahvi- tai teekupin äärelle.

Ari-Pekka Stein

Ainakin hyllyllä olevan kahvivaraston perusteella kajaanilaisessa opettajanhuoneessa juodaan perinteistä kahvia, vaikka nykyisin erilaiset kahvilaadut kiinnostavat kansalaisia entistä enemmän.

Pauligin Out of home -yksikön kaupallisen johtajan Rami Kuusiston mukaan aamulla aloitetaan perinteisellä kahvilla, iltapäivää kohden juodaan tummapaahteisempaa kahvia ja maitopohjaisia juomia.

Myös maitopohjaiset espressojuomat ovat kasvattaneet kulutusta, erityisesti nuorten keskuudessa.

– Halutaan kokeilla rohkeasti erilaisia kahveja, makuja ja kokemuksia. Uusia trendejä testataan, aluksi juuri kodin ulkopuolella, sillä kotiin ei välttämättä haluta ostaa uusia tuotteita ja niiden valmistusvälineitä, ennen kuin tuotteet ovat tuttuja, Kuusisto kertoo.

Lue lisää:

Kahvi, tee vai kahvimainen tee? Juomahifistely iski perinteiseen kahvikansaan

Suomalainen yritys tekemässä tieteellisen läpimurron – ratkaisee take away -mukien maailmanlaajuisen ongelman