Moni syy jarruttaa aikaistettua hirvenpyyntiä eteläisessä Lapissa

Hirvenmetsästys alkaa perjantaiaamuna koko Lapissa. Aikaistettu hirvenpyynti koskee ensimmäistä kertaa koko Lappia.

Hirvien metsästys
Hirvenmetsästäjä tähtää aseellaan
Arkistokuva ajalta, jolloin hirvenmetsästäjältä ei vielä vaadittu oranssia liiviäYLE / Jarmo Honkanen

Aikaistettu hirvenmetsästys on tähän saakka ollut sallittua neljän pohjoisimman kunnan alueella. Tänä syksynä kaksiosainen hirvijahti koskee ensimmäistä kertaa koko Lappia.

Metsään mennään innolla pohjoisessa, mutta osa Etelä-Lapin jahtiporukoista aloittaa pyynnin vasta kiimarauhoituksen jälkeen. Esimerkiksi Kittilän riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajan Jouko Vuollin mukaan pyynti aloitetaan heti ensimmäisestä päivästä alkaen normaalisti.

– Me olemme olleet koko ajan sitä mieltä, että aikaistettu hirvenpyynti pitää saada myös Kittilään. Meillä on sen verran pitkä pyyntialue, että pohjoisessa tulee talvi ja pimeys aikaisin joten on hyvä, että nyt pääsemme näin aikaisin metsään.

Ylä-Lapin hirvimiehet ovat innokkaimpia lähtemään pyyntiin heti, koska talven tulo voi jo vaikeuttaa pyyntiä kiimarauhoituksen jälkeen. Lisäksi lokakuussa alkavat myös porotyöt jotka estävät hirvenpyyntiin lähtemisen.

Etelä-Lapissa metsään lähtee vain osa hirviporukoista

Etelä-Lapissa jahdin aloittamista harkitaan muun muassa siksi, että metsissä on paljon myös muita kulkijoita, kuten marjastajat, sienestäjät ja muut ulkoilijat.

Myös sää on yksi syy jahdin aloituksen viivästyttämiselle. Lämpimillä keleillä metsään ei mennä esimerkiksi siksi, että kaikilla hirviporukalla ei ole viileää paikkaa jossa ammuttua hirvenruhoa voidaan turvallisesti riiputtaa riittävän pitkään.

Rovaniemen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajan Timo Marttilan mukaan Rovaniemen riistanhoitoyhdistyksen alueella porukat itse päättävät koska aloittavat jahdin, linjapäätöksiä ei ole tehty.

– Porukat ovat lähdössä metsään vaihtelevasti. Osa lähtee, osa ei ja porukoilla on omia sääntöjä. Eilen kuulin yhden tehneen sellaisen päätöksen, että jos on yli kymmenen astetta lämmintä niin silloin ei lähdetä metsään. Eli se on jokaisen omassa harkinnassa tämä lähtö tähän alkuun.

Timo Marttila itse neuvoo porukoita lähtemään metsään.

– Minä kyllä suosittelen porukoita lähtemään metsään ja jos ei muuta niin ainakin ottavat ne peijaishirvet sieltä ja pitävät ne peijaiset alta pois ennen kuin päästään siihen kakkosjakson pyyntiin.

Rovaniemen lisäksi Kemijärvellä, Posiolla ja Tervolassa kaikki hirviporukat eivät aloita hirvijahtia heti syyskuun alussa.