HÚ! Yli 3 000 islantilaista koripallofania kannustaa joukkuettaan EM-alkulohkon karsinnoissa

Viikon kestävät karkelot neljässä eri maassa ovat suurponnistus myös oheistapahtumineen.

koripallo
Korisfaneja Islannista.
Islantilaisilla koripallofaneilla oli tänään hauskaa Helsingissä.Ronnie Holmberg / Yle

Koripallon EM-kisojen alkulohkon karsintoja järjestetään parhaillaan Turkissa, Israelissa, Romaniassa ja Helsingissä.

Jatkopaikkaa tavoittelee kaikkiaan 24 joukkuetta, myös Helsingissä kisaurakkansa torstaina iltapäivällä aloittanut Islanti.

Islantilaisia koripallofaneja on saapunut Suomeen pitkin viikkoa Iceland Airin ilmasillalla Reykjavikistä peräti yli 3 000 kappaletta.

Situöbjörn ja ystävänsä Sigurgeir istuvat Helsingin keskustassa Kansalaistorilla, joka on muuttunut ennen pelejä niin sanotuksi pre game -alueeksi. Siellä kuullaan konsertteja, tavataan tuttuja, nostatetaan henkeä ja – no, nautiskellaan myös virkistysjuomia.

He ostivat viikon mittaisen kisapakettinsa jo vuosi sitten, heti kun tiesivät että Islanti pelaa Helsingissä.

– Berliinin kisat kaksi vuotta sitten jäivät näkemättä. Olemme pikkupojasta lähtien unelmoineet, että Islanti pelaisi joku päivä koripallon EM-kisoissa. Ja koska Berliinissä emme nähneet joukkueemme peliä, päätimme että näin ei voi käydä enää uudelleen, kaverukset kertovat.

"Urheilu on elämysbisnestä"

Suomen Koripalloliitto on ulkoistanut fanitapahtumien ja oheistoiminnan EM-kisoissa tapahtumajärjestäjä Elämys Groupille. Toimitusjohtaja Jussi Viskarin mukaan islantilaisissa ja suomalaissa koripallofaneissa on paljon samankaltaisuutta.

– Molemmat faniporukat ovat aiheuttaneet positiivista kohua maailmalla aikaisemmissa arvokisoissa. Suomi sai valita kotikisoihin yhden vastustajan ja Islanti oli siellä kärjessä. He vastasivat tanssiinkutsuun positiivisesti, ja täällä he nyt ovat, kertoo Viskari.

Kukin EM-kisojen järjestäjämaa siis sai valita itselleen yhden vastustajan kisoihin osallistuvista 24 joukkueesta.

Oheistapahtumia Helsingin kisaviikon aikana on todella paljon, ja monessa on juuri islantilainen teema.

– Urheilu on mitä suurimmassa määrin elämysbusinessta. Superbowl Yhdysvalloissa on hyvä esimerkki oheistapahtumien ja elämysten merkityksestä. Superbowlia emme ole tekemässä, mutta haluamme rakentaa kokonaiselämyksen kisojen yhteyteen, Viskari sanoo.

Oheistapahtumista oppia Kiinaan

Samaan aikaan kun Helsingissä pelataan koripalloa, on Tampereella MM-jalkapallon karsintaottelu Suomi-Islanti. Se pelataan lauantaina. Sitä varten islantilaisvieraille on vuokrattu VR:ltä kokonainen kisajuna, jossa he pääsevät Tampereelle ja takaisin.

Muun muassa tämänkaltaisten oheistapahtumien järjestämisestä halutaan oppia seuraavien koripallon MM-kisojen isäntämaassa, Kiinassa.

– Kiinalaisten kisaorganisaatio lähestyi kansainvälistä koripalloliittoa FIBAa, kun halusivat tietää mistä kannattaisi käydä katsomassa mallia 2019 MM-kisojen järjestelyihin. Olemme todella ylpeitä siitä, että FIBA ohjasi heidät kääntymään Suomen puoleen. Kiinalaisten delegaatio saapuu Helsinkiin sunnuntaina, Viskari kertoo.

HÚ!

Jalkapallokentiltä tutuksi on tullut viikinkihuuto HÚ. Pyynnöstä sitä ei kuitenkaan saa islantilaisesta irtoamaan.

– Se on isojen pelikenttien ja isojen joukkojen juttu. HÚ on niin voimallinen, että tuntuisi naurettavalta esittää se tässä meidän kesken, nauraa Situöbjörn, entinen koripalloilija hänkin.

Viikinkien voimahuuto säästyy siis varsinaisiin peleihin.

Niitä odotellessa ystävykset halusivat välittää viestin kilpailijoille.

– Talvi tulee!

Tällä he todennäköisesti viittaavat Islannin kylmään säähän ja islantilaisten menestykseen kisoissa.

AUU!

Suomen koripallomaajoukkue tunnetaan myös lempinimellä Susijengi. Heidän kisaurakkansa alkaa jo tänä torstai-iltana Helsingin Areenassa. Avausottelussa Susijengi kohtaa hallitsevan MM- ja EM-pronssimitalistin Ranskan jo tänä iltana Helsingin Areenassa.

Suora lähetys nähdään kello 20 alkaen TV2:ssa ja se lähetetään suorana myös Yle Puheessa.

Yle Urheilun nettisivuilta löydät tuoreimmat tiedot ja tapahtumat.