Allergikko pakkaa matkalle adrenaliinipiikin – vaarin mökkikin voi aiheuttaa hengitysongelmia

Allergikon matkalla suitsukkeet tai vaikkapa kasvien tuoksut voivat koitua ongelmallisiksi. Lemmikkien paikka esimerkiksi junassa on allergisen kannalta ikuisuuskysymys.

allergia
käsi hotellihuoneen ovenkahvalla
Jotkin hotellit tarjoavat allergikoille sopivia huoneita, mutta niiden soveltuvuuden taso voi vaihdella maasta toiseen.Pixabay

KajaaniKun Onni Korhonen, 13, lähtee perheensä kanssa matkalle, on tarkistuslistalla uimahousujen lisäksi useampi rasti: lääkkeiden ja adrenaliinipiikin mukaan ottaminen, hotellihuoneen sopivuuden varmistaminen ja omien ruokien pakkaaminen. Onnilla eväitä voikin kertyä mukaan suorastaan läjäpäin, koska hän on allerginen vehnälle, rukiille, ohralle, hasselpähkinälle, banaanille ja stevialle.

Korhoset pyrkivät käymään ulkomaanmatkoilla muutaman kerran vuodessa ja harrastavat myös kotimaan matkailua. Mukaan matkalle lähtee esimerkiksi taco-kuoria, gluteenittomia keksejä, spagettia ja näkkäreitä, sopivia pähkinöitä ja gluteenitonta makaronia, jota voi aina syödä, jos muuta ei löydy. Salibandya harrastava Onni matkustaa paljon myös pelireissuilla.

– Minulla on siellä ensiapuohjeet mukana. Pelireissulla annan ohjeet ja piikin valmentajalle, Onni sanoo.

Onni Korhonen jääkaapin edessä.
Onni Korhonen ei koe jääneensä mistään paitsi allergioiden takia.Nadja Mikkonen / Yle

Onnilla tulee astmaoireita myös esimerkiksi puupölystä, joten koulun puutyötunneilla hän käyttää hengityssuojaa. Lisäksi perheen vaarin vanha mökki on sen verran vanha rakennus, että syksyisin erilaiset itiöt aiheuttavat ongelmia.

– En oikein osaa kuvailla sitä, mutta en saa kunnolla vedettyä henkeä, Onni kertoo oireistaan.

Aikaisemmin Onnille tuli oireita myös vanhan koulunsa tiloista ja hän epäileekin, että koulussa oli kenties homeitiöitä. Uusi Lehtikankaan koulu on siis ollut tervetullut.

Tiettyjä allergia- ja henkeä avaavia lääkkeitä Onni ottaa aamuin ja illoin, toisia taas iltaisin, kolmatta vain tarvittaessa.

Korhosten perheestä myös äiti, Kainuun allergia- ja astmayhdistyksen puheenjohtaja Satu Korhonen, on allerginen esimerkiksi koirille, kissoille ja kameleille sekä heinälle. Kameliallergia kävi vuosia sitten ilmi kotimaisessa sirkusesityksessä.

– Kamelit tulivat telttaan, ja me istuimme tosi edessä. Minullahan muurautui silmät umpeen, Korhonen naurahtaa.

Lisäksi jotkin tuoksut, kuten huuhteluaineen haju, aiheuttavat hänelle ongelmia. Siispä matkustaessa hotellihuonetta mietitään hieman etukäteen.

– Varaamme aina allergiahuoneen. Suomessahan se onnistuu todella hienosti, Korhonen sanoo.

Onni Korhonen ja Satu Korhonen keittiössä.
Korhosten mukana matkoilla kulkevat sekä lääkkeet että eväät.Nadja Mikkonen / Yle

Onnia matkustaminen ei allergioista huolimatta ole erityisemmin jännittänyt, ja matkoja on kotimaan lisäksi kertynyt jo esimerkiksi Turkista, Bulgariasta ja Rhodokselta. Sopivia ruokia ei aina valitettavasti löydy.

– Joissain ravintoloissa on pitänyt tyytyä pelkkiin ranskalaisiin, Onni sanoo.

Äiti Satu Korhosen mukaan pahimmat allergiakohtaukset eivät suinkaan ole sattuneet ulkomailla, vaan kotona. Takana onkin jokunen sairaalareissu.

– Siitä emme voi syyttää kuin itseämme, Korhonen sanoo.

Lemmikit päänvaivana

Esimerkiksi junista voi varata allergisille sopivia paikkoja (siirryt toiseen palveluun) (VR), joissa käytetyt materiaalit ja ilmanvaihto on sovitettu kohderyhmän tarpeisiin. Allergia- ja astmaliiton asiantuntijan Anne Vuorenmaan mukaan junassa allergiselle voi kuitenkin koitua ongelmia toisten matkustajien lemmikeistä.

Vuorenmaan mukaan Allergia- ja astmaliiton tietoon tulee vuosittain tilanteita junassa väärässä paikassa olevista lemmikeistä.

– Nykyään lemmikkejä on niin paljon, että lemmikkiallergeeniltä ei pysty välttymään oikeastaan missään. Se on niin hienojakoista, että se leviää kaikkialle, Vuorenmaa sanoo.

Asiakkaat osaavat pyytää ja vaatia erilaisia asioita ehkä enemmän kuin aikaisemmin.

Veli-Matti Aittoniemi

Matka voi siis käydä allergikolle tukalaksi kotimaassakin, jos vieressä on esimerkiksi koira.

– Pyrimme aina reagoimaan näihin, mutta on ikuisuuskysymys, missä koirien kuuluisi matkustaa. Niitä ei voida kuitenkaan kieltää.

Mitä tulee majoitukseen, voi ainakin kotimaan matkailija saada vähintään savuttomia, joissakin ketjuissa jopa kokonaan allergikoiden tarpeille omistettuja huoneita. Ulkomaille lähtiessä Vuorenmaa kehottaa kysymään vastaavista tiloista etukäteen, sillä allergisille sopivista huoneista voi olla eri käsityksiä.

– Kannattaa erikseen tarkistaa, mitä heidän allergiahuoneensa tarkoittaa. Tarkoittaako se sitä, että siellä siivotaan vähän paremmin, vai sitä, ettei sieltä löydy kokolattiamattoa?

Majoittajat tulevat allergikkoja vastaan

Allergikoilla on omat keinonsa etsiä majoitusta, jossa syöminen ja hengittäminen olisivat mahdollisimman ongelmattomia. Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys on tuottanut toissa vuonna erimeno.fi (siirryt toiseen palveluun)-nimisen palvelun, johon käyttäjät voivat kirjata majoitus- ja ravitsemuspalvelukokemuksiaan (siirryt toiseen palveluun) (Allergia- ja astmaliitto) maailmanlaajuisesti.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n varatoimitusohtaja Veli-Matti Aittoniemi kertoo, että allergioita koskevia virallisia säännöksiä majoituspalveluille on vain yksi ja se koskee ruoka-aineallergioita. EU:n listauksessa luetellut allergisoivat ruoka-aineet pitää ilmoittaa asiakkaalle joko ruokalistalla tai suullisesti.

Muuta pakollista asiaa koskevaa sääntelyä ei ole. Hotellit tekevät omia ohjelmiaan tai menevät mukaan johonkin standardiin, jossa on omia säännöksiä tarjonnasta.

– Jos on vaikkapa eläimille allerginen, täytyy itse selvittää, löytyykö huoneita, Aittoniemi sanoo.

Kaksi kissaa sohvalla
Lemmikkiallergisille allergiahuone voi olla välttämätön.Yle / Mari Siltanen

On siis allergiaherkkien oman harjaantuneisuuden varassa selvittää kunkin majoitusvaihtoehdon mahdollisuudet tarjota allergikolle sopivia tiloja. Palveluja pyritään Aittoniemen mukaan kehittämään kaikille asiakkaille, mutta esimerkiksi majoitusliikkeen koko vaikuttaa siihen, millaisia huoneita pystytään tarjoamaan.

– Jos asia vaatii sitä, että osa huoneista pitää siivota eri tavalla tai kohdennetaan tietylle asiakasryhmälle, se on helpompaa tehdä, jos on paljon huoneita.

Aittoniemi arvioi, että useimmiten kyselyt hotelleilta liittyvät suhteellisen tavanomaisiin allergioihin, kuten hotellin käyttämiin materiaaleihin tai eläimiin. MaRan jäsenyrityksien neuvontapuhelimeen ei kovin erityisiä kyselyitä ole kantautunut.

Joskus majoittajan hyvätkään yritykset eivät kuitenkaan takaa täysin allergikolle ongelmatonta huonetta, jos muut asiakkaat eivät toimi rajoitusten mukaisesti.

– Siinä on sellainen vaikeus, että asiakkaalle voi kertoa, että tässä huoneessa ei saa tehdä jotain, mutta asia on sen varassa, että asiakas noudattaa kehotusta. Kotirauha suojaa hotellihuonetta, eikä sinne saa mennä, joten emme voi tarkastaa, mitä siellä tapahtuu.

Tuoksuyliherkille oma problematiikkansa on mennä maihin, joissa käytetään voimakkaita tuoksuja.

Anne Vuorenmaa

Jos siis joku rikkoo ohjeita ja esimerkiksi tuo lemmikkejä tai runsaasti hajusteita allergiahuoneeseen, huone voi olla pidemmänkin aikaa tarkoitukseensa käyttökelvoton.

Aittoniemi kertoo, että asiakkaiden erityispyynnöt ja toivomukset ovat lisääntyneet, ainakin alalla käytävien keskustelujen perusteella.

– Asiakkaat osaavat pyytää ja vaatia erilaisia asioita ehkä enemmän kuin aikaisemmin.

Aittoniemi kuitenkin muistuttaa, ettei asiasta ole tarkkoja lukuja, vaan tieto perustuu arvioon.

Voimakkaat tuoksut ja siitepöly voivat vaania matkailijaa

Allergia- ja Astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaan mukaan eniten ongelmia kokevat ruoka-allergikot ja myös he ottavat yhteyttä liittoon. Vuorenmaa on mukana myös Allergia- ja astmaliiton neuvontapuhelimessa ja toteaa, että yhteydenottoja tulee kuitenkin muiltakin allergikoilta.

– Siitepölyallergikot kysyvät, mitä siitepölyjä kohdemaassa on ja miten ne tulee huomioida, Vuorenmaa sanoo.

Lisäksi muun muassa tuoksuyliherkät (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat) ja lemmikkieläimille allergiset ovat saattavat joutua miettimään matkan kulun etukäteen.

– Tuoksuyliherkille oma problematiikkansa on mennä maihin, joissa käytetään voimakkaita tuoksuja. Siihen ei oikeastaan ole mitään muuta neuvoa tai kikkaa kuin valita paikka, jossa ei käytetä vahvoja tuoksuja ja suitsukkeita, Vuorenmaa neuvoo.

Vanhus ojentaa suitsuketta taolaisen temppelin edustalla Taipeissa.
Suitsukkeet voivat käydä matkustavan allergikon henkeen.David Chang / EPA

Vuorenmaa mainitsee, että myös vahvat luonnontuoksut, kuten kasvit ja kukat, voivat aiheuttaa kaukomaille lähteneelle allergikolle tai tuoksuyliherkälle oireita. Asiantuntijanäkökulmasta katsottuna haasteena on juuri se, että tuoksuja on monenlaisia ja niille altistumisen seuraukset ovat yksilöllisiä. Jopa yleisten vessojen tuoksutikut voivat olla ongelmallisia tuoksuherkälle.

– Toinen ei saa minkäännäköisiä oireita Chanel vitosesta, toiselle taas tulee hyvinkin voimakkaita oireita, kuvailee Vuorenmaa.

Vuorenmaa neuvoo erityisesti vakavasti allergisia tarkistamaan kohdemaasta lähimmän sairaalan sijainti sille varalle, että jotain tapahtuu.

– Se on tärkeää ainakin sellaisille tapauksille, joille voi tulla aivan yhtäkkinen, vakava allerginen reaktio.

Lue lisää:

Lemmikin kanssa leivoskahville tai lounaalle – allergialiitto ei tyrmää koirien vientiä kahviloihin

Älä haise äläkä ainakaan tuoksu – Kunnissa harkitaan hajusteettomaksi julistautumista

Tuoksuista kärsii puoli miljoonaa suomalaista – työpaikan tai bussimatkan hajucocktail voi olla tuoksuherkälle liikaa