Paperittomia majoittanut kansanedustaja Anna Kontula: "Ainakin yhden kerran uskon pelastaneeni näin ihmisen hengen"

Tamperelaiskansanedustaja kertoo Facebookissa, että kyse on ollut muutaman kerran myös tietoisesta pyrkimyksestä piilottaa henkilö viranomaisilta.

paperittomat
Kansanedustaja Anna Kontula
Matias Väänänen / Yle

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) vastustaa hallituksen suunnitelmaa kriminalisoida paperittomien henkilöiden majoittamisen ja piilottamisen.

Kontula kertoo Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) itse majoittaneensa elämänsä aikana monenlaisia ihmisiä, joista osa on ollut paperittomia.

– Ainakin yhden kerran uskon pelastaneeni näin ihmisen hengen. Kyse oli vakavasti sairaasta, joka odotti pääsyä operaatioon Suomessa. Häntä oltiin palauttamassa maahan, jossa hoitoa ei ollut saatavilla. Piilottamista tarvittiin siksi aikaa, että paperityöt saatiin kuntoon ja henkilö pidettyä maassa toimenpiteeseen saakka.

Anna Kontula toteaa, että näissä tilanteissa hän olisi syyllistynyt rikokseen, kuten todennäköisesti sadat muut tavalliset suomalaiset, jotka ovat avanneet ovensa tuntemattomalle.

– Paperittoman majoittaminen jonkun kotiin on välttämätöntä silloin, kun ei muita vaihtoehtoja ole. Paperittoman piilottelu on järkevää silloin, kun on tiedossa, että tilanne on väliaikainen.

Suomi jälkijunassa

Suomessa ei Kontulan mukaan ymmärretä, että muualla länsimaissa keskustelu paperittomista käytiin läpi jo 80-luvulla. Paperittomat eivät ole Kontulan mukaan muualla hävinneet lakeja kiristämällä tai poliiseja lisäämällä. Suomi voisi hänen mukaansa oppia muilta.

– Ruotsissa on jo ihan normaalia, että paperittomat lapset käyvät koulua muiden kanssa. Lasten vanhemmat pitävät ravintoloita, joissa saattavat virkamiehet käydä syömässä. Se on normalisoitunut osaksi yhteiskuntaa ja Ruotsissakin paperittomia on vähän verrattuna muihin maihin.

Vieraan kanssa asuminen stressaavaa

Kontulan mielestä kukaan ei majoita paperitonta huvikseen.

– Vieraan ihmisen kanssa asuminen on stressaavaa, etenkin yhteisen kielen puuttuessa, ja harvalla paperittomalla on mahdollisuutta osallistua asumis- ja ruokakustannuksiin. Paperittoman majoittaminen tarkoittaa useimmiten myös henkistä vastuuta aika epätoivoisessa tilanteessa olevasta ihmisestä.

Jos kriminalisointi toteutuu Kontula kehottaa ihmisiä olemaan aktiivisia.

– Kannustan kaikkia ilmoittamaan poliisille varmuuden vuoksi aina, kun kotona on yövieraita. Tai ainakin tarkistamaan kaikkien passit.