Hyppää sisältöön

Yle Berliinin elektroniikkamessuilla: Älykoti rakentuu pala kerrallaan

Teknologiayritykset ovat jo vuosia vakuuttaneet kuluttajia älykotitekniikan hyödyistä. Berliinissä parhaillaan järjestettävillä IFA-messuilla älykoti on jälleen näyttävästi esillä.

Sonyn IFA-messuilla julkistama älykaiutin käyttää Google Assistant -puheohjausta. Kuva: Sony

Älykotiteeman ympärille on kuluttajatekniikkaa esittelevillä IFA-messuilla rakennettu oma messuosastonsa, jossa tietokoneavusteisen elämisen tuotteita esitellään. Älykotilaitteiden- ja ratkaisujen näytteilleasettajia tässä hallissa ja muilla osastoilla on useita kymmeniä. Yksittäiset tuotteet nojaavat pitkälti sovelluksiin, joilla ohjataan verkkoon liitettyjä laitteita.

Esimerkiksi suomalaisille tutun Abloyn kanssa samaan samaan AssaAbloy-yhtiöön kuuluva Yale esittelee omalla osastollaan Smart Living -tuoteperhettään, joka on koottu Smart Hub -keskusyksikön ympärille. Keskusyksikkö kontrolloi kodin turvalaitteita, kuten lukkoja ja hälyttimiä ja keskusyksikköä taas ohjataan älypuhelimen sovelluksella.

Viereisellä osastolla saksalainen Tado esittelee älytermostaattiaan. Senkin käyttö tapahtuu puhelimeen asennettavalla sovelluksella, jolla kodin lämpötilaa voi säädellä mistä tahansa. Tadolla on vastassaan kova kilpailija, sillä Googlen muutama vuosi sitten hankkimalla Nest-älytermostaatilla on emoyhtiön syvät taskut tuotekehityksensä tukena.

Tado-älytermostaattia ohjataan valmistajan omalla sovelluksella. Kuva: Tado

Google on muutenkin läsnä älykotimarkkinoilla. Google on kertonut laajentavansa Google Assistant -tuotteensa ominaisuuksia ja lisensoivansa tuotettaan myös muille yhtiöille. Assistant on Googlen puheohjaus- ja automatiikkaratkaisu, jonka avulla käyttäjät voivat käskyttää erilaisia laitteita yksinkertaisesti puhumalla niille.

IFA-messujen alla muun muassa elektroniikkavalmistaja LG kertoi suunnittelevansa muun muassa Google Assistantia käyttäviä pesukoneita ja Sony esittelee omalla osastollaan Googlen tekniikkaan perustuvaa älykaiutintaan. Termostaattivalmistaja Tado on varmistanut selustansa, sillä laite tukee Google Assistantin lisäksi Amazonin Alexa-puheohjausta sekä Applen kotiautomaatioon tarkoitettua HomeKit -kehitysympäristöä.

Googlen, Amazonin ja Applen kaltaisten jättien tulo älykotituotteiden markkinoille on muille yhtiöille sekä siunaus että kirous. Toiminta osana suurten yhtiöiden teknisiä ekosysteemejä kasvattaa markkinoita ja myyntiä, mutta asettaa tuotteille rajoituksia. Kuluttajien into asentaa erillisiä sovelluksia voi sekin karista, jos oletus on, että laitteita ja koko kotia voi ohjata puhumalla puhelimelle tai olohuoneen nurkassa nököttävälle älykaiuttimelle, joita kaikki kolme suurta toimijaa ovat tuoneet markkinoille.

Kirjoittaja on Yle Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana