Hyppää sisältöön

Tsaarin kielletystä rakkaudesta kertova elokuva kuohuttaa Venäjällä – Ohjaajan toimistorakennukseen tehtiin polttopulloisku

Äärikonservatiivit pitävät vielä julkaisematonta Nikolai II:n rakastajattaresta kertovaa Matilda-elokuvaa rienauksena ja vaativat sen kieltämistä.

Matilda-elokuvan ohjaaja Aleksei Utšitel. Kuva: Yuri Kochetkov / AOP

MOSKOVA. Vastustus venäläisohjaaja Aleksei Utšitelin Matilda-elokuvaa kohtaan kiihtyy entisestään. Pietarissa heitettiin tänään torstaina varhain aamuyöstä polttopulloja rakennukseen, jossa sijaitsee Utšitelin Rock-elokuvastudion toimisto.

Pietarin pelastusviranomaiset kertovat sammuttaneensa polttopullosta syttyneen palon nopeasti. Fontanka-uutissivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) tilanne oli uhkaava, mutta suurilta vahingoilta vältyttiin.

Tuhopolttajat eivät heittäneet polttopulloja siihen rakennuksen osaan, jossa Utšitelin johtaman elokuvastudion toimisto sijaitsee. Ohjaaja pitää kuitenkin selvänä, että isku on jatkoa hänen Matilda-elokuvaa kohdanneelle ankaralle vastustukselle.

– Olemme jo useaan kertaan olleet yhteydessä viranomaisiin aggressiivisista äärijärjestöistä, jotka ovat uhanneet sytyttää tuleen ne elokuvateatterit, jotka näyttävät Matilda-elokuvan. Viranomaisten toimettomuus näyttää johtavan tällaisiin asioihin, Utšitel kommentoi BBC:n Venäjän-toimitukselle (siirryt toiseen palveluun).

Ohjaajan mukaan ei voi olla sattuma, että polttopulloisku tehtiin samana päivänä, kun hänellä itsellään ja elokuvan päähenkilöllä Mathilde Krzesinskalla on syntymäpäivät.

Tsaari Nikolai II. Kuva: AOP

Elokuvan väitetään loukkaavan uskovaistan tunteita

Matilda-elokuva kertoo Venäjän viimeisen keisarin Nikolai II:n ja keisarillisessa baletissa tanssineen puolalaisen tanssijattaren Mathilde Krzesinskan nuoruuden ajan rakkaussuhteesta. Elokuva on kuohuttanut Venäjällä koko kuluvan vuoden ajan, vaikka sen on määrä saada ensi-iltansa vasta lokakuun lopulla.

Tanssijatar Mathilde Krzesinska. Kuva: Paul Fearn / AOP

Ortodoksiuskovaiset ja muut äärikonservatiivit ovat pitäneet elokuvaa pyhäinhäväistyksenä pelkästään sen aiheen perusteella. Tositapahtumiin nojautuvan elokuvan on nähty rienaavan Nikolai II:ta, jonka ortodoksinen kirkko julisti perheineen pyhimykseksi vuonna 2000.

Näkyvimmin elokuvaa on vastustanut Venäjän valloittaman Krimin niemimaan korkeimpana syyttäjäviranomaisena toiminut nykyinen duumanedustaja Natalja Poklonskaja. Hän on muun muassa vaatinut Venäjän pääsyyttäjää tarkastamaan, rikkooko elokuva lakia, joka kieltää uskovaisten tunteiden loukkaamisen.

Elokuvan kieltämistä on vaatinut äänekkäästi myös niin kutsutun homopropagandalain kehittäjänä tunnettu duumanedustaja Vitali Milonov ja Tšetšeniaa yksinvaltaisesti johtava Ramzan Kadyrov.

Matilda-elokuvan pukuloistoa esiteltiin Katariinan palatsissa Tsarskoje selossa eli Puškinissa Pietarin lähellä. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

Rukouksista huolimatta elokuva pääsemässä teattereihin

Elokuun alussa sadat ortodoksiuskovaiset kokoontuivat Moskovaan rukoilemaan elokuvaa vastaan.

– Pahan hyökätessä kuninkaallisia marttyyreja vastaan suurin voimamme on seistä henkisesti tätä pahaa vastaan, rovasti Aleksandr Sartykov sanoi tilaisuudessa brittilehti The Telegraphin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Kovaäänisestä vastuksesta huolimatta Matildalle on annettu lupa elokuvateatterilevitykseen Venäjälle 16 vuoden ikärajasuosituksella. Kullakin Venäjän alueella voidaan kuitenkin viime kädessä päättää elokuvan esittämisestä.

Ääriortodoksinen järjestö ”Kristillinen valtio – Pyhä Venäjä” on uhannut toistamiseen tuhopolttaa elokuvateatterit, jotka ottavat elokuvan ohjelmistoonsa.

.
.