1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. diplomatia

Yhdysvaltain ja Venäjän diplomaattinen nokittelu jatkuu

Yhdysvallat määräsi Venäjän sulkemaan San Franciscon pääkonsulaattinsa ja sulkemaan kaksi lisärakennusta Washingtonissa ja New Yorkissa.

diplomatia
Yhdysvaltain lippu heiluu salossa ulkoministeriön Harry S. Truman Buildingin edustalla. Arkistokuva on vuodelta 2013.
Yhdysvaltain ulkoministeriö määräsi Venäjän sulkemaan konsulaattinsa San Franciscossa ja kaksi lisärakennusta Washingtonissa ja New Yorkissa.Mike Theiler / EPA

Yhdysvallat on vastannut Venäjän toimiin diplomaattisessa kiistassa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö vaatii Venäjää sulkemaan San Franciscon pääkonsulaattinsa ja kaksi lisärakennusta Washingtonissa ja New Yorkissa. Määräys on vastaus Venäjän päätökselle supistaa Yhdysvaltain diplomaattista edustusta Venäjällä.

Heinäkuun lopulla Venäjä määräsi, että Yhdysvaltain on karsittava diplomaattinen ja tekninen henkilökuntansa Venäjällä 455 työntekijään.

Kyseessä oli Venäjän vastaus Yhdysvaltain kongressin säätämille uusille Venäjä-pakotteille.

– Uskomme, että tämä toimi oli perusteeton ja haitaksi maidemme suhteille, ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert sanoi julkilausumassa.

Yhdysvallat sanoo toimivansa vastavuoroisuuden hengessä, kun se vaatii Venäjää sulkemaan pääkonsulaattinsa San Franciscossa ja kaksi edustustojen lisärakennusta Washingtonissa ja New Yorkissa syyskuun 2. päivään eli lauantaihin mennessä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson kertoi tulevista toimista puhelimitse Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville.

Venäjän ulkoministeriön tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Lavrov harmitteli jännitteiden kasvua maiden suhteissa ja katsoi, että Venäjä ei aloittanut jännitteiden lietsomista.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi