Lihooko vai laihtuuko lompakkosi ensi vuonna? Kokeile Ylen Mun budjetti -koneella, miten käy

Hallitus julkisti budjettiesityksensä vuodelle 2018 yksityiskohtineen. Ylen Mun budjetti -kone kertoo, miten hallituksen budjettiesitys näkyy lompakossasi.

Kotitalouksien budjetti
Budjetti
Stina Tuominen / Yle

Ensi vuonna erityisesti haittaverot kiristyvät, mikä tietää lisää rahanmenoa, jos ostoslistallasi on usein alkoholia tai tupakkaa. Myös asuminen kallistuu. Hyötyjien joukkoon taas pääset todennäköisesti, jos lapsesi ovat päiväkoti-iässä.

Ylen Mun budjetti -koneessa näkyvät vain suoraan tuloihisi ja menoihisi vaikuttavat toimet. Listasta puuttuvat siis ne hallituksen sopimat säästöt ja menolisäykset, jotka näkyvät esimerkiksi palveluiden laadussa.

Mun budjetti -koneeseen on koottu valikoidusti valtion tulo- ja menoarvion yksityiskohtia, jotka vaikuttavat suoraan lompakkoosi.

Hallituskauden alussa sovitut säästötoimet tuntuvat edelleen. Niin kutsuttujen indeksijäädytysten todellinen vaikutus riippuu inflaatiosta. Mun budjetti –koneen laskelmat indeksijäädytysten vaikutuksista on tehty pohjautuen valtiovarainministeriön oletukseen 0,9 prosentin inflaatiosta.

Täältä löydät (siirryt toiseen palveluun) (vm.fi) hallituksen yksityiskohtaisen esityksen valtion vuoden 2018 tuloiksi ja menoiksi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Mihin ryhmiin kuulut? Valitse yksi tai useampi

Mihin rahasi kuluvat? Valitse yksi tai useampi

Lähteet: Kela, Kiinteistöliitto, Kuntaliitto, SAK, STM, Valtiovarainministeriö, Verohallinto, Veronmaksajain keskusliitto.

Korjattu 4.9: Solidaarisuusveron -2 %:n kustannusvaikutus neutraaliksi ja päivitetty tekstiä.

Korjattu 6.9.2017: Hallituksen esityksen mukaan vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveron alaraja nousee vasta vuonna 2019, ei vuonna 2018.