Missä menee piilottelun ja auttamisen raja? – Hallitus haluaa selkeämmin kriminalisoida laittoman maassa olon edistämisen

Vaikka hallitus haluaa kriminalisoida laittomasti maassa oleskelun edistämisen entistä selvemmin, sisäministeri korostaa, ettei auttamista olla tekemässä laittomaksi. Auttamisen määrittelemisen vaikeus nousi pintaan Ylen A-studio: Talk –ohjelmassa.

A-studio:Talk
A-studio:Talk

Torstaina hallitus kertoi budjettineuvottelut päättäneessä tiedotustilaisuudessa, että hallitus aikoo täsmentää laittoman maassa oleskelun edistämisen kriminalisointia koskevaa lainsäädäntöä. Hallitus selvittää mahdollisuutta säätää erillinen rangaistussäädös laittoman maassa oleskelun edistämisestä, kuten kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen piilottelusta. Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan tämä ei kuitenkaan tämä ei tarkoita, ettei paperittomia saisi auttaa.

– En ole koskaan sanonut että auttamista kriminalisoidaan, vaan se jos estetään viranomaisten toiminta, Risikko sanoi Ylen A-studio: Talk –ohjelmassa.

Ministerin mukaan poliisit ovat toivoneet selkeämpää lainsäädäntöä.

– On jonkin verran sitä, että estetään poliisia tekemästä työtään. Nimenomaan edistetään laittomasti maahan jäämistä. Itsekin olen sitä mieltä, että laittomasti maassa oleminen ei ole kenenkään etu. On hyvin paljon mahdollista, että joutuu hyväksikäytetyksi tai laittomille poluille, Risikko sanoo.

Onko kotimajoitus laittoman oleskelun edistämistä?

Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n puheenjohtajan Sanna Valtosen mielestä on vaikea määritellä, milloin kyse olisi rangaistavasta laittoman maassa oleskelun edistämisestä ja milloin laillisesta paperittoman auttamisesta.

– Jos tarjoat paperittomalle mahdollisuuden viettää yönsä kolmannen sektorin järjestämässä hätämajoituksessa, niin onko tämä auttamista, Valtonen kuvaa tilannetta.

Myös vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto pitää hallituksen esitystä vaikeasti tulkittavana.

– Mikä on auttamista, mikä on piilottelua? Sen rajan vetäminen siihen väliin voi olla vähän vaikeaa. Ehkä nämä toimenpiteet, joita tänään budjettiriihessä tuotiin esiin, kaipaa aika paljon tarkennusta, Aalto sanoi A-studio: Talkissa.

Torstai-iltana ministeri Risikko ei pystynyt tarkemmin linjaamaan, onko kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen majoittaminen laittoman maassa oleskelun edistämistä vai ei.

– Kun oikeusministeriö saa tämän työnsä tehtyä, niin tarkentuu tämä. Korostan, että meillä on kunnille annettu ohjeet siitä, että hätämajoitus on kyllä ihan perustuslainkin mukaan tarpeen. Mutta sellainen pitkäkestoinen, juuri sen tyyppinen mikä edistää sitä laittomasti maassa oloa – ei kukaan halua, että meillä lisääntyy laittomasti maassa oloa, Risikko sanoin.

Lue lisää: