Tulipalot ja likainen vesi vaarana Texasin tulvien jälkeen

Likaisen veden aiheuttamat taudit voivat laajeta jopa epidemiaksi.

Mies tarkastelee kotinsa keittiötä tulvan jälkeen Houstonin alueella ennen evakuointia, Teksasissa, Yhdysvalloissa. Kuva: Tannen Maury / EPA-EFE

Yhdysvalloissa hurrikaani Harveyn aiheuttamien tuhojen korjaaminen vie aikaa. Suurempi huoli lähipäivinä ja -viikkoina ovat kuitenkin paikalliset tulipalot ja likainen vesi.

Terveysalan asiantuntija varoittaa, että seisova vesi voi synnyttää hyttysaallon, joka mahdollisesti aiheuttaa tautiepidemian väestössä.

Houstonin alueella etsintä- ja pelastusoperaatiot jatkavat työtään hurrikaani Harveyn jäljiltä. Kuva: Tannen Maury / EPA-EFE

Valkoisen talon mukaan noin 100 000 asuntoa on tuhoutunut, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Crosbyn kaupungissa varaudutaan uusiin räjähdyksiin tulvan saartamalla kemikaalitehtaalla. Tehdas on raportoinut ainakin kahdesta räjähdyksestä ja tulipalosta. Paikallisviranomaisten ja ympäristövirasto EPA:n mukaan tehtaalta ei ole päässyt ympäristöön ainakaan merkittävissä määrin vaarallisia myrkkyjä. Ranskalainen Arkema-yhtiö arvioi, että tehtaan kahdeksan muun säiliön kemikaalit voivat vielä räjähtää.

Houstonissa sen sijaan pyritään palaamaan osin jo arjen rutiineihin. Yritykset ovat avanneet oviaan kaupungin keskustassa, töihin matkaavat ovat palanneet maanteille ja ihmiset ovat menneet tarkastamaan eri asteisia tulvatuhoja.

Harveyn aiheuttamat toimet tuntuvat ihmisten arjessa pitkään. Viranomaiset määräsivät evakuoinnin noin 779 000 texasilaiselle. Lisäksi noin 980 000 ihmistä pakeni vapaaehtoisesti myrskyn ja tulvien alta.

Viranomaisten mukaan ainakin 37 ihmistä on kuollut, mutta kuolleiden määrä voi vielä kohota.

Lähipäivinä saattaa tulla lisäongelmia, sillä hurrikaani Irma voimistuu Atlantilla, mutta se todennäköisesti rantautuu Karibialle ensi viikon alussa.

Lähteet: Reuters, AP