Hallituksen ehdotus perhevapaiden uudistuksista yhä vailla selkeyttä – Oppositiosta löytyisi jo keinoja

Hallitus haluaa perhevapaauudistuksen, mutta sopua voi olla vaikea löytää.

Budjettiriihi
Antti Rinne, Touko Aalto ja Annika Saarikko.
Lapsivähennyksen poisto kirvoitti kuumimman keskustelun hallituksen ja opposition välille, kun perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sekä puheenjohtajat Antti Rinne (sd.) ja Touko Aalto (vihr.) keskustelivat budjetista.

Paljon keskustelua herättänyt perhevapaiden uudistus on määrä toteuttaa vielä tällä hallituskaudella eli vielä parin vuoden kuluessa, mutta perheministeri Annika Saarikko (kesk.) ei ole huolissaan.

– Sen kanssa ei aikaa ole hukattavaksi. Toisaalta yhteiskunnallinen keskustelu asiasta on jo pitkällä ja monet vaihtoehdot ovat jo hyvin pöydällä. Uskon, että tässä päästään maaliin, Saarikko sanoi Ylen aamu-tv:ssä perjantaina.

Torstaina esitellyssä talousarviossa hallitus lupasi lisätä tasa-arvoa työelämässä ja vanhemmuudessa.

Yksinhuoltajille maksettavaa lapsilisää nostetaan viidelllä eurolla ja äitiysavustusta eli rahana tai tavaroina saatavaa äitiyspakkausta korotetaan 30 eurolla. Lisäksi alimpia äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahoja nostetaan.

Varsinaisesta perhevapaauudistuksesta eli esimerkiksi perhevapaiden jakamisesta uudelleen ei kuitenkaan sanottu mitään.

Sen hallitus kertoi, että mahdollisuus hoitaa lasta kolmeen ikävuoteen saakka kotona säilytetään ja perheiden valinnanvapaus säilyy eli osaa vanhempainvapaasta ei korvamerkittäisi isälle.

– Emme ole vielä laittaneet reunaehtopalikoita muilta osin muuten kuin, että halutaan tukea perheiden valinnanvapautta ja mallin joustavuutta, Saarikko sanoi.

"Toivottavasti ei jää kiistelyksi kotihoidontuesta"

Myös oppositio on halukas edistämään uudistusta, mutta sovun löytäminen voi olla vaikeaa.

Yle selvitti viime joulukuussa puoluiden näkemyksiä perhevapaauudistukseen. Jo silloin näkemyserot pelkästään hallituspuolueiden välillä olivat valtavat.

– Toivon, että siinä päästään nopeasti eteenpäin. Se tarkoittaa sitä, että nuorten naisten työllistymisedellytykset paranevat ja palkkatasa-arvo lähtee kulkemaan oikeaan suuntaan, tämä on tärkeä asia, sanoi Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne aamu-tv:ssä.

Aiemmin "synnytystalkoita" peräänkuuluttanut Rinne selitti epäonnistuneensa sanavalinnassa.

– Olen puhunut täsmälleen samoista asioista. Nämä ovat kaikki niitä asioita, mitä "synnytystalkoilla" käytännössä tarkoitettiin.

Oppositiopuolue vihreät esittää ansiosidonnaisen vanhempainvapaan pidentämistä ja kotihoidontuen muuttamista joustavaksi hoitorahaksi.

– Viisi kuukauttaa toiselle vanhemmalle ja viisi kuukautta toiselle, ja kolmannesta viiden kuukauden jaksosta vanhemmat saisivat itse päättää, puheenjohtaja Touko Aalto sanoi aamu-tv:ssä.

Tämä maksaisi Aallon mukaan saman verran kuin nykyinen vanhempainvapaajärjestelmä.

– Olemme pyrkineet laskemaan sen, miten paljon nykyiseen järjestelmään menee rahaa ja pyrkineet tekemään mahdollisimman lähelle kustannusneutraalin tavan järjestää tämä.

– Toivon, että tämä menee aitona uudistuksena eikä jää kiistelyksi kotihoidontuesta, Aalto sanoi.

Perhevapaiden uudistusta pukkaa nyt joka tuutista – kenen malli helpottaisi sinun tilannettasi eniten?

Mummolle lapsenhoitovapaata, kotihoidontukea saa leikata – näin perhejärjestöt remontoisivat lapsivapaat