Sri Lanka kieltää muovipussien ja muovisten kertakäyttöastioiden myymisen

Huhtikuussa ainakin 32 ihmistä kuoli, kun jätevuori romahti kotien päälle Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa.

Sri Lanka
Kolonnawan jätevuori romahti myös vuonna 2012, jolloin yli 50 taloa jäi jätemassan alle rankkasateiden seurauksena. Kuvassa etualalla valkoisiin pukeutuneet nuoret pojat pelaavat krikettiä. Taustalla näkyy karmaiseva, haiseva jätevuori.
Colombon laitakaupungilla Kolonnawassa sijaitseva jätevuori (kuvassa taustalla) romahti myös vuonna 2012. Silloinkin jätemassa peitti alleen kymmeniä rakennuksia. Ma Pushpa Kumara / EPA

Sri Lankan saarivaltio kieltää kokonaan muovipussien ja muovisten kertakäyttömukien ja -lautasten myymisen. Uutistoimisto AFP:n mukaan presidentti Maithripala Sirisena ilmoitti asiasta tänään perjantaina.

Samalla presidentti kielsi muovisten jätteiden polttamisen. Kieltojen rikkomisesta voidaan määrätä 55 euron sakko ja jopa kaksi vuotta vankeutta, AFP kirjoittaa.

Sri Lankassa muovituotteiden huoleton käyttö nousi esiin, kun valtava jätevuori romahti huhtikuussa pääkaupunki Colombon laitamilla. 32 ihmistä kuoli ja kymmeniä koteja hautautui. Jätevuorta on kuvailtu 90 metriä korkeaksi. Kaatopaikan lähistöllä asuvat ihmiset olivat valittaneet siitä pitkään, mutta tuloksetta.

Romahdus aiheutti pääkaupungissa pahenevan jäteongelman: jätevuori oli pääkaupungin tärkein kaatopaikka, ja onnettomuuden jälkeen ympäri kaupunkia on kertynyt mätäneviä jätteitä.

Jätevuoren alle hautautuneita etsitään yhä Sri Lankassa – "Sisään tuli mustaa vettä"

Jätevuori peitti alleen asuintaloja Sri Lankassa

Lähteet: AFP