Tuhkarokko säikäytti Suomen rokotevastaisimmalla alueella – osa lapsista ottaa nyt rokotteen

Uutiset Itä-Suomen ja Tampereen tuhkarokkotapauksista ovat saaneet Pietarsaaressa osan vanhemmista tuomaan alle kouluikäisiä lapsiaan MPR-rokotteelle.

tuhkarokko
MPR-rokote
MPR-rokotteella ehkaistään tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa. Tuhkarokko on poikkeuksellisen helposti leviävä tauti, jolla voi olla vakavia seurauksia.Ronnie Holmberg / Yle

Rokottaminen on ollut hienokseltaan kasvussa kesästä lähtien Pietarsaaressa. Malmin sairaalan ylilääkäri Marcus Granholm iloitsee rokotevastaisten asenteiden lieventymisestä.

Pietarsaaren seudulla rokotetaan lapsia vähiten koko maassa. Tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen on saanut vuonna 2013 syntyneistä lapsista vain 84 prosenttia. Alkuvuodesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos piti tuhkarokkoepidemian puhkeamista mahdollisena Pietarsaaren seudulla.

– Riittävään rokotesuojaan vaadittaisiin noin 95 prosentin kattavuus. Vaikka uusia rokotettavia onkin tullut, kattavuuteen on vielä matkaa, Granholm sanoo.

Ylilääkäri toivoo rokotusruuhkaa

Uutiset Euroopassa jylläävästä tuhkarokkoepidemiasta ja Suomen muutamat tautitapaukset ovat Granholmin mukaan selvästi herättäneet vanhemmat ajattelemaan uudella tavalla herkästi tarttuvaa (siirryt toiseen palveluun) tuhkarokkoa.

Granholm puhuu vasta muutamista uusista rokotetuista. Se on kuitenkin hänen mielestään hyvä alku ja oikea suunta.

– Merkit ovat hyvät. Toivon, että jokainen, joka on ennen kieltäytynyt ja nyt päätynyt rokotuttamaan lapsensa, kertoisi siitä ystäväpiirissään. Kun kuulee, että kaveri rokotutti, miettii ehkä itsekin samaa.

Ylilääkäri Marcus Granholm kertoo, että MPR-rokotetta on runsaasti varastossa ja toivoo rokotusruuhkaa alueen neuvoloihin.