"Politiikkaa ei puhuta, kun vesi nousee katonrajaan" – Harvey avasi julkkisten lompakot yli puoluerajojen

Harvey-myrskyn raivo ja sen uhrien hätä on saanut poikkeuksellisen monet amerikkalaisjulkkikset hellittämään kukkaronnyörejään.

lahjoitukset
Ihmiset kantoivat tavaroita kodeistaan Houstonissa, Texasissa 31. elokuuta.
Ihmiset kantoivat tavaroita kodeistaan Houstonissa, Texasissa 31. elokuuta. Harveyn uhrit ovat saaneet tukea hyväntekeväisyyslahjoituksina. Tannen Maury / EPA

Auki ovat nyt paitsi sydämet myös shekkivihot, kuten the Washington Post-lehti (siirryt toiseen palveluun)kirjoittaa.

Lukuisat Hollywoodin eturivin näyttelijät ja muusikot ovat kerryttäneet Harveyn uhrien tukirahastoja.

Näyttelijä Sandra Bullock on antanut Punaisen ristin rahastoon miljoona dollaria. Kyseessä on yksi suurimmista julkisuuteen tulleista lahjoituksista.

Samansuuruisen lahjoituksen on tehnyt myös Bullockin näyttelijäkollega Leonardo di Caprio.

Tyylitajustaan tunnetun Bullockin mukaan avustustalkoissa tarvitaan kaikkia: "Politiikkaa ei puhuta, kun tulvavesi nousee kahdeksaan jalkaan (noin 2,5 metriin)."

Katastrofilahjoitushaaste liikkuu somessa nimellä Harvey Challenge. Se sai alkunsa koomikko Kevin Hartin Instagram-videosta, jolla hän kutsui kuuluisia ystäviään apuun. Viestin kuulivat muun muassa Houstonista kotoisin oleva laulajatar Beyoncé ja toimintatrillereiden tähti Dwayne "the Rock" Johnson.

Hyväsydämisyys tuo myös myönteistä julkisuutta. Laulajatar Cher twiittasi omistavansa lahjoituksensa hurrikaanista kärsivien eläinten avustusjärjestöille.

Myös presidentti heltyi

Useat muusikot ovat myös konserteissaan omistaneet lauluja hurrikaanin uhreille. Myös presidentti Donald Trump antaa miljoonan dollarin avustuksen henkilökohtaisista varoistaan Texasin ja Louisianan auttamiseen.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders selvitti presidentin haluavan osallistua avustusponnisteluihin monien muiden amerikkalaisten tavoin. Tiedottaja sanoi presidentin toivovan toimittajilta vinkkejä ammattitaitoisista avustusjärjestöistä.

Tiedossa ei vielä ole, maksetaanko avustusvarat presidentin omalta pankkitililtä vai säätiöiden varoista. Myöskään ei ole tietoa siitä, milloin lahjoitus tilitetään.

Miljoonalahjoitus on yksi suurimmista virassa olevien presidenttien antamista tukidollareista hyväntekeväisyyteen.

– Texas selviää mistä vain, kannusti presidentti perjantai-aamuna jälleenrakennustöitä käynnistävää osavaltiota.

Myös liike-elämästä miljoonalahjoituksia

Harvey-hurrikaanin tuhojen odotetaan nousevan miljardeihin dollareihin.

Avustushalukkuutta näyttää löytyvän myös liike-elämästä. Suuryritykset ovat CNN- televisiokanavan mukaan (siirryt toiseen palveluun)lahjoittaneet jo toistasataa miljoonaa dollaria jälleenrakennustyöhön.

Esimerkiksi Walmart-päivittäistavaraketju aloittaa yhteistyön Yhdysvaltain Punaisen ristin kanssa. Liike-elämä avusti vuonna 2005 riehuneiden Katrina- ja Rita-hurrikaanien tuhojen korjaamista miljardilla dollarilla.

Julkkisten ja yritysten suuravustusten lisäksi myös tavallisten amerikkalaisten avustusinto on suurta. Ennen kuin viranomaisapua alkaa ehtiä paikalle tai avustusdollareita virrata, katastrofialueiden ihmiset ovat aluksi oman avun ja kanssaihmisten varassa.

Lue tästä Washingtonin kirjeenvaihtajamme Mika Hentusen raportteja tulva-alueelta:

Toimittajalta: Jokavuotista vedenpaisumusta todistamassa

Toimittajalta: Jokavuotista vedenpaisumusta todistamassa

”Raamatulliset mittasuhteet” – vettä sataa viidettä päivää Rayfordin tulvakaupungissa