Palvelukodit sijoittivat kaksi vanhusta yhden hengen huoneeseen ja perivät liian korkeaa vuokraa – "Ovenpielet voivat kulua"

Huoneissa asuu vanhuksia, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa.

palvelutalot
henkilö työntä vanhuksen pyörätuolia
Yle

Kaksi palvelukotia joutuu alentamaan vanhuksilta perittyjä vuokria Kaakkois-Suomessa. Liian korkeisiin vuokriin puuttui Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Aluehallintovirastoon saapuneen kantelun mukaan asukkaat on sijoitettu ahtaisiin huoneisiin niin, että yhden hengen huoneessa asuu kaksi vanhusta. Molemmat ovat joutuneet maksamaan huoneesta 60 prosenttia huoneen koko vuokrasta.

Perusteena korkeammalle vuokralle on kantelun mukaan pidetty muun muassa sitä, että huone kuluu normaalia enemmän kahden vanhuksen käytössä. Käytäntöä on noudatettu Kunilan hyvinvointikeskuksessa Miehikkälässä ja Villinrannan palvelukeskuksessa Virolahdella.

Kuntien antaman selvityksen mukaan kuluminen ilmenee siivouksen ja sähköntarpeen lisääntymisenä sekä pintojen suurempana kulutuksena.

– Pintojen kulumista tulee jonkin verran muun muassa apuvälineistä. Esimerkiksi ovenpielet voivat kulua, kertoo Kaakon kaksikon eli Miehikkälän ja Virolahden kuntien sosiaali- ja terveysjohtaja Marjo Seuri.

Kenen vastuulla?

Aluehallintoviraston mukaan huoneen kulumista ei voida pitää perusteena korkeammalle vuokralle eikä tilojen suuremmasta kulumisesta voida vastuuttaa asukasta. Aluehallintovirasto huomauttaa, että käytäntö ei myöskään perustu vanhusten omaan valinnanvapauteen.

Kaakon kaksikossa sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Miehikkälä, teknisen toimen palveluista puolestaan Virolahti. Vuokrat määrittelee tekninen toimi.

Lausunto on typerästi valmisteltu ja huoneen kuluminen perusteena on typerä.

Markku Uski

Tekninen johtaja Markku Uski ihmettelee, miksei Virolahdelta pyydetty lainkaan lausuntoa aluehallintovirastolle annettuun vastineeseen. Uski pitää perustelua huoneen kulumisesta hölmönä.

– Lausunnon valmisteli Miehikkälän sosiaali- ja terveystoimi. Se on typerästi valmisteltu ja huoneen kuluminen perusteena on typerä. Kuluminen kuuluu normaaliin huoneiston vuokraan, ei se ole mikään peruste vuokran nostamiselle, Uski sanoo.

Lausunnon laatijana toiminut Kaakon kaksikon sosiaali- ja terveysjohtaja Marjo Seuri sanoo, että kyseessä ei ole kuntien välinen asia vaan Kaakon kaksikon yhteinen linjaus. Seurin mukaan lausunnon perusteet tulivat tekniseltä toimelta.

– Saimme perustelut lausuntoa varten teknisen toimen edustajalta, joka toimii Markku Uskin alaisuudessa. Se oli osa meidän lausuntoamme sitten, Seuri toteaa.

Pyykkimaksu ei kuulu vuokraan

Markku Uskin mielestä aluehallintovirastolle annetussa vastineessa olisi kulumisen sijaan pitänyt nostaa paremmin esiin kahden asukkaan hoidosta koituva kustannusten lisääntyminen.

– Jos kaksi asukasta käyttää vaippoja, eritteet lisääntyvät ja jätehuolto tuplaantuu. Sähkön kulutus tuplaantuu, siivous lisääntyy ja vaikeutuu. Siitä ne kustannukset syntyvät, Uski toteaa.

Saimme perustelut lausuntoa varten teknisen toimen edustajalta.

Marjo Seuri

Marjo Seurin mukaan pyykkimaksu ei kuulu vuokraan vaan se veloitetaan osana sadan euron tuki- ja peruspalvelumaksua.

– Sadan euron tuki- ja peruspalvelumaksu sisältää muun muassa pyykin, wc-paperit, henkilökohtaiseen hygieniaan tarvittavat pesuaineet ja turvajärjestelmän. Se ei liity vuokraan.

Esimerkiksi asunnon siivous ja sähkömaksu sen sijaan sisältyvät vuokraan. Kymmenen euron vesimaksu peritään asukkailta erikseen.

Suurin osa tarvitsee apuvälineitä

Vanhukset ovat asuneet noin 20-25 neliön kokoisissa huoneissa, joissa on makuuhuoneen lisäksi yksi inva-wc ja suihku. Esimerkiksi Villinrannassa Virolahdella tyypillinen huonevuokra on ollut noin 600 euroa kuukaudessa.

Uskin mukaan korotetut vuokrat ovat olleet kahden hengen huoneissa voimassa useita vuosia. Järjestely on koskenut seitsemää huonetta kummassakin palvelukodissa.

Huoneissa asuu vanhuksia, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa.

– Osa pystyy liikkumaan itsenäisesti, mutta suurin osa tarvitsee apuvälineitä. Harvat ovat niin sairaita tai dementoituneita, että viettävät koko päivän vuoteessa, sanoo sosiaali- ja terveysjohtaja Marjo Seuri.

Molemmissa palvelukodeissa järjestetään myös lyhytaikaista hoitoa sairaalahoidosta palaaville vanhuksille, jotka lähtevät palvelukodissa vietettävän lyhyen toipumisajan jälkeen kotiin.

Yli 50 euron säästö kuukaudessa

Marjo Seurin mukaan palvelukodeissa pyritään jatkossa luopumaan kahden vanhuksen majoittamisesta yhden hengen huoneisiin. Se on mahdollista, kun peruskorjaukset on tehty.

– Esimerkiksi pariskunnat oikeasti haluavat asua puolisonsa kanssa samassa huoneessa ja siihen toki on oikeus. Myös toveriasumista välillä toivotaan asukkaiden ja omaisten puolelta, Seuri toteaa.

Kahden hengen asuttamien huoneiden vuokria alennetaan jatkossa niin, että kumpikin asukas maksaa puolet huoneen koko vuokrasta. Virolahden Villinrannassa muutos tarkoittaa asukkaalle noin 59 euron ja Miehikkälän Kunilassa noin 54 euron säästöä kuukaudessa.

Huoneiden kunnille tuomat vuokratulot pienenevät Miehikkälässä vähän yli 9 000 ja Virolahdella vajaat 10 000 euroa vuodessa.