Kuka ampui tuomiokirkon ristiä? – Kellotapulin ristin luodinreiät yhä mysteeri Lapualla

Vihtori Kosola tunnustaa muistelmissaan ampuneensa tuomiokirkon tornia. Taivasta vasten piirtyvä risti palloineen on ollut myöhemminkin ampumista harjoitteleville koltiaisille loistava maali.

Luodinreikä
Lapuan tuomiokirkon ristikoriste.
Luodinreiät näkyvät Lapuan tuomiokirkon ristikoristeessa.Olli Koski/Yle

Lapuan tuomiokirkon paanukatto tervattiin tänä kesänä. Tervaamisen yhteydessä huomattiin – tai ainakin nousi keskusteluun – tuomiokirkon katolla kellotapulissa ja kirkon huipulla olevissa ristissä ja palloissa olevat luodinreiät. Reikien ikää on vaikea arvioida, mutta uusia ne eivät ole.

Seurakunnan kiinteistönhoitaja Jussi Kallio toteaa, että luodinreiät näyttävät kuin hirvikiväärillä ammutuilta.

– Paikallinen peltiseppä sanoi, että luultavasti ne ovat tulleet 1960-luvun aikaan. Ilmeisesti hänen isänsä on joskus pellittänyt noita ristejä tuolla ylhäällä, Kallio sanoo.

Jussi Kallion mukaan luodinreikiiin liittyy Lapualla legenda siitä, että ne olisivat joko Vihtori Kosolan tai tämän jälkeläisten ampumia.

Lapuan tuomiokirkon tuuliviiri.
Vihtori Kosolan muistelmissa hänen kerrotaan harjoitelleen tarkkuusammuntaa Lapuan tuomiokirkon viiriin.Olli Koski/Yle

Kosoloiden osuudesta kirkontornin luodinreikiin todistaa myös Vihtori Kosolan muistelmateos _Viimeistä piirtoa myöten _(Erika-kirjat 1986):

Sopinee mainita, että yksinänikin harjoittelin tarkkuusammuntaa, jopa niinkin ymmärtämättömästi, että tähtäilin kotorannalta joen toisella puolen olevan kirkon tornin viiriin. En suinkaan tuota nyt millään ihailulla muistele – onhan kirkko sentään kirkko – mutta ymmärtäähän poikasen. Ja tarkkuuteeni olinkin tyytyväinen – sitä todistaa vieläkin keskellä viiriä oleva luodinreikä.

"Ei nyt niin merkillinen asia"

Lapualainen kotiseutuaktiivi, Suomen kotiseutuliiton valtuuston puheenjohtaja Teppo Ylitalo tuntee Kosolan muistelmiin kirjatun ”tunnustuksen”.

– Itse ajattelen, ettei siinä nyt niin merkillisestä asiasta ole kysymys. Ennen vanhaan joka talossa oli aseet ja niitä tarvittiin ja käytettiin. Sitä mukaa, kun nuorukaiset varttuivat, niin johonkin ne harjoittelivat aseen käyttöä, Ylitalo sanoo.

Vaikka kirkon katon ristin ja pallojen ammuskelu on varmasti ollut kiellettyä, on se ollut myös kiehtovaa.

– Jotenkin tällaiset kielletyt ja kummalliset nuorta väkeä kiehtoo.

Ylitalon mukaan luodinrei’istä on Lapualla tiedetty ja puhuttukin. Ei se ainakaan salaisuus ole ollut.

Kirkon katolla sinistä taivasta vasten piirtyvä maali on houkutteleva.

– Uskoisin,että sinne on useampikin koltiainen ja joskus ehkä vähän vanhempikin osoitellut pyssyllänsä. Siellä ei ole ihmisiä ja taivasta vasten se näyttää loistavalta maalilta.

Lapuan tuomiokirkko ilmasta kuvattuna.
Olli Koski/Yle

Seurakunnassa ei tietoa

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan (siirryt toiseen palveluun) tiedottaja Minna Ylimäki-Hemmingin mukaan seurakunnan kirjoissa ei ole tietoa mahdollisesta tapahtumasta, joka luodinreikiin on johtanut. Tai rei’istä ylipäätänsä.

Seurakunnan eläkkeellä olevan työntekijän mukaan Vihtori Kosola tai hänen poikansakaan tuskin ovat näiden reikien tekijöitä. Vaikka dokumentteja ei ole, on kirkon risti kuitenkin kunnostettu sotien jälkeen. Vihtori Kosolan ja poikiensakin mahdolliset ammuskelut olisivat tapahtuneet sitä ennen.