Isis edelleen hiljaa Turun iskusta – tässä kolme asiaa, jotka voimme siitä päätellä

"Kunnian" ottaminen Turun puukotusiskusta ei olisi Isisille merkittävä propagandavoitto, tuumaa CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Kun maailmassa tapahtuu terrori-isku, Isis on nopeasti ottamassa itselleen "kunniaa". Esimerkiksi Barcelonassa, Brysselissä ja Länsi-Siperiassa tapahtuneiden hyökkäysten jälkeen Isis ilmoitti nopeasti olevansa niiden takana.

Turun epäillystä terrori-iskusta on kulunut jo yli kaksi viikkoa. Isis ja muut terroristijärjestöt eivät kuitenkaan ole ilmoittautuneet siihen osalliseksi, tai ylistäneet tapahtunutta.

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Lähi-itään ja alueen terrorismiin perehtynyt asiantuntija Hussein al-Taee arvioi kolme asiaa, mitä hiljaisuudesta voidaan päätellä.

1. Isis ei mahdollisesti ole ollut suorassa yhteydessä pääepäiltyyn

Ylen haastattelemien nimettömien lähteiden mukaan pääepäilty oli ilmaissut halunsa liittyä Isisiin. HS:n lähteiden mukaan hän oli myös kuunnellut Isisin uskonnollisia hymnejä.

Nämä tiedot eivät kuitenkaan ole vielä kummoinen osoitus siitä, että Abderrahman Bouanane olisi ottanut käskyjä suoraan terroristeilta, al-Taee arvioi.

– Youtubessa on pilvin pimein Isiksen lauluja. Ei se, että kuuntelee niitä, ole riittävä todistus.

Ei kuitenkaan ole yllättävää, että lauluja kuuntelevasta miehestä varoitettiin vastaanottokeskuksen johtoa, al-Taee sanoo. Moni turvapaikanhakijoista on itse paennut Isiksen terroria.

– Kun turvapaikanhakija kuulee toisen kuuntelevan yhdenkin (Isiksen) laulun, hänen vieressään on Isis-taistelija eikä mikään muu.

Sen sijaan Turun iskun ulkoiset tunnusmerkit tukevat yksinäinen susi -teoriaa. Siis sitä, että Bouanane olisi radikalisoitunut ja Isisin propagandasta vaikutteita ottanut henkilö suoria ohjeita vastaanottaneen "uskonsoturin" sijaan.

Isis esimerkiksi ohjeistaa seuraajiaan yksityiskohtaisesti pukeutumisen suhteen, sekä kehottaa näitä videoimaan tekonsa, al-Taee sanoo. Turun iskun pääepäilty pukeutui länsimaisiin vaatteisiin eikä julkisuudessa olleiden tietojen perusteella videoinut tekoaan.

– On tyyppejä, jotka toteuttavat iskun täysin niin kuin Isis heidät määrää. Pukeutuvat tietyllä lailla, videoivat tilanteen, käyttävät mediaa ennakkoon. Sitten on yhteiskunnalle katkeria tyyppejä, jotka saattavat löytää Isiksen propagandasta paljon lohtua. Että yhteiskunnalle voisi tällä tavoin kostaa oikeutetusti.

Turun iskun pääepäillyn hallusta on kuitenkin löytynyt kirjoitus. Keskusrikospoliisin mukaan kyseessä on julkilausuma tai manifesti, mutta poliisi ei avaa viestin tarkempaa sisältöä.

Mikäli julistuksessa on kyse uskollisuudenjulistuksesta Isisille, terroristijärjestön on noteerattava asia jollain tavalla, al-Taee sanoo.

– Se on heidän velvollisuutensa sotureitaan kohtaan.

2. Propagandavoitto ei olisi terroristeille kovin suuri

Mediasota on yhtä olennainen osa Isiksen strategiaa kuin itse aseellinen sota ja terrori-iskut. Tavallisesti järjestö tiedottaa väitetystä osallisuudestaan terrori-iskuihin Amaq-tietotoimistonsa kautta, josta viesti päätyy myös länsimaiseen valtamediaan. Näin jokainen isku toimii Isiksen näkyvänä mainoksena, jolla houkutellaan uusia henkilöitä sen ideologian äärelle, al-Taee sanoo.

Sen sijaan Turun isku ei ole Isiksen mittapuilla kovin kunniakas. Tämä johtuu al-Taeen mukaan muun muassa siitä, että isku kohdistui naisiin. Lisäksi paikalliset turkulaiset ja muut paikalla olleet nousivat ripeästi hyökkääjää vastaan, ja hän jäi elävänä kiinni.

– Iskulla on aika vähän media-arvoa. Vaikea uskoa, että Isis lähtisi ottamaan kunniaa hyvin raukkamaisesta teosta.

Maineen varjeleminen on Isisille erityisen tärkeää nyt, kun se taistelee olemassaolostaan Irakissa ja Syyriassa.

– Isisin valtakunta on tuhottu, Mosul on hävitty, sen uskottavuus on vähentynyt, eikä se halua menettää uskottavuuttaan lisää.

CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

3. Turun iskun pääepäilty jäi henkiin, ja on siksi terroristeille riski

Olennainen ero monien Euroopan terrori-iskujen ja Turun epäillyn terrori-iskun välillä on se, että Turun pääepäilty jäi henkiin.

Pääepäilty saattaa puhua, ja se vähentää terroristien kommentoimishaluja. On esimerkiksi mahdollista, että pääepäilty paljastuisikin jonkin muun järjestön kannattajaksi, tai kieltäisi kannattavansa Isisiä millään lailla.

– On iso maineriski Isisille väittää henkilön olevan heidän miehiä, jos hän myöhemmin sanoisikin olevansa al-Nusran tai jonkun muun agentti. Yhtä ongelmallista olisi, jos paljastuisi, ettei hänellä olisi järjestön kanssa mitään tekemistä. Isiksellä on tässä paljon hävittävää.

Pääepäillyn eloonjäänti on riski myös terroristiorganisaation turvallisuuden kannalta. Hänen liittämisensä terroristijärjestöön asettaisi muut verkoston jäsenet paljastumisvaaraan, mikäli hänellä niihin kytköksiä on.

– Jos Suomen viranomaiset ovat nyt napanneet elävän Isis-taistelijan, häneltä voidaan saada aika paljon dataa siitä, miten terroristien verkosto toimii ja keitä siihen kuuluu.

Al-Taeen mukaan Isis pyrkii suojelemaan myös taistelijoidensa omaisia. Yhteyden vetäminen terroristien ja pääepäillyn välille olisi riski myös heidän kannaltaan.

– Jos Isis ottaa iskun nimiinsä, henkilön perhe Marokossa on ihan erilaisen syynin edessä verrattuna siihen, että yksi ihminen hulluuspäissään olisi tehnyt puukotusiskun Turussa.