Heilahtiko lainauskielto kirjastoon? Et ole yksin – sinulla on tänään Kuopiossa yli 30 000 kohtalotoveria

Pienikin maksamaton maksu on toi syyskuun alusta lainauskiellon. Siitä pääsee, kun maksaa rästissä olevat maksut.

kirjastot
Kirja lukulaitteessa
Markus Sjöberg / Yle

31 000 Kuopion kaupunginkirjaston asiakasta on joutunut perjantaina lainauskieltoon maksamattomien maksujen takia. Asiakkaille on kerrottu jo kesästä alkaen, että velkasaldon on oltava nollassa syyskuun alussa, tai seurauksena on lainauskielto.

Määräpäivä maksurästeille asetettiin nyt toista kertaa. Kirjastolta kerrotaan, että ensimmäisellä kerralla viime vuonna asiakkaat hoitivat rästinsä asiallisesti pois.

Rästissä olevat summat ovat tavallisesti pieniä, muutaman euron suuruisia. Lainan myöhästymismaksu on 30 senttiä vuorokaudelta, joka voi periaatteessa siis olla myös pienin lainausrästi, jonka takia lainauskielto on annettu. Yhdestä myöhässä olevasta lainasta peritään enintään yhdeksän euron myöhästymismaksu.

Lapsilta ja nuorilta kirjasto ei peri myöhästymismaksua, sillä heidän ajatellaan vielä opettelevan lainaustoimintaa. Sen sijaan aikuisten oletetaan jo ymmärtävän, että kirjaston materiaali on nimenomaan lainassa.

Lainan voi uusia kuusi kertaa, jos siitä ei ole olemassa varausta. Jos kirja tuhoutuu vaikkapa koiran suussa, lainaaja joutuu joko hankkimaan kirjastolle uuden kirjan tai korvaamaan teoksen arvon rahallisesti. Jos kirja on jo kulunut, siitä ei tarvitse korvata uuden kirjan hintaisena, vaan kuluminen otetaan huomioon.

Kuopion kaupunginkirjaston toimialuetta ovat Kuopion lisäksi myös Kaavi ja Tuusniemi, joilla on isäntäkuntasopimus kirjastopalveluista Kuopion kanssa.