Hyppää sisältöön

Turkki etsii rikoksista epäiltyjä kansalaisiaan kiivaasti ulkomailta – maan pelätään käyttävän Interpolia poliittisiin tarkoituksiin

Lomalla Espanjassa olleet turkkilaiset kirjoittajat joutuivat vangituksi. Interpolin säännöt kieltävät poliittisin perustein tehdyt etsintäkuulutukset.

Saksalais-turkkilainen kirjailija Dogan Akhanli Kölnissä viime maaliskuussa. Kuva: AOP

ISTANBUL Saksalais-turkkilainen kirjailija Dogan Akhanli ja ruotsalais-turkkilainen toimittaja Hamza Yalcin pidätettiin Espanjassa tässä kuussa. Turkki oli antanut molemmista pidätysmääräyksen Interpolin kautta.

Kahden Espanjassa lomalla olleen turkkilaisen pidätykset herättävät kysymyksiä siitä, voidaanko kansainvälisen rikospoliisijärjestö Interpolin pidätysmääräyksiä väärinkäyttää valtioiden toimesta.

Molemmat miehet ovat syntyneet Turkissa, mutta Akanhalilla on Saksan kansalaisuus, Yalcinilla taas Ruotsin. Molemmat ovat kuvailleet pidätyksiä “shokiksi”.

– Tämä on kammottavaa. Luulin olevani turvassa Euroopassa. Ajattelin, että Turkin käsi ei ulotu tänne, kuvaili Akhanli kansainvälisille medioille.

Turkki on vaatinut kummankin luovuttamista Turkkiin.

Pidätykset ovat hermostuttaneet Saksan. Liittokansleri Angela Merkel on kritisoinut Turkin käyttävän Interpolia poliittisiin tarkoituksiin.

– Tämä ei ole oikein. Meidän ei tule väärinkäyttää Interpolin kaltaisia järjestöjä tällaiseen, hän kertoi saksalaiselle televisiokanavalle RTL:lle.

Turkki on kiistänyt Saksan väitteet ja sanonut, ettei niitä voida hyväksyä. Sen mukaan pidätykset eivät ole poliittisia vaan pidätetyt ovat syyllistyneet oikeisiin rikoksiin.

Turkki syyttää pidätettyjä terrorismiyhteyksistä

Pidätetyistä Akhanli on vapautettu, mutta hän on yhä jumissa Espanjassa odottamassa, luovuttaako maa hänet Turkkiin.

Hän on aiemmin saanut poliittisen turvapaikan Saksasta. Turkin sisäministeriö syyttää hänen olleen äärivasemmistolaisen DHKP-C -ryhmän jäsen. EU ja Turkki pitävät ryhmää terrorijärjestönä.

Akhanlin syytetään ottaneen vuonna 1989 osaa ryöstöön, jossa yksi henkilö surmattiin. Oikeus luopui syytteistä ja vapautti hänet todisteiden puutteiden takia. Syyttäjä kuitenkin valitti tuomiosta, minkä vuoksi Akhanli joutui uudelleen syytetyksi.

Akhanli on kutsunut oikeudenkäyntiään poliittiseksi ja syytteitä tekaistuksi, sillä hän on kirjoittanut kriittisesti monista Turkin ihmisoikeuksiin liittyvistä aiheista. Saksan journalistiliiton mukaan ei ole viitteitä, että Akhanli olisi tehnyt jotain rikollista.

Toinen pidätetty, turkkilais-ruotsalainen toimittaja Hamza Yalcin, on kirjoittanut vasemmistolaiseen, hallitukselle kriittiseen Odak-lehteen. Turkki syyttää häntä terrorismipropagandan levittämisestä.

Ruotsin Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan Yalcinin pidätysten syynä ovat hänen Turkin hallitusta kritisoivat tekstinsä.

Yalcin on yhä vangittuna Espanjassa. Myös hänen luovutuspäätöstään odotetaan.

Sananvapausjärjestöt epäilevät pidätyksiä poliittisiksi

Turkin Toimittajat ilman rajoja -järjestön edustaja Erol Önderoğlun mukaan järjestö on jo jonkin aikaa pelännyt, että Turkki voi käyttää Interpolia poliittisiin tarkoituksiin.

– Tämä ongelma on uusi, mutta osasimme odottaa sitä. Meitä huolestuttaa, että tulevaisuudessa tapauksia tulee lisää.

Kumpaakaan syytettyä ei virallisesti syytetä heidän kirjoituksistaan. Önderoğlun mukaan ongelma on kuitenkin, että molempien oikeudenkäynteihin ja pidätysmääräyksiin Turkissa liittyy epäselvyyksiä. Siksi hänestä pidätysmääräyksiä tulisi arvioida tarkasti.

– Viranomaisten, kuten Interpolin, tulisi arvioida huolellisesti turkkilaisen oikeusjärjestelmän luotettavuutta esimerkiksi siksi, että maassa on nyt poikkeustila, hän sanoo.

Önderoğlu huomauttaa, että ongelma ei koske pelkästään Turkkia. Mediatietojen mukaan esimerkiksi Venäjän ja Iranin on epäilty etsineen poliittisia kriitikoita Interpolin kautta.

Poliittiset etsintäkuulutukset kielletty Interpolin säännöissä

KRP:n viestiliikennekeskuksen päällikön, rikostarkastaja Hannu Kauton mukaan Interpolin säännöt kieltävät poliittisin motiivein tehdyt etsintäkuulutukset.

Niitä valvotaan jo nyt eri mekanismein.

– Interpolin tietokannasta pyritään poimimaan avainsanoilla tarkastelua vaativat pidätysmääräykset, Kautto sanoo. Sen jälkeen asiasta voidaan pyytää lisätietoja.

Kautto ei kommentoi Turkin antamia pidätysmääräyksiä, mutta yleisesti ottaen poliittisin motiivein tehdyt pidätysmääräykset eivät ole uusi ilmiö.

– Kyllä meillä on tullut silmien eteen kuulutuksia, jossa teon kuvausta lukiessa vaikuttaa siltä, että toiminta jossa henkilöä etsitään, ei välttämättä ole terrorismiin liittyvää, vaan normaalia oppositiotoimintaa.

Kauton mukaan tällaisista epäilyistä raportoidaan Interpolin pääsihteeristöön, jotta he ryhtyvät toimiin niiden asianmukaisuuden selvittämiseksi. Jos pidätysmääräys todetaan sääntöjen vastaiseksi, se poistetaan tai jäädytetään.

Ennen tätä pidätysmääräys voi kuitenkin haitata esimerkiksi matkustelua, sillä pidätysmääräyksen syyn selvittäminen vie aikaa. Myös Espanjassa pidätetyt turkkilaiset odottavat nyt, että Espanjan viranomaiset tutkivat tapauksen.

Pidätysmääräykset hiertävät EU:n ja Turkin välejä

Turkki on asettanut useita pidätys- tai luovutuspyyntöjä ulkomailla oleskelevista kansalaistaan, sillä se haluaa saada heinäkuun vallankaappausyrityksestä epäiltyjä henkilöitä oikeuden eteen. Yksi heistä on Yhdysvalloissa asuva muslimisaarnaaja Fethullah Gülen, joka johtaa Turkin vallankaappausyrityksestä syyttämää Gülen-liikettä.

EU ja Yhdysvallat ovat kuitenkin säännönmukaisesti torjuneet nämä luovutuspyynnöt.

Tämä on kiristänyt Turkin ja lännen välejä. Turkki on syyttänyt länttä terrorismin tukemisesta ja ilmaissut olevansa tyytymätön yhteistyöhaluttomuuteen.

Erityisesti Saksan ja Turkin välit ovat olleet jäässä. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan kutsui hiljattain Saksan johtajia Turkin vihollisiksi. Hän kehotti Saksassa olevia turkkilaisia äänestämään liittokansleri Angela Merkeliä vastaan vaaleissa.

Turkki on taas pidättänyt Turkissa oleskelevia saksalaisia, muun muassa Saksan turkkilaisen toimittajan Deniz Yücelin. Vangittuna on myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin saksalainen aktivisti Peter Steudtner.

Espanjan päätöstä odotetaan

Interpolin pidätysmääräys ei vielä itsessään vaadi luovuttamaan kansalaisia, vaan asiasta päättää luovutuspyynnön saaneen maan oikeusministeriö.

Myös Espanjan on lähiviikkoina päätettävä luovuttaako se pidätetyt Turkkiin vai vapauttaako heidät. Saksa on kertonut luottavansa siihen, että Espanjan viranomaiset arvioivat tapaukset huolellisesti.