Hyppää sisältöön

Venäjän ulkoministeri: Yhdysvallat tanssii Venäjä-suhteissaan omaa breakdanceaan tangon sijaan

Venäjä lupaa vastata Yhdysvaltain määräykseen sulkea San Franciscon pääkonsulaatti sekä kaksi edustustojen lisärakennusta New Yorkissa ja Washingtonissa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjä ilmoittaa ryhtyvänsä vastatoimiin San Franciscon pääkonsulaattinsa ja kahden lisärakennuksen sulkemisen takia.

– Vastaamme tiukasti niihin asioihin, jotka aiheuttavat meille haittaa ja joiden takana on vain halu pilata suhteemme Yhdysvaltoihin, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi (siirryt toiseen palveluun).

Gazeta.Ru-uutissivuston (siirryt toiseen palveluun) lähteiden mukaan Venäjä voisi esimerkiksi vaatia Yhdysvaltoja sulkemaan yhden konsulaateistaan joko Jekaterinburgissa tai Vladivostokissa.

Lavrov sanoi, että Venäjä analysoi vielä tarkemmin Yhdysvaltain eilen torstaina antamaa noottia ennen kuin päättää toimenpiteistä. Kyseessä oli Yhdysvaltain vastaus Venäjän heinäkuiseen määräykseen, että Yhdysvaltain pitää supistaa rajusti edustustojensa henkilökuntaa Venäjällä.

Lavrov myös pahoitteli, että Venäjän edustustojen henkilökunnalle annettiin vain kaksi päivää aikaa tyhjentää toimipisteet.

"Vihamielinen valtaus"

Presidentti Vladimir Putinin avustaja Juri Ušakov luonnehti lähetystölle kuuluvien rakennusten sulkemista termillä reiderskij zahvat, joka tarkoittaa vihamielistä ja Venäjällä usein laitonta yritysvaltausta. Ušakov laski, että Yhdysvallat oli ottanut haltuunsa jo kaikkiaan viisi Venäjän edustustojen toimipistettä.

Diplomaattinen nokittelu kiihtyi kesällä, kun Yhdysvaltain kongressi hyväksyi Venäjän vastaisia pakotteita kiristävän lakipaketin.

Venäjällä oli toivottu, että suhteet Yhdysvaltoihin helpottuisivat presidentti Donald Trumpin kaudella, mutta kongressin varsin yksituumaisesti hyväksymä lakipaketti käytännössä sitoi presidentin kädet pakotekysymyksissä.

Lavrov: Tangoon tarvitaan kaksi

Venäjän ulkoministeri syytti nykytilanteesta Barack Obaman aloittamaa politiikkaa, jonka taakse Trump pyritään pakottamaan.

Moskovan valtiollisessa ulkosuhteiden insituutissa MGIMO:ssa puhunut Lavrov vertasi kansainvälisten suhteiden hoitamista tanssiin, viitaten englanninkieliseen ilmaisuun "It takes two to tango".

– Kuten tiedätte, tangoon tarvitaan kaksi. Tällä hetkellä kumppanimme kerta toisensa jälkeen esittävät yksilöllistä breakdancea, Lavrov veisteli.

Suurlähettiläs: Ei tarvita hysteerisiä purkauksia

Venäjän mediassa kiinnitettiin huomiota siihen, että uusista toimista ilmoitettiin juuri samana päivänä, kun Venäjän uusi Yhdysvaltain-suurlähettiläs Anatoli Antonov saapui maahan.

– Nyt on selvitettävä tämä tyynesti sekä toimittava rauhallisesti ja ammattimaisesti. Kuten Lenin sanoisi, nyt emme tarvitse mitään hysteerisiä purkauksia. Minä ja toverini hoidamme työmme ammattimaisesti, Antonov kommentoi Dullesin lentokentällä.

Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet viilenivät jyrkästi vuonna 2014, kun Venäjä miehitti Ukrainalta Krimin niemimaan ja tuki sotilaallisesti Itä-Ukrainan separatisteja.

Maiden suhteita on sittemmin hangannut myös Syyrian sisällissota, jossa Venäjä on tukenut presidentti Bashar al-Assadin hallintoa ja Yhdysvallat kapinallisia.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelut ovat syyttäneet (siirryt toiseen palveluun) Venäjän sekaantuneen tietomurroilla ja -vuodoilla vuoden 2016 presidentinvaalikampanjaan kampittaakseen demokraattien Hillary Clintonia.

.
.