1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Lasten limavillityksessä voi piillä vaara terveydelle – "Booraksi on lisääntymiselle vaarallinen aine"

Lasten suosittu harrastus on limojen valmistaminen, ja sitä varten he hankkivat kaupasta boorihappoa sisältäviä aineita, kuten piilolinssinesteitä. Niissä vaarallisten aineiden pitoisuudet ovat pieniä, mutta nettikeskusteluissa lapset etsivät myös tujumpaa tavaraa eli booraksia.

Reseptejä limojen valmistukseen on lukemattomia, mutta niitä voidaan valmistaa myös turvallisista aineksista. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Pienten kotikokkien äkillinen innostus kemiaan johtaa juurensa Youtubeen, joka suorastaan pursuaa slime-opetusvideoita. Harmittoman tuntuiset, mutta erittäin sotkuiset projektit ovat viime kuukausien aikana vallanneet suomalaiskodit. Limoja hypistellään, puristellaan ja venytetään, kunnes tuotos on asiansa ajanut.

Ilmiö on huomattu myös optikkoliikkeissä.

– Alkukesästä ensimmäiset lapset tulivat kyselemään piilolinssinestettä ja silmätippoja. Limojen tekijät kyllä tunnistaa. Ne ovat tyypillisesti pieniä alakouluikäisiä tyttöjä, jotka tuossa pyörivät ja katselevat hyllyjä, kertoo optikko Matti Mertaniemi Näkösopista.

Lapset ovat optikkoliikkeessä boorihapon vuoksi. Boorihappoa on muun muassa piilolinssinesteessä ja silmätipoissa, ja se on lasten uusimman villityksen slime-limojen koossapitävä voima. Tai ainakin paras sidosaine heti booraksin jälkeen, jota ei tosin Suomesta saa.

Tavaroita on hävinnyt, kaapit ovat tyhjinä pesuaineista ja liimoista.

Antti Mikkonen

Uusien asiakkaiden toiveet selvisivät optikolle vasta erehdyksien kautta.

– Eräs valveutunut pikkutyttö sanoi, että siinä pitää olla sitä boorihappoa. Aluksi myimme halvinta piilarinestettä, jossa ei ollut boorihappoa. Ne slimet ovat luultavasti epäonnistuneet, Mertaniemi kertoo.

Kadonneen partavaahdon metsästys

Erilaisia limoja on ollut olemassa ennenkin, mutta vasta tämän vuoden aikana ilmiö on laajentunut ja koetellut vanhempien hermoja toden teolla.

Mikkosen perheeseen limamania saapui juuri sopivasti ennen kesälomaa. Vanhemmat ihmettelivät pitkään, mihin kaikki hygieniatuotteet ovat kotoa kadonneet.

– Olemme huomanneet, että kodin pinnoissa, kuten seinissä ja katossa on ollut huomattavia tahroja. Slimejä on löytynyt homeisena roskiksesta. Tavaroita on hävinnyt, kaapit ovat tyhjinä pesuaineista ja liimoista, kertoo perheen isä Antti Mikkonen.

– En ole kuitenkaan vihainen lapsille, kun selkeästi mieluinen harrastus tuo heille on. Positiivista kuitenkin on, että ovat innostuneet tästä ja voihan se olla, että tuo poistaa stressiäkin. Lapset ovat osanneet keskittyä läksyihinkin paremmin, Mikkonen jatkaa.

Tämä tyttökolmikko ei kuitenkaan käytä limoihinsa boorihappoa sisältäviä tuotteita. Isä on silti muistuttanut lapsilleen limojen mahdollisista vaaroista.

Jasmin Vattula, Eden Mikkonen ja etualalla kuvassa oleva Ida-Maria Heikkilä valmistavat limaa tutulla ja toimivalla reseptillä. Kuva: Timo Nykyri / Yle

– Seurataan totta kai tyttöjen toimintaa. Olemme sanoneet, että tuota ei ole syötäväksi tarkoitettu, vaikka se herkulliselta näyttääkin. Pesuaineissa on kuitenkin tiettyjä vaarallisia aineita, ja on hyvä, että tytöt tietävät, että riskitekijät ovat pitkäaikaisessa altistuksessa olemassa.

Eden Mikkosen, 11, limareseptissä on liimaa, astianpesuainetta, pesuainetta ja partavaahtoa. Hyväksi havaitun reseptin kruunaa elintarvikeväri, jolla pehmeä slime saa sini-punaisen värinsä.

Eden, Jasmin Vattula, 9, ja Ida-Maria Heikkilä, 10, sekoittavat ainekset yhteen. Aineita lisätään seokseen kokemuksen tuomalla viisaudella, kunnes slime alkaa olla valmis. Tuote laitetaan vielä mikroon, ja 20 sekunnin kuluttua slime on vihdoin valmis.

Mitä on booraksi?

Syy lasten kiinnostukseen booraksia ja boorihappoa kohtaan piilee niiden kyvyssä sitoa limassa käytettävät ainekset yhteen.

Boorihappo ei toimi limoja tehdessä yhtä tehokkaasti kuin booraksi, joten lapset lisäävät piilolinssinesteen tai silmätippojen sekaan ruokasoodaa. Innokkaimmat kotikemistit jakavat keskustelupalstoilla tietoja, mistä ulkomaisista verkkokaupoista booraksia voi tilata.

Reseptejä limojen tekoon on netissä lukemattomia. Osa niistä ei sisällä booraksia, mutta osassa sitä on.

– Booraksi on lisääntymiselle vaarallinen aine, ja tämän johdosta sitä tai sitä sisältäviä seoksia ei saa saattaa markkinoille kuluttajille. Booraksia sisältäviä tuotteita ei pitäisi olla kotona saatavilla, kertoo Sari Tuhkunen, teollisuuskemikaalien ylitarkastaja Tukesilta.

Booraksia sisältäviä tuotteita ei pitäisi olla kotona saatavilla.

Sari Tuhkunen

Sekä booraksi että boorihappo luokitellaan vaarallisiksi CMR-aineiksi. CMR-aineiden eli syöpää aiheuttavien, perimää vaurioittavien ja lisääntymiselle vaarallisten aineiden saattamista markkinoille rajoitetaan EU-lainsäädännöllä. Asiantuntijat epäilevät, että piilolinssinesteet ja silmätipat luokitellaan lääketuotteiksi ja ne näin ollen kiertävät kemikaalilainsäädännön.

Asiantuntijat eivät näe, että piilolinssineste tai silmätipat olisivat lasten käsissä suuri ongelma, koska boorihappopitoisuudet ovat niissä sen verran pieniä, muutaman prosentin luokkaa.

Suomen ulkopuolelta löytyy kuitenkin tapauksia (siirryt toiseen palveluun), joissa kotitekoisissa limoissa käytetyn booraksin on epäilty aiheuttaneen lapsille ihottumia ja jopa toisen ja kolmannen asteen kemiallisia palovammoja. Tapauksissa lapset olivat olleet kosketuksissa limojen kanssa huomattavia aikoja.

Välittömimpiä vaikutukset ovat olleet käsien ja silmien alueella, mutta koska ilmiö on varsin uusi, pitkäaikaisia vaikutuksia ei osata vielä sanoa.

Ei syytä paniikkiin, mutta järki mukaan

Helsingin yliopiston kemian laitoksen lehtori Sami Hietalan mukaan booraksin tilaamisesta nettikaupasta pitää olla jonkin verran huolissaan.

– Kyllä se tosiaan tuossa muodossa voi olla vaarallinen pienemmille ja vähemmän harkitseville ihmisille, mutta ei se sinänsä mikään hirveän vaarallinen aine ole, Hietala kertoo.

Tyttöjen slime syntyi kotoa löytyvistä aineksista. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Limoihin käytettävät komponentit voivat olla ärsyttäviä.

Sami Hietala

Kotona tehdyt limat haastavat myös asiantuntijaorganisaatiot, sillä kyseessä ei ole virallisesti myytävä tuote tai lelu. Suomessa limojen mahdollisista haitoista ei olla vielä mediassa uutisoitu.

– Kyllähän näissä voi jotain ongelmia nähdä. Limoihin käytettävät komponentit voivat olla ärsyttäviä. Vaikka ne ovatkin kauppatavaraa, niin pitkässä altistuksessa niistä saattaa jotain tulla, kertoo Hietala.

Pitkät altistusajat voivat vaikuttaa siihen, että varoittavia esimerkkejä syntyy.

Hietalan mukaan ongelma piilee siinä, että osa slime-videoista tehdään ulkomailla, joten käytettävät tuotteet saattavat olla erilaisia kuin Suomessa.