1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muotoilu

Suomalainen vettä säästävä vessa voitti suuren muotoilupalkinnon

Kansainvälisen Home Revisited -suunnittelukilpailun pääpalkinto on 30 000 euroa.

Muotoilija Mika Priha voitti Home Revisted -kilpailun WCless-laitteella Kuva: Askon Säätiö / Jeppe Tuomainen

Askon Säätiön 50-juotisjuhlakilpailun pääpalkinto on myönnetty keksinnölle, joka auttaa säästämään puhdasta vettä.  Yksi Suomen suurimmista muotoilupalkinnoista etsi uusia innovaatioita koteihin. Suomalaisen muotoilijan Mika Prihan keksinnölle myönnettiin 30 000 euroa. Lisäksi Priha saa apua innovaationsa tuotteistamiseen.

WCless-voittotyön tarkoituksena on tehdä jo käytössä olevista vesivessoista ympäristöystävällisempiä. Yksinkertaisen laitteen avulla tavallisen vessan voi muuttaa väliaikaisesti vedettömäksi. Vesivessat kuluttavat paljon turhaa huuhteluvettä, sillä noin 80% vessakäynneistä on virtsaamista. WCless-laitteen voi asentaa tavalliseen wc-istuimeen kodissa tai mökissä, jota ei ole liitetty yleiseen viemäriverkostoon.

WCless tekee vesivessasta hetkellisesti vedettömän. Kuva: Askon Säätiö / Jeppe Tuomainen

Home Revisited -suunnittelukilpailuun jätettiin määräaikaan mennessä 152 ehdotusta ympäri maailman. Pääpalkinnon lisäksi jaettiin muitakin palkintoja.

Kilpailun toinen sija meni Cubiculum-nimiselle lepopaikalle. Kristiina Kuusiluoman ja Martino De Rossin suunnittelema Cubiculum on tarkoitettu tulevaisuuden työntekijöille, matkaajille ja asukkaille. Toinen palkinto on 15 000 euroa.

Cubiculum-lepopaikka voitti toisen palkinnon Home Revisited -suunnittelukilpailussa Kuva: Kristiina Kuusiluoma ja Martino De Rossi / Askon Säätiö

Kolmannen palkinnon sai älykäs ikkuna Drow.  Se mahdollistaa ruoan kasvatuksen ikkunalla sekä robokopterilähetysten vastaanottamisen. Ikkunan ovat suunnitelleet Miki Sordi ja Tehilah Auramo. Voittosumma on 10 000 euroa.

Drow-ikkuna tuo kasvimaan kerrostaloon. Kuva: Miki Sordi ja Tehilah Auramo / Askon Säätiö

Kunniamaininnan kilpailussa sai Miwa Ishizukan ja Olli Vuorisen suunnittelema hätäpakkaus kotinsa menettäneille. Lisäksi kymmenen finaaliin valittua ehdotusta palkittiin kukin kahdellatuhannella eurolla.

Juryn puheenjohtajana toimi teollinen muotoilija Hannu Kähönen. Kähösen mukaan työt näyttävät, että koti ei enää rajoitu neljän seinän sisälle, vaan kytkeytyy ympäristöön, yhteisöön ja ravinnon tuottamiseen.