Utsjoella elätellään toiveita kunnan historian suurimmasta matkailuinvestoinnista

Lasi-igluillaan maailmanmaineeseen nousseen Kakslauttasen yrittäjä Jussi Eiramo harkitsee 30 miljoonan majoitusinvestointia Utsjoen kirkonkylään.

Utsjoki
Tenojoki
Utsjoen kunnan maisemaa hallitsee TenojokiAnnu Passoja / Yle

Suunnitelmasta kertoi Iltalehti, jonka mukaan jotkut luonnonrauhan katoamista pelkäävät matkailuyrittäjät virittelevät jo kansanliikettä suunnitelmaa vastaan. Julkisesti kriittisiä Utsjoelta ei kuitenkaan tahdo löytyä.

Norjalaisen kalastuslaivan kannelta tavoitettu matkailuyrittäjä Juha Reinola päinvastoin toivoo hankkeelle menestystä.

– Sehän olisi upea homma, jos kaveri tulee ja rakentaa. Kun ajatellaan paikkakunnan kauppoja, kouluja ja päiväkotia, niin tällainen hanke toisi monelle pienen siivun. Pelkään, että muuten tässä pikkuhiljaa saa viimeinen sammuttaa valon, pohtii Suomen pohjoisimman muuttotappiokunnan yrittäjä.

Reinolan lomamökit on ensi talvelle myyty ja seuraavaa talvikautta myydään jo. Hän ei pelkää asiakkaidensa menetystä, jos Eiramon hotellisuunnitelma toteutuu.

– Ei, ei se minun asiakkaitani veisi, minulla on oma asiakaskunta ja Eiramolla omansa. Päinvastoin, rakennusvaiheessa se varmaankin toisi minulle asiakkaita, Reinola uskoo.

Vastaavia suunnitelmia myös muualla Lapissa

Hirvijahdin keskellä puhelimeen vastaava Petteri Valle ei aio hänkään asettua poikkiteloin.

– Kyllä minä yrittäjänä olen kilpailun kannalla, se vain parantaa palveluita. Mutta kyllä Tenossa on ehtinyt paljon vettä virrata, ennen kuin suunnitelma on toteutumisvaiheessa.

Valle on hiljattain avannut ravintolan ja kahdentoista huoneen hotellin Tenon rantaan, jossa hänellä oli aiemmin lomamökkejä. Eiramon 30 miljoonan suunnitelmat menevät heittämällä ohi Vallen investoinneista.

– Siinä puhutaan sadoista huonepaikoista ja isosta ravintolakompleksista, ei minulla ole läheskään tuollaisia investointeja.

Jussi Eiramo itse on vaitonainen suunnitelmistaan ja korostaa, että hän on käynyt esittemässä majoitussuunnitelmia vaihtelevalla menestyksellä myös muissa Lapin kunnissa. Hän ei kuitenkaan kerro missä.

– Laajeneva yritys katsoo ympärilleen, mitä olisi mahdollista tehdä järkevästi. Tässä on monta eri hommaa käynnissä ja yksi niistä on Utsjoki.

hotelli Kakslauttasen lasi-iglu
Kakslauttasen lasi-iglujen revontulinäkymiä on suitsuttanut muiden muassa menneiden vuosien rockikoni Alice Cooper.hotelli Kakslauttanen

Miksi juuri Utsjoki ?

– Olen aloittanut maallisen vaelluksen siellä vuonna 1959. Sydän jäi sinne jo pikkupoikana, Eiramo maalailee. Sitten hän toteaa, että miksei sinne tulisi turisteja yhtä lailla kuin muuallekin Lappiin.

"Taloudellinen merkitys olisi valtava"

Eiramo ei kerro, millaisesta majoituksesta olisi kyse.

– Kaikki on auki, lasi-iglutkin ovat mahdollisia.

Utsjoen kunnan päättäjiä on käynyt tutustumassa Eiramon saavutuksiin Kakslauttasessa. Ensimmäisen kerran suunnitelmaa käsitellään kunnanhallituksen kokouksessa kolmen viikon päästä.

Eiramoa kiinnostaa alue, joka nousee seurakuntatalon takaa tunturiin. Maata omistaa sekä kunta että valtio. Utsjoen kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio suhtautuu suunnitelmaan myönteisesti.

– Ympärivuotisen matkailun kehittäminen Utsjoelle on tärkeää, enkä minä ainakaan tässä vaiheessa näe, että hanke olisi uhka hiljaisuudelle ja rauhalle. Sellaisiakin näkemyksiä on kyllä esitetty. Kuntatalouden kannalta kun asiaa katsoo, niin sen merkitys olisi valtava.

Utsjoki on kärsinyt kesäturisteja karkottaneista Tenon uusista kalastusrajoituksista. Työpaikkojen lisäksi kirkonkylän harvat kaupat saisivat Eiramon hankkeen myötä asiakkaita ja kunta kiinteistöveroja.

Inarin raitille katsotaan kateellisena

Väkevimmän puoltolauseen suunnitelmalle esittää kunnanhallituksen puheenjohtaja Ilmari Tapiola (kesk.).

– Jos tämä hanke kaatuu, niin Utsjoen kunta on kyllä liemessä sen jälkeen. Kunnalla on vielä mennyt hyvin, mutta sitä ei ikinä tiedä valtionavustakaan, miten päin se kääntyy, Tapiola sanoo.

– Talvella Utsjoella tuntuu kuin olisi ulkonaliikkumiskielto päällä, kun ei ketään näy kylällä. Sitä katsoo vähän kateellisena Inaria ja Ivaloa, kun siellä käveleskelee kadulla kaikennäköisiä turisteja.

Kakslauttasen lasi-iglut ovat saaneet kansainvälistä julkisuutta muotitalo Ralph Laurenin kuvaston ja rocktähti Alice Cooperin suitsuttavan Facebook-päivityksen kautta. Eiramon toimista on uutisoitu toisessakin sävyssä. Lapin poliisi tutkii mahdollisena ympäristörikoksena tapausta, jossa Kakslauttasessa poltettiin rakennusjätteitä, kuten maaleja. Eiramo on joutunut selvittämään myös työntekijöidensä alipalkkausta.

– Tuollaista styroksin polttamista tai muovin polttamista on harjoittanut vähän jokainen Suomen maassa, kuittaa Tapiola mahdollisen mainehaitan. Eiramon hanke olisi jotain, mitä kunnassa ei ole koskaan nähty.

– Ei näin isoa ole tänne ikinä suunniteltu, kyllä se olisi reilusti suurin matkailuinvestointi Utsjoella.