Hyppää sisältöön

Skam-Nooran esittäjä Josefine Pettersen: "Olen Nooran tavoin toivoton romantikko"

Helsingissä vieraileva Pettersen kertoo jatkavansa näyttelijänä supersuositun Skam-sarjan jälkeen.

- Minä otan selfieitä, mutta Noora ei sellaisia ottaisi, sanoo Josefine Pettersen roolihahmostaan. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Edessäni istuu Skam-sarjan Noora, mutta jokin ei nyt täsmää. Ei punaista huulipunaa, ei vaaleaa suoristettua polkkatukkaa tai sinivalkoraidallista kauluspaitaa. Ei ihme, sillä hän on Nooraa esittänyt Josefine Pettersen. Hänen hiuksensa ovat kiharalla, yllä on ihonmyötäinen musta sukkamekko ja jalassa tennarit.

– Noora ei koskaan pukeutuisi näin. Meillä ei ole sama tyyli, mutta rakastan hänen tapaansa pukeutua, Josefine Pettersen sanoo.

Noora oli norjalaisista lukiolaisista kertovan Skamin suosituimpia hahmoja ja hänestä tuli ennen kaikkea tyyli-ikoni. Pelkistetyn skandinaavista pukeutumista kopioitiin ympäri maailmaa. Tytöt ovat tulleet kertomaan Pettersenille, että leikkasivat tukkansa hänen roolihahmonsa tavoin.

Piilossa julkisuudelta

Josefine Pettersen päätyi Skam-sarjaan, kun hän huomasi netissä ilmoituksen. Siinä haettiin tv-sarjaan 16–18-vuotiaita näyttelijöitä. Hän läpäisi kolmivaiheisen koe-esiintymisen ja sai roolin. Loppu on historiaa.

Pettersen oli perjantaina vierailulla Helsinki Script -tapahtumassa, jossa hän kertoi Skamin saavuttamasta suosiosta.

– Minua jännitti paljon. Jännitän aina, kun pitää esiintyä yleisön edessä omana itsenäni.

Haastattelussa 21-vuotias näyttelijä vaikuttaa hieman rennommalta. Silti kokemuksen puute julkisuudessa näkyy. Monet vastaukset alkavat "En mä tiedä."

Kokemattomuudelle on myös syynsä. Kun Skamista alkoi tulla suuri hitti, norjalaissarjan tuottajat päätivät pitää nuoret näyttelijät poissa julkisuudesta. Ei lainkaan haastatteluja tai muita julkisia esiintymisiä.

– Se oli tervettä, koska olimme niin nuoria. Pystyimme keskittymään sarjan tekemiseen ja henkilöhahmoihimme emmekä itseemme. Minulle se oli hyvä asia. Haluan pitää oman elämäni yksityisenä.

- Oli tervettä, että nuoret Skam-näyttelijät pidettiin poissa julkisuudesta, sanoo Nooraa esittänyt Josefine Pettersen. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

"Pystyn samaistumaan Nooraan"

Skamin suosion myötä Josefine Pettersenin elämä ei ollut enää kovin yksityistä. Yhtäkkiä kaikki tiesivät hänen nimensä.

– Ihmisillä oli mielikuva minusta, joka perustui pelkästään roolihahmoon, näyttelijä kertoo.

Noora-hahmo on Pettersenin mukaan itsenäinen ja vahva lukiolaistyttö. Hän harkitsee sanomisensa tarkkaan ja pitää huolta ystävistään. Nooralla on myös heikot hetkensä, jolloin hän on haavoittuvainen.

Skamin nuoret näyttelijät toivat roolihahmoihinsa jotain myös omasta persoonastaan. Kuinka samanlainen Pettersen on Nooran kanssa?

– Kaikki ovat vähän samanlaisia kuin Noora tai muut tytöt Skamissa. Pystyn samaistumaan häneen joissakin asioissa, sillä omasta lukioajasta ei ole vielä niin pitkä aika. Huolehdin ystävistäni kuten Noora. Hän on myös toivoton romantikko ja niin olen minäkin, Pettersen nauraa.

Pettersen on tuonut romanttista puoltaan esiin Instagram-tilillään (siirryt toiseen palveluun). Siellä kuvissa esiintyy avoimesti hänen poikaystävänsä.

"Olen vain tavallinen tyttö"

Skamin suosio toi Josefine Pettersenille huiman suosion. Hänellä on Instagramissa 1,5 miljoonaa seuraajaa. Nuori näyttelijä ei pysty käsittämään suurta suosiotaan.

– Olen iloinen, että löysin näyttelemisen. Se on aivan hullua, kuinka monet katsoivat Skamia. Tulevaisuudessa haluan jatkaa näyttelemistä. On kivaa, että ihmiset haluavat seurata tekemisiäni, mutta minun ei tarvitse olla kuuluisa. Olen vain tavallinen tyttö.

Josefine Pettersenin mukaan hänellä on vielä paljon opittavaa näyttelijänä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Tv-sarjan jälkeen Pettersen on jatkanut näyttelemistä. Hän on juuri ollut mukana kahdessa näytelmässä, joita esitettiin hänen kotikaupungissaan Trondheimissä. Jatkossa hän haluaa näytellä niin teatterissa, televisiossa kuin elokuvissakin.

– Olen ollut vasta televisiossa, joten minun pitää oppia vielä paljon. En ole vielä täydellinen näyttelijä. Olen miettinyt menemistä teatterikouluun, mutta nyt nautin työnteosta, sillä myös siinä oppii.

Muista skamilaisista näyttelijän töitä ovat jatkaneet ainakin Ina Svenningdal (Chris), Thomas Hayes (William) ja Tarjei Sandvik Moe (Isak).

– Näemme muiden Skam-näyttelijöiden kanssa silloin tällöin ja vaihdamme kuulumisia. Sarjan päättäminen ei ollut minun päätökseni, mutta se päättyi oikeaan aikaan ja loppu oli hyvä, Josefine Pettersen sanoo.