"Kenian vaalitulos pitikin mitätöidä, kansainväliset vaalitarkkailijat hätiköivät" – Näin pohtii suomalainen Kenian-tuntija

Opposition ehdokas Raila Odinga vaatii vaaleja rehellisinä pitäneitä kansainvälisiä vaalitarkkailijoita vastuuseen.

Vaalivilppi
Kuvassa kymmeniä Raila Odingan kannattajia juhlimassa korkeimman oikeuden päätöstä.
Raila Odingan kannattajat juhlivat presidentinvaalien tuloksen mitätöintiä Nairobissa. Daniel Irungu / EPA-EFE

Vanhempi tutkija Sirkku Hellsten Uppsalassa toimivasta Pohjoismaisesta Afrikka-instituutista pitää Kenian presidentinvaalien tuloksen mitätöintiä ainoana oikeana ratkaisuna.

– Päätös kertoo Kenian oikeuslaitoksen itsenäisyydestä ja siitä, että oikeusvaltiokehitys on mennyt eteenpäin. Tämä on historiallinen päätös Afrikassa, Hellsten sanoo.

Vaalivilpistä tai väärinkäytöksistä on kerätty todisteita tuhansien sivujen verran. Tuloksia väitetään väärennetyn vaalien tietojärjestelmässä.

Vilppiin viittaa myös se, että ääntenlaskennan edetessä istuvalla presidentillä Uhuru Kenyattalla oli jatkuvasti kymmenen prosentin etumatka haastajaansa Raila Odingaan myös opposition vankimmilla tukialueilla, Hellsten toteaa.

Kuvassa Kenian korkeimman oikeuden tuomarit.
Kenian korkeimmat oikeuden tuomarit päättivät mitätöidä vaalituloksen. Daniel Irungu / EPA-EF

Kansainväliset vaalitarkkailijat hätäilivät ja julistivat vaalit rehellisiksi

Kansainväliset vaalitarkkailijat Afrikan Unionista, EU:sta ja Yhdysvalloista ilmoittivat vaalien sujuneen pääosin rehellisesti hyvin nopeasti äänestyksen jälkeen.

Ratkaisu tuntui oudolta, kertoo aikanaan kuusi vuotta Keniassa asunut tutkija Sirkku Hellsten.

– Olin hyvin yllättynyt, että niin pian oltiin valmiita ilmoitukseen. Mielestä vaalit julistettiin vapaiksi ja oikeudenmukaiseksi liian nopeasti. Olisi pitänyt kiinnittää huomiota siihen, miksi Uhuru Kenyatta johti opposition vahvoilla alueilla.

Kenialaiset naiset jonottivat päästäkseen äänestämään Nyalin kaupunginosassa Mombasassa 8. elokuuta.
Kenialaiset jonottivat päästäkseen äänestämään Nyalin kaupunginosassa Mombasassa 8. elokuuta. Tobin Jones / AFP

Hellsten oli itse vaalitarkkailijana Kenian vuoden 2007 presidentinvaaleissa. Hän muistuttaa, etteivät vaalipaikoilla olevat tarkkailijat näe sitä, mitä vaalijärjestelmässä tapahtuu.

– Suurempaa järjestelmällistä vaalivilppiä on hirveän vaikea nähdä. Olisi pitänyt odottaa mitä todisteita valituksista tulee.

Odinga vaatii tarkkailijoita vastuuseen

Perjantaina väärinkäytöksistä epäiltyä vaalikomissiota alettiin uusia.

Raila Odinga ilmoitti pitävänsä aikaisempaa komissiota rikollisena ja läpimätänä. Odinga vaati myös kansainvälisiä vaalitarkkailijoita vastuuseen.

Raila Odinga puhumassa mikrofoniin. Hänen taustallaan seisoo useita saman puolueen poliitikkoja.
Kenian oppositioehdokas Raila Odinga on uhannut jäädä pois uusinatavaaleista elokuun presidentinvaalien epäselvyyksien takia.Dai Kurokawa / EPA-EFE

Istuva presidentti Uhuru Kenyatta sanoi pitävänsä tuloksen mitätöintiä vääränä päätöksenä, mutta kunnioittavansa oikeuden ratkaisua.

Äänimäärässä selkeä ero

Suomen Kenian-suurlähettiläs Tarja Fernández huomauttaa, että kansainväliset vaalitarkkailijat painostivat Odingaa esittämään vaatimuksensa oikeusteitse.

EU:n tarkkailuoperaatioon osallistui myös muutama edustaja Suomen Nairobin-lähetystöstä.

– Operaatiot sanoivat, että valitukset tulee viedä eteenpäin oikeusteitse, Fernández toteaa.

Korkein oikeus linjasi perjantaina, etteivät vaalit sujuneet perustuslain mukaisesti. Epäselvyydet liittyvät tulosten siirtoon.

– Se onko sillä merkitystä vaalien lopputulokselle, niin sitä voidaan kysyä.

Kenyatta sai vaaleissa 1,4 miljoonaa ääntä enemmän kuin Odinga.

Fernández arvioi, että Kenyattan menestys joillakin opposition perinteisesti vahvoilla alueilla voi johtua vahvasta kampanjasta, paikallisjohtajien kanssa tehdyistä sopimuksista tai väestön nuorentumisesta.

Suurlähettiläs Fernández pitää tulosten mitätöintiä merkkinä demokratian ja oikeuslaitoksen kehityksestä Keniassa.

Oikeus kertoo perusteluista myöhemmin tarkemmin. Kenyattan kampanjaa se ei syyttänyt.

Korkein oikeus linjasi, että uudet vaalit on järjestettävä 60 päivän kuluessa. On hyvin epävarmaa, pystytäänkö äänestys järjestämään uudelleen näin nopeasti.

– Vaikuttaa hirveän lyhyeltä ajalta. Mielestäni pitäisi olla jokin ulkopuolinen täysin itsenäinen taho, joka järjestäisi vaalit, pohtii Kenia-asiantuntija Sirkku Hellsten.

Keniassa pelätään väkivaltaisuuksia

Presidentinvaalien jälkeen kolme viikkoa sitten Keniassa puhkesi yhteenottoja.

Nyt maassa yritetään kaikin keinoin välttää luisuminen laajoihin väkivaltaisuuksiin, joista on kokemusta.

Presidentti Uhuru Kenyatta (oik) ja varapresidentti William Ruto kirkossa sunnuntaina.
Presidentti Uhuru Kenyatta (oik).Dai Kurokawa / EPA

Pahimmat väkivaltaisuudet Itä-Afrikan johtomaassa koettiin vuoden 2007 presidentinvaalien jälkeen, kun noin 1 200 ihmistä sai surmansa.

Tuolloinkin Raila Odinga oli ehdolla ja hävisi niukasti istuvalle presidentille Mwai Kibakille. Opposition mukaan vaaleissa huijattiin.

Tavalliset kenialaiset haluavat viimeiseen asti välttää kahakoita. Tilanteen kiristyminen tai rauhallisena pysyminen riippuu paljon siitä, miten poliisi ja turvallisuusjoukot reagoivat mielenosoituksiin.

Kenialaiset osoittivat mieltään
Raila Odingan kannattaja raahasi palavaa rengasta mielenosoituksessa Nairobissa elokuussa. Dai Kurokawa / EPA

– Tilanne Keniassa on hämmentynyt, mitä juttelin kollegoiden kanssa. Ei tiedetä, minkälaisia ohjeita on annettu eri puolille. Luulisin, että tilanne pysyy ainakin toistaiseksi melko rauhallisena, arvioi Sirkku Hellsten.

Poliittiset ryhmät ja heimot ovat olleet Keniassa valmiita erittäin likaiseen peliin. Nuoria on helppo värvätä kahakoihin köyhässä maassa.

– Pahimmat väkivaltaisuudet tulisivat tapahtumaan slummeissa. Siellä nuorisoa saa värvättyä helposti. Minulle on kerrottu, että ennen vaaleja nuorille olisi tarjottu huumeita ja rahaa, että käyvät heilumassa puolin tai toisin.

Uppsalassa toimiva Pohjoismainen Afrikka-instituutti on pohjoismaiden rahoittama itsenäinen tutkimuskeskus, joka palvelee pohjoismaisia yliopistoja.

_2.9. klo 13.30:Korjattu: Pohjoismainen Afrikka-instituutti ei toimi Upplasalan yliopiston yhteydessä, kuten jutussa aiemmin mainittiin. Pohjoismaiden rahoittama tutkimuskeskus sijaitsee Uppsalan yliopiston kampuksella. _