Niinistö: Yhdysvalloissa ajatellaan että Suomi on puheväleissä Venäjän kanssa - "Ja sellainen pikku kaveri voi aina olla paikallaan"

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen turvallisuusperiaate ei lähde siitä, että Yhdysvallat tulee ja auttaa.

Sauli Niinistö
Ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Riikka Venäläinen toivotti tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervetulleeksi Ylen Ykkösaamun vieraaksi Helsingissä 2. syyskuuta.

Presidentti Sauli Niinistö arvioi TV1:n Ykkösaamussa tapaamistaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa. Niinistön mukaan Yhdysvalloissa on kiinnitetty huomoita siihen että Suomi on ollut aktiivinen Itämeren turvallisuutta koskevissa asioissa, ja käy myös aktiivisesti vuoropuhelua Venäjän kanssa.

– Presidentti Trump käytti tuossa (presidenttien yhteisessä) tiedotustilaisuudessa pariinkin otteeseen sellaista ilmaisua, että Venäjä arvostaa Suomea. Minä en ollut sitä kaupannut, totesi Niinistö Ykkösaamussa.

– Mutta siellä ilmeisesti ajatellaan sillä tavalla, että Suomi kykenee keskustelemaan paitsi Yhdysvaltain, myös Venäjän kanssa. Ja sellainen pikku kaveri voi olla aina paikallaan, totesi Niinistö.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja on arvostellut suomalaistoimittajan Trumpille esittämää kysymystä siitä miten Yhdysvallat auttaisi Suomea, jos Suomi apua tarvitsisi. Niinistö muistutti Ykkösaamussa että Suomen turvallisuus ei ole kiinni Yhdysvaltain avusta.

– Ei meidän turvallisuusperiaatteemme lähde siitä ollenkaan, että Yhdysvallat tulee ja auttaa, hän huomautti.

Niinistön mukaan myös Euroopassa joudutaan ehkä pikku hiljaa luopumaan ajatuksesta, että turvallisuus lähtee Natosta ja Yhdysvaltain avusta.

– Joudutaan itsekin tekemään jotakin. Me olemme onneksi tehneet paljonkin ja teemme edelleen.

"Kyllähän hän tätä Hornetia keskusteluissa mainosti"

Niinistön mukaan Suomen tulevat hävittäjäkaupat olivat tapaamisessa esillä vain ohuesti. Presidentti Trumpin kohua herättäneen huomautuksen siitä että Suomi olisi ostamassa yhdysvaltalaisia F-18 -hävittäjiä Niinistö korjasi heti tiedostustilaisuuden jälkeen twitterissä.

Ykkösaamussa Niinistö totesi ettei hänellä ole epäilystä siitä, etteikö Yhdysvalloissa oltaisi tietoisia siitä että asia on vielä täysin auki.

– Mutta tietenkin mielenkiintoista oli että kyllähän hän (Trump) jo keskusteluissa tätä hornetia vähän mainosti, kertoi Niinistö.

"EU:n yhteisen puolustuksen kehittäminen vie aikaa"

Presidentti Trump on patistanut eurooppalaisia Nato-liittolaisia nostamaan maksuosuuttaan puolustusmenoista ja kehittämään omaa puolustustaan. Ja kun eurooppalaiset Nato-maat kehittävät puolustustaan, ne samalla kehittävät eurooppalaista puolustusta, huomautti Niinistö Ykkösaamussa.

– Ihan yhtä hyvin ne joukot voisivat olla tietysti myös EU-joukkoja.

EU:n yhteisen puolustuksen kehittäminen vie presidentin mukaan kuitenkin vielä aikaa. Niinistö toivoo, että esimerkiksi puolustushankintoja saataisiin järkiperäistettyä. Toiminta alkaa kuitenkin kehittyä pikku hiljaa.

– Jos puhutaan EU:n puolustuksesta niin se on aika kaukainen maali ajallisesti. Vaati aika paljon asenteiden muutosta ja pikku hiljaa -etenemistä.

"Terrorismi on tullut Suomeen"

Presidentti kommentoi Ykkösaamussa myös Turun kahden viikon takaista puukotusiskua. Niinistön mukaan isku kertoo että terrorismi on tullut Suomeen, ja tarvitaan lujuutta torjua pahaa.

– Olemme oppineet elämään hyvän keskellä, joka helposti aiheuttaa sen, että kun paha saapuukiin, niin emme tiedä miten siihen vastataan, koska se on ajattelumme ulkopuolella, Niinistö pohti.