Tänään on Maailman partapäivä – tässä ohjeita päivän juhlistamiseen

Partapäivää vietetään parran kansainvälisen aseman kohottamiseksi ja parran omistajien yhteenkuuluvuuden lisäämiseksi.

Partakilpailu Itävallan Leogangissa lokakuussa 2015. Kuva: Angelika Warmuth / EPA

Parrakkaat henkilöt viettävät tänään yhteistä juhlapäiväänsä kautta maailman. Kansainvälistä partapäivää on juhlistettu jo monen vuoden ajan.

World Beard Dayn internet-sivuilla vihjataan juhlapäivän juontavan juurensa jo viikinkiajalle, mutta asialle on vaikea löytää puolueettomia todisteita.

Ruotsissa partapäivän ohjelmaan kuuluu Tukholman halki kulkeva partaparaati, joka viime vuonna keräsi tuhansia kaupungin kaduille tuhansia ylpeitä parran omistajia. Mukana oli myös partureita.

Tänä vuonna Tukholmassa järjestetään "parturisota", jossa neljä maan tunnetuinta parturia mittelee taitojaan naamakarvoituksen trimmaamisessa. Kansainvälinen tuomaristo arvioi, miten kilpailijat onnistuvaan saamaan parran pituuden, mallin, värin, tuuheuden ja tyylin parhaiten sopimaan kantajalleen.

Tukholmassa valitaan myös vuoden tyylikkäin parta.

Tunnettu parturi Håkan Ström sanoo ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle, että juuri nyt muodissa on suuri ja pitkä parta, joskin suuntaus alkaa muuttua siten, että kokoparrat pienenevät. Tuuheat klassiset kokoparrat ovat muodissa etenkin keski-iän saavuttaiden miesten keskuudessa.

Ohjeita päivän viettoon

World Beard Dayn internet-sivuilla (siirryt toiseen palveluun) ohjeistetaan, että tänä päivänä parroitetut päivänsankarit voivat ottaa rennosti ja jättää kotityöt parrattomien perheenjäsenten hoidettaviksi.

Päivän tarkoitus on kasvattaa ja kohottaa parran arvostusta. Siksipä parranajo tänä päivänä onkin osoitus kunnioituksen puutteesta.

Ohjeisiin kuuluu "murtaa leipää" parrakkaiden veljien kanssa. Mitäpä Maailman partapäivä olisikaan, ellei sitä juhlistettaisi maittavan ruuan ääressä. Suosittuja nautintoaineita ovat mm. grilliruuat, hot dogit, fondue ja vodka.

Päivään kuuluu erilaisia ohjelmanumeroita ja pelejä. Yksi ehdotettu on, että partainen henkilö tyhjentää autonrenkaan ja vaihtaa sen sitten näyttävästi osoittaakseen erinomaisia elämäntaitojaan.

Ryhmäleikit ovat suosittuja. Sellainen on esimerkiksi parrakkaiden henkilöiden muodostama ihmispyramidi.

Hauskaa on myös järjestää joukkuekilpailu parrakkaiden ja parrattomien välillä. Ohjeissa kehotetaan välttämään kiusallisia tilanteita ja varmistamaan, että partajoukkue voittaa. Sen voi varmistaa vaikkapa siten, että vastapuoli koostuu vain lapsista tai että kisan tuomari on vannoutunut parran omistaja.