Susijengi ulvoo – korislisenssien määrä kasvaa, kun nuoret seuraavat isoja esikuvia

Koripallolisenssien määrä on vahvassa kasvussa. Yksi syy koripalloinnostukseen on Susijengin menestys. Vauhdikkaan ja yleisöön uppoavan lajin lisenssimäärä on kasvanut viidessä vuodessa yli 22 prosenttia.

koripallo
Lauri Markkanen puolustaa
Lauri Markkanen ja muu Susijengi kiidättävät koripalloharrastuksen kasvua Suomessa. Kolmen vuoden aikana koripallolisenssien määrä on kasvanut yli 3000:lla.Tomi Hänninen

Suomalainen koripallo on tehnyt viime vuodet asioita oikein. Vuosituhannen vaihteessa notkahtanut harrastajamäärä on saatu kääntymään selvään nousuun. Kun kaudella 2011-12 lunastettiin 15 576 lisenssiä, ylitettiin viime kaudella jo 19 000 lisenssin raja.

Maailmalla koripallo on toiseksi suosituin pallopeli. Suomessa jalkapallolla on 120 000 lisenssipelaajaa, jääkiekolla 70 000 ja salibandyllakin 50 000. Tässä suhteessa koripallo on 19 000 lisenssillään vielä pieni laji.

Susanna Vartiainen
Susijengi on Suomen Koripalloliiton lippulaiva, joka vetää uusia harrastajia koripallon pariin, iloitsee liiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Vartiainen. Hämeenlinnassa pelattiin koululaisten katukoristurnausta juuri EM-kisojen edellä.Ville Välimäki / Yle

– Kirittävää toki on. Susijengi on meidän lippulaivamme. Esimerkit tuovat meille lisäpotkua. Se näkyy siinä, että meillä on ollut ihan huikeaa kasvua varsinkin pienten lasten osallistumisessa koripallon harrastamiseen, iloitsee Suomen Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Vartiainen.

– Me toimimme alueellisten seurojen kautta ja niiden otteet ovat äärimmäisen isossa roolissa. Seurat tarjoavat nuorille harrastusmahdollisuuksia.

Vartiainen muistuttaakin, että Susijengin tähdet ovat hekin jonkun seuran kasvatteja.

Susijengi ja Markkanen innostavat

Varsinkin viimeisten kolmen vuoden aikana eli sinä aikana, kun Susijengi on ulvonut menestyksekkäästi isoissa kisoissa, harrastajamäärä on kasvanut voimakkaasti. Suomen otteet meneillään olevissa EM-kisoissa ja Lauri Markkasen esimerkki lisäävät varmasti kiinnostusta koripalloon.

Työtä koripallon eteen seurat ja liitto tekevät ruohonjuuritasolla. Heti koulujen alettua Koripalloliitto vei katukoriskiertueensa kymmenelle paikkakunnalle, juuri sopivasti ennen EM-kisojen alkua. Viimeinen kiertuepaikkakunta oli Hämeenlinna. Hämeenlinnassa Punaportin Blues aloitti vuosi sitten junnukoriksen ja sai heti riveihinsä sata nuorta.

Tristan Fay
Hämeenlinnassa Punaportin Blues aloitti juniorikoriksen viime vuonna. Mukaan saatiin heti sata nuorta, iloitsee seuran puheenjohtaja Tristan Fay.Ville Välimäki / Yle

– Me yritämme olla näkyvillä ja järjestää tapahtumia, että tietoisuus leviää. Pitää olla mielenkiintoinen, näkyvä ja toiminnan laadukasta, että ihmiset pysyvät mukana, sanoo Punaportin Bluesin puheenjohtaja Tristan Fay.

– Meidän visioimme on, että me olemme laadukkainta junioritoimintaa tarjoava seura tällä alueella. Se vaatii osaavia ja koulutettuja valmentajia. Sitä kautta se laatu tulee, tehdään oikeita asioita ja harrastajien on hyvä olla.

– Toivon, että Susijengi-hypetys lisää mielenkiintoa koripalloa kohtaan ja madaltaa kynnystä tulla kokeilemaan. Uskon, että kun tulee kokeilemaan, on sen verran hauskaa, että tekee mieli jatkaa.

Innokkaat vetäjät avainroolissa

Koripalloliiton Susanna Vartiainen korostaa innostuneiden ihmisten merkitystä.

– Työsarkaa niin Hämeenlinnassa kuin muuallakin riittää, mutta kun on innostuneita ihmisiä, siitä se homma lähtee. Odotukset ovat suuret, että Hämeenlinnassakin syntyy jatkuvuutta koripallotoimintaan. Ja miksei virkeyttä synny myös aikuistoimintaan, ennakoi Susanna Vartiainen.

Tänä vuonna Punaportin Blues tarjoaa uutena aikuisten harrastusryhmän vasta-alkajille. Juniorit lähtevät useammallakin joukkueella mukaan sarjapeleihin.

– Junnupuolella mitalien sijaan odotan sitä, että lapset rakastuvat lajiin ja liikkumiseen, omaksuvat liikunnallisen elämäntavan, toivoo Tristan Fay.

Pelissä tapahtuu koko ajan

Mikä sitten koripallossa viehättää? Olisiko se, että pelissä tapahtuu koko ajan. Hyökkäysaika on rajoitettu 24 sekuntiin, ajanpeluuseen ei juuri jää aikaa. Koreja syntyy pelissä paljon, joten kannattajat pääsevät tuulettamaan joka pelissä kymmeniä kertoja.

Lauri Markkanen
Koripallo on peli, jossa riittää vauhtia ja yleisö pääsee tuulettamaan omien suosikkiensa onnistumisia.Tomi Hänninen

Korin jälkeen hyökkäyssuunta vaihtuu ja toinen joukkue saa mahdollisuuden kuitata. Peli tarjoaa paikkoja huikeisiin yksilösuorituksiin ja näyttävään joukkuepeliin. Säännöt oppii pienellä harjoittelulla.

Koripalloliitto tarjoaa myös erinomaisen tulospalvelun. Ylemmillä sarjatasoilla pelejä voi seurata live-seurannalla ja tilastointi toimii. Myös junioripelien tulokset ja sarjataulukot löytyvät kattavasti. Vaikka koripallo on parasta paikanpäällä katsottuna, yleisöstä pidetään huolta toimivalla tulospalvelulla. TV:n välityksellä Susijengi-hurmos leviää koko kansan keskuuteen ja myös niille paikkakunnille, jossa koripalloa ei ole tarjolla – vielä.