Yle Berliinin elektroniikkamessuilla: Älykellot ja liikuntatietokoneet esillä

Apple ja Google taistelevat älykkäiden rannelaitteiden herruudesta.

älykellot
Samsung gear sport
Samsungin uusi urheilukello Gear Sport on vedenkestävä ja sisältää uintivalmennussovelluksen.Kari Haakana / Yle

Jo muutaman vuoden ajan älykellot ovat kuuluneet suurten elektroniikkavalmistajien kuten Samsungin ja LG:n valikoimiin. Markkinatutkimusyritys IDC arvioi viime vuonna älykelloja myydyn 21,5 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. IDC:n mukaan markkina myös kasvaa: vuonna 2020 yritys ennustaa laitteita hankittavan jo yli 76 miljoonaa kappaletta vuodessa.

Ifa
Berliinissä järjestettävät IFA-kulutuselektroniikkamessut avautuivat yleisölle tänään.Kari Haakana / Yle

IDC luokittelee älykelloiksi laitteet, joihin voi asentaa ulkopuolisten valmistajien sovelluksia. Tätä markkinaa hallitsee kaksi toimijaa: Googlen Android-pohjainen Android Wear ja Applen Apple Watch. Kahden suuren alustavalmistajan strategiat poikkeavat toisistaan samalla tavalla kuin kännyköiden käyttöjärjestelmissä. Google lisensoi alustaansa ulkopuolisille valmistajille, kun taas Apple-kelloja valmistaa ainoastaan Apple itse. IDC:n mukaan alustojen markkinajohtaja tällä hetkellä on Apple, jonka laitteita viime vuonna ostettiin yli 14 miljoonaa kappaletta Android Wearin jäädessä noin kuuteen miljoonaan myytyyn laitteeseen.

Apple ei perinteisesti ole osallistunut suurille tekniikkamessuille eikä yhtiö tee poikkeusta tänäkään vuonna. Googlekaan ei ole pystyttänyt omaa osastoaan, mutta yhtiön älykelloalustaa käyttäviä tuotteita messuilta kyllä löytyy. Muiden muassa muotikelloistaan tunnettu Fossil on julkisti messuilla ensimmäiset Android Wear -alustaa käyttävät kellonsa.

Suurten alustojen takana on Samsungin kehittämä ja lähinnä Samsungin itsensä käyttämä Tizen-alusta. IFA-messuilla Samsung esittelee Tizen-pohjaista Gear Sport -kelloaan, joka on tarkoitettu erityisesti urheilukäyttöön. Vedenkestävä laite tarjoaa muun muassa uimavalmennusohjelman.

Varsinaisten älykellojen lisäksi messuilla on runsaasti näytteillä muita ranteeseen pujotettavia laitteita. IDC:n määrityksen mukaan tällaisia perustasoisia puettavia laitteita (basic wearables) ovat laitteet, joihin ei voi asentaa kolmannen osapuolen sovelluksia.

Näitä rajoitetumpia älykelloja valmistaa muun muassa Garmin, joka räätälöi rannelaitteita tiettyjä lajeja varten. Tarjolla on kelloja niin golfaajille kuin juoksijoillekin, mutta merkittävänä uutuutena ovat myös näyttävät ja perinteistä fyysistä kellotekniikkaa käyttävät laitteet, joissa on myös sykemittari ja kellotauluun tarvittaessa syttyvä digitaalinen näyttö. Omia älykellojaan esittelevät myös navigointilaitteilla aloittanut Tomtom ja liikuntakelloihin erikoistunut Fitbit.

fitbit
Fitbitin uuden Ionic-kellon ruudulta voi ottaa mallia omaan liikuntasuoritukseensa.Kari Haakana / Yle

Myös Nokia on lähtenyt älykellomarkkinoille. Yhtiö osti viime vuonna Withings-älylaitevalmistajan ja on nyt tuonut markkinoille Withingsin tuotteita Nokia-brändillä varustettuna. Syke- ja askelmittareilla varustettujen kellojen lisäksi Nokia esittelee messuilla verkkoon liitettäviä älyvaakoja ja langattomia verenpainemittareita.

Kari Haakana

Kirjoittaja on Yle Areenan palvelupäällikkö