Herätys: Mitä jos terveystiedot säilytetään iäksi, Pohjois-Koreassa järisi, Jonna Tervomaa kertoo, mitä kuuluu Mintulle sekä Villelle

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA:n jakama päiväämätön kuva Kim Jong-Unista tutkimassa metallikoteloa nimeämättömässä paikassa.
Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA:n jakama päiväämätön kuva Kim Jong-unista tutkimassa metallikoteloa nimeämättömässä paikassa.KCNA / AFP

Maailman tappiin vai määräajaksi

Hiv-testausta verestä.
AOP

Haluaisitko, että terveystietosi säilytetään pysyvästi esimerkiksi tutkimuksia varten? Vai joutaako vanhat tiedot mieluummin poistaa?

Sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaan parhaillaan EU:n tietosuoja-asetuksen vaikutuksia potilastietojen säilyttämiseen.

Pohjois-Koreassa järisi – taustalla ehkä vetypommin koelaukaisu?

Pohjois-Koreassa on tapahtunut maanjäristys, jonka voimakkuus oli 6,3. Järistys tapahtui aivan lähellä maan pintaa. Etelä-Korea pitää mahdollisena, että kyseessä oli ydinaseen koelaukaisu. Järistys tapahtui lähellä Pohjois-Korean ydinlaitosta.

Pohjois-Korea kertoi vain muutamia tunteja aikaisemmin, että se oli kehittänyt vetypommin, joka sopii sen ohjusten taistelukärkiin ja joka voidaan muuntaa niin suureksi kuin halutaan. Etelä-Korean kansallinen turvallisuusneuvosto on kokoontunut hätäistuntoon.

Jonna Tervomaa: "Minttu sekä Ville ovat eronneet"

Jonna Tervomaa.
Nella Nuora / Yle

Melankolisesta musiikista tunnettu Jonna Tervomaa aloitti aikuisiän uransa parikymmentä vuotta sitten. Tuolloin hänen vihainen naisrokkinsa loi sukupolvikokemuksen monelle samanikäiselle. 44-vuotiaana äitinä hän on huolissaan sukupolvien välisestä kuilusta. Entinen lapsitähti, kulttuurivieras Jonna Tervomaa kertoo, mitä Mintulle sekä Villelle kuuluu nyt.

Frankfurt tyhjenee räjäytyksen vuoksi

kaksi ambulanssia, keskoskaappia kuljetetaan toisen kyytiin
Keskosvauvaa siirrettiin ambulanssiin pommiräjäytyksen tieltä Frankfurtissa lauantaina. Bernd Kammermer / EPA

Saksassa käynnistyy suurin rauhan ajan evakointioperaatio, kun Frankfurt tyhjennetään toisen maailmansodan aikaisen pommin vuoksi. 65 000 ihmistä jättää kotinsa sunnuntaiaamuun mennessä. Myös sairaaloita ja vanhainkoteja evakuoidaan.

Ennätysastronautti Peggy Whitson palasi maahan

Nasa / EPA
Peggy Whitson on ensimmäinen kansainvälistä avaruusasemaa komentava nainen.

Astronautti Peggy Whitsonin, 57, palasi tiiminsä kanssa kansainväliseltä avaruusasemalta Maahan lauantai-iltana. Tällä kertaa hän oli avaruudessa 288 päivää. Whitson on muun muassa ensimmäinen avaruusasemaa johtanut nainen sekä pisimpään avaruudessa ollut yhdysvaltalainen.

Tuuli voimistuu etelässä

sunnuntainsääkartta
Yle

Sunnuntaina etelässä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on syytä varautua sadekuuroihin. Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan itätuuli on etelässä tänään voimakasta. Lämpötilat ovat iltapäivällä lähes koko maassa reilussa 15 asteessa. Lue lisää säästä yle.fi/saa.