Pohjois-Koreassa järähti – oliko kyseessä vetypommin koelaukaisu?

Etelä-Korean kansallinen turvallisuusneuvosto on kokoontunut hätäistuntoon.

Pohjois-Korea
Nainen kulkee television ohitse, jossa maan johtaja Kim Jong-Un esiintyy.
Nainen kulkee television ohitse Tokiossa, jossa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un esiintyy 29. elokuuta .Franck Robichon / EPA

Pohjois-Koreassa mitattiin tänään noin kello 11.30 paikallista aikaa maanjäristys, jonka voimakkuus oli Yhdysvaltain geologian laitoksen mukaan 6,3.

Mittauksista ilmeni, että järistys tapahtui aivan lähellä maan pintaa.

Etelä-Korea pitää mahdollisena, että kyseessä olisi ollut ydinaseen maanalainen koelaukaisu. Korean asevoimien mukaan maanjäristys vaikuttaa olleen ihmisen aikaansaama. Järistys myös tapahtui lähellä Pohjois-Korean ydinlaitosta. Asevoimat selvittää, oliko kyseessä ydinräjähdys.

Japanin televisio on kertonut saaneensa Etelä-Korean tiedusteluelimiltä tiedon, jonka mukaan Pohjois-Korean ydinaseita kehittelevät tutkijat olivat hiljattain saaneet valmiiksi kaksi koeräjäytyksiä varten rakennettua tunnelia Punggye-rin ydintutkimusalueella maan pohjoisosassa.

Pohjois-Korea kertoi vain muutamia tunteja aikaisemmin, että se oli kehittänyt vetypommin, joka sopii sen ohjusten taistelukärkiin ja joka voidaan muuntaa niin suureksi kuin halutaan.

Etelä-Korean kansallinen turvallisuusneuvosto on kokoontunut hätäistuntoon.

Jos epäily ydinkokeesta vahvistuu, olisi se Pohjois-Korean kuudes ydinaseen koelaukaisu. Edellinen tehtiin viime vuoden syyskuussa. Maa on tehnyt viime kuukausina lukuisia ohjusten koelaukaisuja.

Mittauslaitokset havaitsivat kahdeksan minuuttia ensimmäisen järistyksen jälkeen samalla paikalla toisen järistyksen, jonka voimakkuus oli 4,6. Sen syytä selvitellään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kiinan viranomaiset arvelevat, että toinen järistys saattoi johtua ydinräjäytyksen maan sisään synnyttämän onkalon romahtamisesta.

Lue lisää:

Onko Pohjois-Korea valmis ydinsotaan?

Miksi Pohjois-Korea havittelee ydinasetta?

Pohjois-Korea painostetaan pakottein, kuinka ne tepsivät?

Lähteet: Reuters, AFP, Tass